STRATFOR: “Η Γερμανία έχει λίγες και κακές επιλογές στον πόλεμο με την Ελλάδα”!

Το αμερικανικό think tank Stratfor σε εκτενή ανάλυσή του για τον “ελληνογερμανικό” πόλεμο εντός της ΕΕ, υποστηρίζει ότι το Βερολίνο, έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα δεν έχει και πολλές επιλογές έναντι της Ελλάδας.

Για την ακρίβεια υποστηρίζει ότι έχει “πολύ λίγες επιλογές και όλες είναι κακές”.

Δύο αναλυτές του think tank Stratfor, ο Μάρκ Φλέμινγκ Ουιλιαμς και ο Αντριάνο Μποσόνι, έχουν μια συζήτηση για το μέλλον του ελληνικού χρέους αλλα και για το μέλλον της Ευρώπης.

Η συζήτηση ξεκινάει από τον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη.

Όπως αναλύει ο Αντριάνο Μποσόνι κατά την διάρκεια της σύντομης συζήτησης (που μπορείτε να δείτε παρακάτω αναλυτικά) σε ο,τι αφορά την συνάντηση του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη και του Γερμανού ομολόγου του, ήταν μια συνάντηση στην οποία σίγουρα θα συγκρούονταν οι απόψεις.

Όπως αναφέρει ο Μποσόνι, από την μια πλευρά “έχουμε μια κυβέρνηση που θέλει να εξασφαλίσει ταχεία οικονομική ανάπτυξη, περισσότερες δημόσιες δαπάνες, ακόμη και αν αυτό σημαίνει να παραβιάσει το ανώτατο όριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακόμη και αν αυτό σημαίνει τη διάλυση κάποιων συμβάσεων, κυρίως χρέη. Και από την άλλη πλευρά, έχουμε μια κυβέρνηση που θέλει να προστατεύσει το ευρώ, θέλει να προστατεύσει την ιερότητα των χρεών, θέλει να προστατεύσει το θεσμικό και χρηματοδοτικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και θέλει να κρατήσει χαμηλά τους μισθούς, και θέλει να βεβαιωθεί ότι οι χώρες δεν ξοδεύουν. Έτσι, πρόκειται για δύο πολύ, μα πολύ διαφορετικές απόψεις που ηταν αναμενόμενο ότι θα συγκρουστούν στην Ευρώπη, και βλέπουμε τώρα ότι η σύγκρουση έχει λάβει τη μορφή αυτής της αντιπαράθεσης ανάμεσα στους Γερμανούς και τους Έλληνες. Αλλά εκτός από αυτήν την ιδεολογική και πολιτική συζήτηση, οι Έλληνες έχουν πιο άμεσες ανησυχίες, καθώς ανησυχούν για την υγεία του χρηματοπιστωτικού τους τομέα.

Στη συνέχεια η πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα του οικονομικού χρέους της Ελλάδας βεβαίως αναφέρεται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα η οποία ΕΚΤ σύμφωνα με τους αναλυτές “αφαίρεσε τη σανίδα σωτηρίας της Ελλάδας”, όταν απαγόρευσε στις ελληνικές τράπεζες να έχουν κατευθείαν πρόσβαση στον δανεισμό στέλνοντας την στον ELA.

Όπως επισημαίνει ο Γουίλιαμς:Αυτή ήταν μια πολιτική κίνηση…. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει σχεδιαστεί, ως κεντρική τράπεζα, να είναι ανεξάρτητη και αμερόληπτη. Και μετά από δική της ομολογία, τα τελευταία πέντε χρόνια λόγω κρίσης έχει εμπλακεί πολύ στα πολιτικά. Αυτό ήταν ένα βήμα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που ουσιαστικά έλεγε κάτι πολύ απλό “Αυτή είναι μια κρίση με την οποία πρέπει να ασχοληθούν οι πολιτικοί. Εμείς έχουμε μια ξεκάθαρη προθεσμία στις 28 Φεβρουαρίου. Ας διευθετήσουν το θέμα οι πολιτικοί.”

Συνεπώς οι δυο αναλυτές καταλήγουν σε ένα σκηνικό που θυμίζει πεδίο μάχης. Όπως αναφέρει ο Μαρκ Φλέμινγκ Γουίλιαμς “Από τη μια πλευρά έχουμε την Ελλάδα με λιγότερους συμμάχους (ίσως από ό, τι ήλπιζα). Από την άλλη πλευρά έχουμε τη Γερμανία, η οποία προς το παρόν όπως φαίνεται υποστηρίζεται από την υπόλοιπη Ευρώπη. Την ΕΚΤ, με την μπαζούκα, η οποία σε μεγάλο βαθμό λέει ότι δεν θέλει να εμπλακεί. Οπότε έχουμε απο την μία τους Γερμανούς και απο την άλλη τους Έλληνες.”

Έτοιμοι λοιπόν για την μεγάλη μάχη αλλά αλήθεια τι θα γίνει; Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα και για τους δυο αναλυτές στο οποίο ο Αντριάνο Μπόσι απαντά:

“Η ελληνική κρίση συνδέεται άμεσα με τις αντικρουόμενες ανάγκες της Γερμανίας. Η Γερμανία θα πρέπει αφενός να προστατεύσει την ευρωζώνη, διότι η Γερμανία είναι μια οικονομία προσανατολισμένη στις εξαγωγές που χρειάζεται η νομισματική ένωση. Αλλά την ίδια στιγμή, η Γερμανία πρέπει να προστατεύσει το δικό της εθνικό πλούτο. Η γερμανική κυβέρνηση υπήρξε πολύ επιτυχής με τη ρητορική της για την προστασία των χρημάτων των φορολογουμένων από τις χώρες της Νότιας Ευρώπης, ωστόσο η Γερμανία δεν μπορεί να επιτύχει και τους δύο στόχους ταυτόχρονα.”

Αυτό λοιπόν αφήνει την Γερμανία όπως αναφέρει ο αναλυτής με λίγες και πολύ κακές επιλογές.

“Θα μπορούσε να δεχθεί κάποια ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα, κάτι όμως που θα άνοιγε το δρόμο για άλλες χώρες να κάνουν παρόμοια αιτήματα στο μέλλον, αλλά θα μπορούσε να αποδεχθεί και την αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη, κάτι που και πάλι θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα για άλλες χώρες να φύγουν από την Ευρωζώνη με αποτέλεσμα τη δημιουργίας μιας πολύ σοβαρής πολιτικής κρίσης στην Ευρώπη.”

Συνεπώς οι επιλογές της Γερμανίας είναι περιορισμένες με αποτέλεσμα μια “βραχυπρόθεσμη συμφωνία να είναι πιθανή. Οι Ευρωπαίοι πολύ πιθανό να θέλουν κι άλλο χρόνο, Αυτό βέβαια δε θα λύσει κανένα από τα προβλήματα της Ευρώπης, αλλά στην τρέχουσα κατάσταση μόνο σε αυτό μπορούν να ελπίζουν.”

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Πηγή – Stratfor
Απόδοση/Επιμέλεια – Onalert

Exit mobile version