Η συγκίνηση κορυφώθηκε στο δικαστήριο με την ανακοίνωση της καταδίκης για τον θάνατο του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη, με τη μητέρα του να ξεσπά μπροστά στην απόφαση που, όπως είπε, θα φέρει λίγη δικαίωση στην ψυχή του παιδιού της.
Ισόβια και 19 χρόνια για τον ρίπτη της φωτοβολίδας
Ισόβια κάθειρξη και επιπλέον 19 έτη επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πειραιά στον νεαρό που πέταξε τη ναυτική φωτοβολίδα στον Γιώργο Λυγγερίδη, τον Δεκέμβριο του 2023. Η μητέρα του άτυχου αστυνομικού ξέσπασε σε λυγμούς στο άκουσμα της απόφασης, λέγοντας με φωνή που έτρεμε:
«Όλο αυτό το διάστημα που πάω καθημερινά στον Γιώργη μου του λέω: “Άντε αγόρι μου, κράτα δυνατά, βαλτούς όλους μέσα στη φυλακή να πληρώσουν γι’ αυτό που σου έκαναν…” μήπως και λίγο αναπαυτεί η ψυχή του. Αυτό θα του πω: “Άντε παιδί μου, τα καταφέραμε!»”.
Ξέσπασαν οι γονείς με την ανακοίνωση της ποινής
Οι γονείς του Λυγγερίδη αγκάλιασαν τους δικηγόρους τους και δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους, ακούγοντας πως ο 19χρονος κρίθηκε ένοχος για την αποτρόπαιη πράξη. Η ποινή του ήταν βαριά, καθώς το δικαστήριο τον καταδίκασε ομόφωνα ως φυσικό αυτουργό για τη ρίψη της μοιραίας φωτοβολίδας, που στοίχισε τη ζωή στον αστυνομικό.
«Κέρδισε η αστυνομία και η δημοκρατία» είπε ο πατέρας
«Σήμερα κέρδισε η αστυνομία και η δημοκρατία», δήλωσε ο πατέρας του Γιώργου Λυγγερίδη, εμφανώς συγκινημένος και με δάκρυα στα μάτια.
Καταπέλτης η εισαγγελική αγόρευση
Η εισαγγελέας της έδρας εμφανίστηκε απόλυτα βέβαιη για την ευθύνη του κατηγορούμενου, αποκλείοντας κάθε ελαφρυντικό:
«Από τα αποδεικτικά στοιχεία προκύπτει με σαφήνεια ότι ο κατηγορούμενος δεν ήταν πειθήνιο όργανο που υπάκουσε σε εντολές τρίτων. Μπορούσε να μην πάει στο Καραϊσκάκη να φτιάχνει νωρίτερα μολότοφ; Μπορούσε. Μπορούσε να μην πάει στο γήπεδο; Μπορούσε. Μπορούσε να μην πάρει ναυτική φωτοβολίδα ή να μην την ρίξει; Μπορούσε. Είχε συνειδητές επιλογές να εγκληματήσει ή να μην εγκληματήσει. Επέλεξε το πρώτο».
Καμία επιείκεια για τον κατηγορούμενο
Ο 19χρονος δεν ήταν παρών στο δικαστήριο όταν ανακοινώθηκε η καταδίκη του. Δεν του αναγνωρίστηκε ούτε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας. Η δικαιοσύνη στάθηκε αμείλικτη, κρίνοντας πως η πράξη του ήταν αποτέλεσμα συνειδητής επιλογής και όχι παρόρμησης ή επιρροής.