Χιλιάδες κάτοικοι των Καναρίων Νήσων βγήκαν στους δρόμους, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους για τον μαζικό τουρισμό που, όπως υποστηρίζουν, έχει αλλάξει δραματικά τη ζωή στα νησιά. Οι εικόνες είναι χαρακτηριστικές και οι αντιδράσεις έντονες, με τουρίστες να αισθάνονται ακόμη και φόβο εν μέσω κινητοποιήσεων.
Μαζικές διαδηλώσεις σε όλα τα νησιά
Από το πρωί, πλήθος κατοίκων βγήκε στους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί ενάντια στις επιπτώσεις του υπερτουρισμού, με έντονη παρουσία στην Τενερίφη, δημοφιλή προορισμό για Βρετανούς παραθεριστές.
Ένοπλοι αστυνομικοί περιπολούσαν τις περιοχές, ενώ αρκετοί τουρίστες περιορίστηκαν στα καταλύματά τους από φόβο.
Ο Αλμπέρτο Μπάμπο, 32 ετών, από την Ιρλανδία δήλωσε:
«Δεν βγήκα έξω σήμερα λόγω των διαδηλώσεων, είμαι κλεισμένος στο Airbnb μου για να αποφύγω τον κόσμο. Ελπίζω να μη γίνουν βίαιες ή κάτι τέτοιο, αλλά για να είμαι σίγουρος έμεινα εδώ. Το μόνο που ακούω είναι θόρυβος.»
Κοχύλια, τύμπανα και συνθήματα
Η ατμόσφαιρα των διαδηλώσεων ήταν δυναμική: οι διαδηλωτές φυσούσαν μεγάλα κοχύλια και χτυπούσαν τύμπανα, ενώ φώναζαν συνθήματα όπως: «El dinero del turismo, ¿dónde está?» — «Τα λεφτά από τον τουρισμό, πού είναι;»
Σε πανό μπορούσε κανείς να διαβάσει φράσεις όπως:
«Σταματήστε τον υπερβολικό τουρισμό… αυτό είναι το σπίτι μας.»
«Η δυστυχία μου είναι ο παράδεισός σας.»
«Τα Κανάρια Νησιά δεν είναι πια παράδεισος, εξαιτίας του τουρισμού.»
«Οι τουρίστες κολυμπούν στα λύματα» — μία σαφής αναφορά στη ρύπανση των θαλασσών από τα λύματα που καταλήγουν στη θάλασσα, σύμφωνα με ακτιβιστές, κυρίως από τουριστικά καταλύματα.
Σε άλλα πλακάτ, στα ισπανικά, αναγραφόταν: «Μην πουλάτε τα σπίτια σας στους γκίρι!» — όπου «guiri» είναι η ισπανική αργκό για τουρίστες, κυρίως Βρετανούς.
Η φωνή των κατοίκων: Δεν είμαστε κατά των τουριστών, αλλά του χάους
Μία από τις διαδηλώτριες, η Πόλα ΜακΝάιτ Μοράλες, 39 ετών, με ρίζες από τις ΗΠΑ αλλά μεγαλωμένη στα νησιά, ανέφερε:
«Η Ισπανία έχει μετατραπεί στο μεταμεσονύκτιο πάρτι της Ευρώπης και η Τενερίφη δέχεται περισσότερους τουρίστες τον χρόνο από τη Βραζιλία — δεν έχουμε χώρο. Δεν είμαστε ενάντια στους τουρίστες ως άτομα, μόνο σε όσους δεν σέβονται τους κανόνες, πετούν σκουπίδια, ρυπαίνουν και παρανομούν.»
Συνέχισε λέγοντας:
«Έχουμε παραλίες με κλειστές τουαλέτες επειδή έχουν μολυνθεί από λύματα. Από τη μεγάλη διαδήλωση που κάναμε πέρσι, η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα – αντιθέτως, αύξησαν τον αριθμό των τουριστών. Δεν έχουμε πια χώρο. Η κυκλοφορία είναι απελπιστική όταν έρχονται τουρίστες — ένα δεκαπεντάλεπτο δρομολόγιο μπορεί να διαρκεί μία ώρα.
