Η διολίσθηση της τουρκικής λίρας που έχει χάσει το 20% της αξίας της μέσα στους τελευταίους τέσσερις μήνες αλλά και η συνολική αβεβαιότητα για τα θεμελιώδη μεγέθη της Τουρκικής οικονομίας έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη της Τουρκικής κοινωνίας στο πρόσωπο του Ερντογάν που καλείται να πάρει δύσκολες αποφάσεις για να σώσει την κατάσταση.
Την ίδια ώρα η Αθήνα κοιτάζει προσεκτικά τις κινήσεις της Άγκυρας ώστε να αποτρέψει τυχόν εξαγωγή της έντασης στο Αιγαίο ή στη ΝΑ Μεσόγειο.
Η Τουρκική λίρα έχει υποτιμηθεί κατά 22% σε σχέση με το δολάριο αλλά και 20% σε σχέση με το ευρώ υπό την πίεση της πανδημίας της COVID-19, η οποία έχει προκαλέσει 3.584 θανάτους στην Τουρκία.
Η υποτίμηση του νομίσματος γονατίζει τις χρεωμένες σε συνάλλαγμα μεγάλες επιχειρήσεις της Τουρκίας, αποτρέπει τους επενδυτές και οδηγεί σε πτώση των καθαρών συναλλαγματικών αποθεμάτων της τουρκικής κεντρικής τράπεζας.
Ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, ωστόσο, διαβεβαίωσε τους ξένους επενδυτές ότι δεν θα υπάρχουν capital controls, ενώ υποστήριξε ότι τα αποθέματα στην κεντρική τράπεζα είναι υπεραρκετά για την κάλυψη των χρεών.
Σε τηλεδιάσκεψη που είχε χθες με επενδυτές, ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ υπερασπίστηκε τις πολιτικές της ‘Αγκυρας, με τις οποίες αυτή απαντά στις μαζικές πωλήσεις της λίρας, λέγοντας ότι τα τουρκικά διαθέσιμα είναι παραπάνω από επαρκή, σύμφωνα με πηγές που συμμετείχαν στη τηλεδιάσκεψη.
Είπε, επίσης, ότι είναι αισιόδοξος σχετικά με τη σύναψη συμφωνίας για μία γραμμή ανταλλαγής του νομίσματός της με ξένα νομίσματα, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Οι επενδυτές, όμως, φοβούνται ότι η Τουρκία μπορεί να δυσκολευτεί να αντιμετωπίσει την ταμειακή της πίεση.
«Έχουμε ήδη το ένα πόδι στην τρύπα μίας νομισματικής κρίσης», δήλωσε στέλεχος της TD Securities.
Κινούμενη προς τη δεύτερη ύφεση της οικονομίας της σε λιγότερο από δύο χρόνια, η Τουρκία ζήτησε από τη Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες να της δοθεί πρόσβαση σε κεφάλαια, καθώς τα δικά της καθαρά συναλλαγματικά διαθέσιμα έχουν μειωθεί σε σχεδόν 25 δισ. δολάρια από 40 δισ. δολάρια που είχαν διαμορφωθεί στη διάρκεια της φετινής χρονιάς.
Στην Αθήνα θεωρούν πως η Άγκυρα, που πιέζεται από οικονομικά προβλήματα που έχουν γιγαντωθεί μετά την υγειονομική κρίση του κορονοϊού και την αποτυχία Ερντογάν να την χειριστεί αποτελεσματικά, θα προσπαθήσει να συντηρήσει την ένταση σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα εξωτερικής πολιτικής.
Πρόθεση όμως της ελληνικής διπλωματίας είναι να μην στρατιωτικοποιήσει τις διαφορές με την Τουρκία που δεν θα οδηγήσει σε εξομάλυνση αλλά αντίθετα σε όξυνση των ήδη υπαρχόντων προβλημάτων.
Χθες στη διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης που διοργάνωσε το φόρουμ των Δελφών, ο Ευάγγελος Βενιζέλος προβλεψε πως η χρεοκοπία της Τουρκίας είναι πολύ κοντά κι εκτίμησε ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «αντιμετωπίζει ένα μεγάλο φάσμα προβλημάτων», που τον ωθεί μαθηματικά στην «εξαγωγή μιας εσωτερικής έντασής» του.
Η «ρίζα του κακού» σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο έχει υπαρξιακό χαρακτήρα για τον Τούρκο πρόεδρο, καθώς η επανεκλογή του απαιτεί το «το 50% πλέον ενός των ψήφων», με αποτέλεσμα να αποζητά σχεδόν εναγώνια ένα αφήγημα που «να εκφράζει τη μισή περίπου τουρκική κοινωνία».
Η κακή κατάσταση της Τουρκικής οικονομίας δημιουργεί “αυξημένο εκνευρισμό”, είπε η Ντόρα Μπακογιάννη στην ίδια συζήτηση, επισημαίνοντας πως “χρειάζεται να επιδείξει κανείς μεγάλη προσοχή”.
Πηγές: reader.gr