Ένα βρέφος μόλις 5 μηνών και ένα παιδί 10 ετών νοσηλεύονται στην εντατική λόγω μόλυνσης από σαλμονέλα, με τις οικογένειές τους να βιώνουν στιγμές έντονης αγωνίας στην Κρήτη. Οι μικροί ασθενείς νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), όπου οι γονείς τους βρίσκονται διαρκώς δίπλα τους.
Αιτίες της μόλυνσης: Η σημασία της προσοχής στην καθημερινή υγιεινή
Όσον αφορά το βρέφος, θεωρείται πιθανό ότι η μόλυνση προκλήθηκε λόγω απροσεξίας από την πλευρά των γονέων. Σύμφωνα με τον επόπτη Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, Αντώνη Παπαδάκη, το βρέφος ενδέχεται να μολύνθηκε όταν οι γονείς του άγγιξαν ωμό κρέας και στη συνέχεια αντικείμενα του παιδιού, χωρίς να τηρήσουν τις απαραίτητες προφυλάξεις.
Ο κ. Παπαδάκης ανέφερε ότι τα βασικά συμπτώματα της μόλυνσης από σαλμονέλα περιλαμβάνουν γαστρεντερίτιδα, εμετούς, διάρροιες και αδυναμία σίτισης. Επιπλέον, τόνισε τη σημασία της προσεκτικής τήρησης των κανόνων υγιεινής, ειδικά όταν στο σπίτι υπάρχουν μικρά παιδιά.
Οι κίνδυνοι της μόλυνσης από σαλμονέλα
Η σαλμονέλα είναι ένα βακτήριο που μπορεί να βρεθεί στα περιττώματα των ανθρώπων, καθιστώντας την μετάδοση εξαιρετικά εύκολη, ειδικά όταν δεν τηρούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής, όπως το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών μετά τη χρήση του μπάνιου. Αν τα βακτήρια της σαλμονέλας εγκατασταθούν στον οργανισμό, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας, οδηγώντας τον ασθενή στο κρεβάτι.
Ορισμένα τρόφιμα που μπορούν να είναι φορείς σαλμονέλας περιλαμβάνουν βατραχοπόδαρα, καρύδες, σάλτσες, φιστικοβούτυρο, κακάο, σοκολάτα, ζύμη, θαλασσινά, γαλακτοκομικά προϊόντα, λαχανικά, βοδινό κρέας, κοτόπουλο, γάλα και αυγά.
Γαστρεντερίτιδα στην Γαύδο: Νέος ιός απειλεί την υγεία
Παράλληλα, στην Γαύδο έχουν καταγραφεί 35 κρούσματα γαστρεντερίτιδας, τα οποία σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη οφείλονται σε νοροϊό, έναν ιό που προκαλεί ιογενή γαστρεντερίτιδα και μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αυτός ο συγκεκριμένος ιός είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός στο περιβάλλον, γεγονός που διευκολύνει τη μετάδοσή του.
Ο κ. Παπαδάκης υπογράμμισε ότι τα κρούσματα στην Γαύδο δεν συνδέονται με την κατανάλωση νερού στο νησί, καθώς πρόκειται για ιογενή γαστρεντερίτιδα, που δεν μεταδίδεται μέσω της κατανάλωσης μολυσμένου νερού αλλά μέσω της επαφής μεταξύ των ανθρώπων.