Πολλαπλά ύποπτα δείγματα για τη «βρετανική» μετάλλαξη του κορονοϊού εξετάζουν οι Έλληνες ειδικοί, σε συνέχεια των ιχνηλατήσεων επί των φορέων του ιού που επιβεβαιώθηκαν πριν λίγες εβδομάδες. Σε αυξημένη ετοιμότητα τα εργαστήρια του Δικτύου επιτήρησης των νέων στελεχών του ιού.
Τα κρούσματα της «βρετανικής» μετάλλαξης του κορονοϊού στην Ελλάδα ανέρχονται ήδη σε 59, σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση, με τις υγειονομικές αρχές να ενισχύουν τη γονιδιωματική επιτήρηση σε όλη τη χώρα.
Όπως διαβάζουμε στο iEidiseis, τα ύποπτα δείγματα που εξετάζονται από το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) ανέρχονται σε 200, περίπου, ενώ οι ανακοινώσεις από πλευράς ΕΟΔΥ, επί των αποτελεσμάτων, θα γίνουν την Πέμπτη.
Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, πρόκειται για δείγματα που έφτασαν στο ΙΙΒΕΑΑ από Αττική – όπου φέρεται ήδη να είχε εντοπιστεί «ορφανό» κρούσμα της μετάλλαξης – και Θεσσαλονίκη.
Ενδείξεις διασποράς στη Βόρεια Ελλάδα
Εξάλλου, τουλάχιστον τρεις φορείς του στελέχους αυτού ταυτοποιήθηκαν και στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, όπως είπε στο iEidiseis η υπεύθυνη του εργαστηρίου κ. Άννα Παπά – Κονιδάρη.
Όπως μας εξήγησε η καθηγήτρια, το ΑΠΘ είναι σε θέση να διεξάγει τον αναγκαίο έλεγχο, καθώς διαθέτει τα μέσα για να «εντοπίσει» τη μετάλλαξη, αν και ο πλήρης γονιδιακός έλεγχος γίνεται στο ΙΙΒΕΑΑ, στην Αθήνα.
Και στα δύο εργαστήρια, των οποίων ο φόρτος εργασίας έχει πολλαπλασιαστεί τις τελευταίες ημέρες, η διαδικασία είναι, στο πρώτο της στάδιο, ίδια: ο ΕΟΔΥ προωθεί δείγματα προς έλεγχο (π.χ. από νοσοκομεία ή δομές), και οι επιστήμονες κοινοποιούν πίσω στον Οργανισμό τα αποτελέσματα, τα οποία βγαίνουν σε 1 – 2 μέρες.
Στο ερώτημα για το αν η μετάλλαξη του κορονοϊού που πρώτα κατεγράφη στη Μεγάλη Βρετανία είναι πιο μεταδοτική, η κ. Παπά – Κονιδάρη, μέλος της Επιτροπής των ειδικών του Υπ. Υγείας, σημειώνει: «Η πληροφορία αυτή ήρθε από την Αγγλία, όπου έχουν δει αυξημένα περιστατικά» και καταλήγουν «στο συμπέρασμα πως είναι πιο μεταδοτική. Ακριβώς λόγω αυτής της αυξημένης μεταδοτικότητας, ενδεχομένως, το νέο στέλεχος έχει μεταδοθεί σε πολλές χώρες, περιλαμβανομένης της δικής μας».
«Χρειάζονται, όμως, περισσότερες μελέτες», ανέφερε, προσθέτοντας πως οι μεταλλάξεις αποτελούν φυσική εξέλιξη των ιών, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη γρίπη, διαφορετικά στελέχη της οποίας επικρατούν κατά διαφορετικές χρονικές περιόδους.
«Οι εξετάσεις συνεχίζονται καθημερινά», στο πλαίσιο του Δικτύου επιτήρησης που ανακοινώθηκε προ ημερών, κατέληξε η καθηγήτρια, επισημαίνοντας πως η διασπορά του νέου στελέχους στην κοινότητα βρίσκεται σε εξέλιξη.
Νωρίτερα σήμερα, για την παρουσία του μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού και στην Βόρεια Ελλάδα και για ενδείξεις διασποράς στην περιοχή, μίλησε και ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ.