Ο αριθμός των Airbnb έχει ξεφύγει και δεν υπάρχει τίποτα διαθέσιμο προς ενοικίαση – είναι καταστροφή για το νησί.»
Η αντίδραση της κυβέρνησης και οι ανησυχίες του τουριστικού κλάδου
Η μαζική κινητοποίηση συνέπεσε με την ανακοίνωση της τοπικής κυβέρνησης για άνοιγμα διαλόγου με τους ακτιβιστές, καθώς οι κρατήσεις από Βρετανούς τουρίστες παρουσιάζουν μείωση.
Ο Σαντιάγο Σέσε, πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου, δήλωσε πως οι κρατήσεις στην Τενερίφη έχουν μειωθεί κατά 8% σε σχέση με το προηγούμενο καλοκαίρι, ενώ παρουσιάζοντας την Έκθεση Οικονομικής Κατάστασης για το 2025 στην El Día, εξέφρασε έντονη ανησυχία.
Ο υπουργός Τουρισμού της Τενερίφης, Λόπε Άλφονσο, δήλωσε ότι θα ξεκινήσει συζητήσεις με τους ακτιβιστές, επιδιώκοντας «ισορροπία μεταξύ των συμφερόντων των κατοίκων και των τουριστών».
Ο Σέσε πρόσθεσε ότι η Τουρκία, η Ελλάδα, η Αίγυπτος και το Μαρόκο κερδίζουν έδαφος στην τουριστική αγορά, ενώ οι καμπάνιες προσέλκυσης Βρετανών δεν έχουν αποδώσει.
Οι διαδηλωτές ζητούν πράξεις, όχι λόγια
Το κίνημα «Τα Κανάρια έχουν όριο», που βρίσκεται πίσω από τις διαδηλώσεις, απέρριψε την πρόταση διαλόγου. Σε ανάρτησή του ανέφερε:
«Διάλογος; Θέλουμε πράξεις. Όλα τα υπόλοιπα είναι προσπάθειες να κατευναστεί αυτό που έρχεται: μια κοινωνική εξέγερση που απαιτεί ένα δίκαιο μοντέλο για τα Κανάρια Νησιά, όπου δεν έχουν θέση αφεντικά, λομπίστες και διεφθαρμένοι αξιωματούχοι. Ραντεβού αυτή την Κυριακή.»
Αιτήματα και προτάσεις των ακτιβιστών
Τα Καναρίων Νήσοι φιλοξενούν περίπου 18 εκατομμύρια τουρίστες τον χρόνο, με πληθυσμό μόλις 2,2 εκατομμυρίων. Οι ακτιβιστές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις σε περιβάλλον, υποδομές και καθημερινή ζωή.
Οι βασικές τους διεκδικήσεις περιλαμβάνουν:
Θέσπιση ορίου στον αριθμό των τουριστών, για να περιοριστεί ο υπερπληθυσμός και η κατασπατάληση πόρων.
Πλήρης απαγόρευση κατασκευής νέων τουριστικών μονάδων.
Κατεδάφιση όσων πρότζεκτ έχουν κριθεί παράνομα, όπως τα πολυτελή ξενοδοχεία Cuna del Alma και La Tejita.
Εισαγωγή σημαντικού οικολογικού τέλους για τους τουρίστες, ώστε να χρηματοδοτείται η προστασία του περιβάλλοντος.
Αυστηρός έλεγχος των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb.
Περιορισμός της αγοράς ακινήτων από μη κατοίκους, καθώς η αγορά από ξένους θεωρείται βασικός λόγος αύξησης των τιμών.
Η αντίδραση των κατοίκων των Καναρίων Νήσων φαίνεται πως δεν είναι απλώς μια έκρηξη αγανάκτησης, αλλά ένα οργανωμένο και τεκμηριωμένο αίτημα για ένα διαφορετικό μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης, πιο βιώσιμο και πιο δίκαιο για όλους.