Συγκλονίζει ο Δημήτρης Μακρυνιώτης: «Έχω την ασθένεια Gravis, αντλώ δύναμη από τον Θεό και την οικογένειά μου»

Δημήτρης Μακρυνιώτης

«Μπορώ και το διαχειρίζομαι, έχω βρει τις ισορροπίες μου, έχω βρει τη δύναμή μου», είπε ο Δημήτρης Μακρυνιώτης.

Συνέντευξη στην εκπομπή Happy Day και τη Χριστιάνα Κοχλατζή παραχώρησε ο Δημήτρης Μακρυνιώτης. Ο γνωστός pastry chef, ο οποίος βρίσκεται εδώ και οκτώ χρόνια σε σχέση με τη Βάσω Μαζωνάκη, μίλησε, μεταξύ άλλων, και για την ασθένεια Gravis από την οποία πάσχει.

«Είναι εύκολο ένας άνθρωπος που δεν έχει καθόλου αναγνωρισιμότητα, ξαφνικά να μη σταματάει το τηλέφωνο για να κάνει συνεντεύξεις, είναι πολύ εύκολο να νομίζεις ότι είσαι κάτι. Ήρθε μια μέρα ο Γιώργος Μαζωνάκης και μου λέει “Δημήτρη είσαι ζαχαροπλάστης, μη το ξεχάσεις”. Δεν συνεχίσαμε τη συζήτηση, λέγαμε τι θα κάνουμε το βράδυ. Το λέω και ανατριχιάζω, αλλά εγώ κατάλαβα», είπε αρχικά ο Δημήτρης Μακρυνιώτης.

Για την ασθένεια που έχει, ο Δημήτρης Μακρυνιώτης είπε: «Έχω μια ασθένεια που λέγεται Gravis, είναι ασθένεια που χτυπά τους μυς. Μπορώ και το διαχειρίζομαι, έχω βρει τις ισορροπίες μου, έχω βρει τη δύναμή μου. Αντλώ δύναμη από τον θεό και την οικογένειά μου».

Κλείνοντας, ο Δημήτρης Μακρυνιώτης μίλησε για την σύντροφό του, Βάσω Μαζωνάκη: «Με τη Βάσω είμαστε μαζί 8 χρόνια. Με στηρίζει σε όλα. Από τη μέρα που τη γνώρισα, νιώθω πιο τυχερός από ποτέ. Στη ζωή μου δεν ένιωθα τυχερός και μου πήγαιναν όλα στραβά. Από τη μέρα που τη γνώρισα, άλλαξε η τύχη μου».

Τι είναι η ασθένεια Gravis

Η ασθένεια Gravis, γνωστή και ως μυασθένεια Gravis (Myasthenia Gravis – MG), είναι μια χρόνια αυτοάνοση νευρομυϊκή ασθένεια που προκαλεί αδυναμία και κόπωση των σκελετικών μυών. Ο όρος “myasthenia gravis” προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις “μυς” (muscle) και “ασθενής” (weakness) και τη λατινική λέξη “gravis” (serious).

Αιτιολογία

Η μυασθένεια Gravis προκύπτει από μια δυσλειτουργία στο ανοσοποιητικό σύστημα, κατά την οποία ο οργανισμός παράγει αντισώματα που επιτίθενται στους υποδοχείς ακετυλοχολίνης στις νευρομυϊκές συνάψεις. Οι υποδοχείς αυτοί βρίσκονται στην επιφάνεια των μυϊκών κυττάρων και είναι υπεύθυνοι για τη μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων από τα νεύρα στους μύες. Όταν οι υποδοχείς καταστρέφονται ή δεσμεύονται από τα αντισώματα, η μετάδοση αυτών των ερεθισμάτων διακόπτεται, με αποτέλεσμα την αδυναμία και την κόπωση των μυών.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της μυασθένειας Gravis μπορεί να ποικίλουν σημαντικά μεταξύ των ατόμων και συχνά περιλαμβάνουν:

1. Μυϊκή αδυναμία: Συνήθως επηρεάζονται οι μύες των ματιών, του προσώπου, του λαιμού και των άκρων.
2. Πτώση βλεφάρου: Τα βλέφαρα μπορεί να κρέμονται, προκαλώντας διπλωπία ή θολή όραση.
3. Δυσκολία στην ομιλία: Η αδυναμία των μυών που ελέγχουν την ομιλία μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην άρθρωση.
4. Δυσφαγία: Η δυσκολία στην κατάποση μπορεί να οδηγήσει σε πνιγμό ή ασφυξία.
5. Δυσκολία στην αναπνοή: Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να επηρεαστούν οι αναπνευστικοί μύες, απαιτώντας άμεση ιατρική παρέμβαση.

Διάγνωση

Η διάγνωση της μυασθένειας Gravis γίνεται συνήθως μέσω κλινικής αξιολόγησης και εξειδικευμένων εξετάσεων, όπως:

Θεραπεία

Η θεραπεία της μυασθένειας Gravis περιλαμβάνει μια ποικιλία στρατηγικών που στοχεύουν στη μείωση της δραστηριότητας του ανοσοποιητικού συστήματος και στη βελτίωση της νευρομυϊκής μετάδοσης:

Συμπεράσματα

Η μυασθένεια Gravis είναι μια σοβαρή αλλά αντιμετωπίσιμη ασθένεια. Με τη σωστή διάγνωση και θεραπεία, οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να διατηρήσουν μια ικανοποιητική ποιότητα ζωής. Η έρευνα συνεχίζεται για την ανάπτυξη νέων και βελτιωμένων θεραπειών, με στόχο τη μακροπρόθεσμη διαχείριση και ενδεχομένως την πλήρη ίαση της νόσου.

Exit mobile version