Όπως είπε ο Παναγιώτης Αρκουμανέας (ΣΚΑΪ) το πρωί: «Η μετάλλαξη της Βρετανίας είναι η μόνη που έχει εντοπιστεί στην χώρα μας. Μέχρι στιγμής είναι 59 κρούσματα αλλά εξετάζουμε και κάποια στην Βόρεια Ελλάδα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι αρκετά πιο μεταδοτικό κατά 50%. Αυτή την στιγμή υπάρχει ανησυχία και περιμένουμε στοιχεία από την παγκόσμια κοινότητα».
Από τους 4 ταξιδιώτες, στα 59 κρούσματα
Υπενθυμίζεται πως η επίσημη ανακοίνωση για την εμφάνιση του στελέχους του κορονοϊού που ταυτοποιήθηκε αρχικά στην Μεγάλη Βρετανία, ήρθε την 5η Ιανουαρίου, με τον κ. Δημήτρη Θάνο, ακαδημαϊκό και πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΙΙΒΕΑΑ να αναφέρει:
«Το στέλεχος Β.1.1.7 του SARS-CoV-2 που ανιχνεύθηκε στην Νότια Αγγλία πριν από 2 εβδομάδες έχει εισαχθεί και στη χώρα μας.
Το νέο στέλεχος του κορονοϊού ταυτοποιήθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Γονιδιωματικής του ΙΙΒΕΑΑ σε 4 ταξιδιώτες από την Μ. Βρετανία μετά από εντατικούς ελέγχους που διενεργούνται στις πύλες εισόδου της χώρας από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Το ΙΙΒΕΑΑ προσδιορίζει την πλήρη αλληλουχία του γονιδιώματος του κορονοϊού σε θετικά κρούσματα που ανιχνεύονται στις πύλες εισόδου της χώρας για την μοριακή χαρτογράφηση των στελεχών που εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια».
Στις 22 του μήνα, και μετά από συνάντησή του με τον κ. Κικίλια, ο κ. Θάνος ανακοίνωσε πως: «Έχουμε ήδη ταυτοποιήσει 26 περιπτώσεις της βρετανικής μετάλλαξης και αυτή τη στιγμή, επειδή υπάρχει ανάγκη να επεκτείνουμε αυτή τη δράση, ο Υπουργός και η Κυβέρνηση δημιουργούν ένα οριζόντιο Δίκτυο όπου θα αποστέλλονται δείγματα από όλη τη χώρα στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών, όπου θα γίνεται η ταυτοποίηση του στελέχους του ιού το οποίο προέρχεται από συγκεκριμένες περιοχές, από συγκεκριμένα άτομα».
Δύο μέρες μετά, την Κυριακή 24 Ιανουαρίου, η ενημέρωση συνεχίστηκε από τον ΕΟΔΥ, σε ανακοίνωση του οποίου γνωστοποιήθηκε πως «από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 32 δείγματα θετικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7 του ιού SARS-CoV-2». Στην ίδια ανακοίνωση σημειωνόταν πως «το Δικτύο Γονιδιωματικής Επιτήρησης θα συνεχίσει την εργαστηριακή επιτήρηση των μεταλλάξεων του ιού SARS-CoV-2 με ακόμα εντονότερο ρυθμό τις επόμενες εβδομάδες».
Το πρωί της Τρίτης, τέλος, όπως προαναφέρθηκε, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ διευκρίνισε πως τα κρούσματα της μετάλλαξης είναι 59 συνολικά.
Τι λένε οι ειδικοί
Αξίζει να επισημανθεί πως, στην πρώτη αντίδρασή τους για την «εισαγωγή» της μετάλλαξης στη χώρα, οι επιστήμονες έκαναν λόγο για μία «αναμενόμενη εξέλιξη».
Από την άλλη, οι ειδικοί συμφωνούν πως οι εξελίξεις υπογραμμίζουν την ανάγκη τήρησης των μέτρων προστασίας, που όλοι πλέον γνωρίζουμε, ειδικά εφόσον επιβεβαιωθεί πως το Β117 στέλεχος είναι περισσότερο μεταδοτικό, όπως εκτιμάται.