Στα αζήτητα του νεκροτομείου η κόρη της θρυλικής Βέμπο Χάιδω Τραϊφόρου

Η κόρη της Σοφίας Βέμπο και του Μίμη Τραϊφόρου πέθανε μόνη, ξεχασμένη και πάμφτωχη σε ένα μικρό παγωμένο υπόγειο διαμέρισμα της οδού Αγίου Μελετίου, στο κέντρο της Αθήνας!

Εκεί, στο σκοτεινό διαμέρισμα, ξεχασμένη από όλους, η Χάιδω άφησε την τελευταία της πνοή, με τη μοίρα να παίζει τραγικά παιχνίδια.

Οι τίτλοι τέλους στο μικρό διαμέρισμα της Αγίου Μελετίου έπεσαν λίγες ημέρες πριν από τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου και τους Επους του ’40, ένα έπος που ταυτίστηκε με την τραγουδίστρια της νίκης, την αξεπέραστη Σοφία Βέμπο. Η τραγική είδηση του θανάτου της θετής κόρης της τραγουδίστριας έγινε γνωστή εντελώς τυχαία από φίλους της 71χρονης Χάιδως, οι οποίοι απεγνωσμένα προσπαθούσαν να επικοινωνήσουν μαζί της το πρωί της περασμένης Κυριακής.

Μάταια όμως. Εκείνη είχε ήδη «φύγει» για το τελευταίο της ταξίδι… Κι όμως η ψυχή της μέχρι την ώρα που γραφόταν το ρεπορτάζ δεν μπορεί να αναπαυτεί, μια και εκτυλίσσεται ένα μακάβριο θρίλερ που μόνο θλίψη σκορπά.

Η Χάιδω Τραϊφόρου δεν είχε κανέναν συγγενή προκειμένου να βάλει υπογραφή ώστε να ταφεί άμεσα! Αποτέλεσμα; Το άψυχο σώμα της βρίσκεται μέχρι και σήμερα στα αζήτητα του Νεκροτομείου Αθηνών! Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΗ Σπύρο Μπιμπίλα, το άψυχο σώμα της Χάιδως βρίσκεται επί τέσσερις μέρες στα αζήτητα και γίνονται προσπάθειες μέσω του υπουργείου Πολιτισμού ώστε να δοθεί τέλος στο μακάβριο αυτό θρίλερ και να τελεστεί η κηδεία της τραγουδίστριας και κόρης της σπουδαίας Βέμπο και του τεράστιου Τραϊφόρου. Σύμφωνα με χθεσινοβραδινές πληροφορίες, το υπουργείο Πολιτισμού τελικά φιλοτιμήθηκε να καλύψει τα έξοδα της κηδείας της Χάιδως Τραϊφόρου.

Ακόμα όμως κι έτσι, μόνο θλίψη και στενοχώρια προκαλεί το γεγονός ότι «έφυγε» μόνη και έρημη, αφού ακόμα στον δρόμο για το τελευταίο της ταξίδι η μοίρα της έπαιξε άσχημα παιχνίδια! To 2018, ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, η Χάιδω Τραϊφόρου σε μια συγκλονιστική συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην «Espresso» και στον υπογράφοντα μιλούσε για όλη τη ζωή της, ξεδιπλώνοντας με δάκρυα στα μάτια το άλμπουμ των αναμνήσεών της.

Στη μοναδική εκείνη συνέντευξη έκανε τον απολογισμό της ζωής της, χρησιμοποιώντας προφητικά λόγια:

«Αυτός είναι σίγουρα ο τελευταίος της ζωής μου». Γυρνώντας η ίδια στο χθες, είχε αρχίσει τη συγκλονιστική της εξομολόγηση για τα παιδικά της χρόνια και τη Σοφία Βέμπο. «Εγώ, αγόρι μου, κατάγομαι από μια πάμφτωχη οικογένεια, που είχε οκτώ παιδιά. Και όταν λέω πάμφτωχη, το εννοώ. Τότε η μάνα μου έκανε παιδιά και δεν ήξερε γιατί τα έκανε. Δεν είχαμε τίποτα να φάμε.

Οι γονείς μου ήταν θυρωροί στην πολυκατοικία της οδού Στουρνάρη 49Α, εκεί όπου έμενε και η οικογένεια Βέμπο, και έβγαζαν ένα κομμάτι ψωμί. Την οικογένειά μου, λοιπόν, την ήξερε η μητέρα της Σοφίας, η Πηνελόπη. Ήμουν ένα πολύ ζωηρό παιδάκι και πήγαινα συνέχεια πάνω στο διαμέρισμα και της τραγουδούσα, της έκανα σκετς. Εκείνη με είχε αγαπήσει πολύ, γιατί της έδινα χαρά μέσα στη μοναξιά της.

Η Σοφία τότε δεν έμενε στην Ελλάδα. Γύριζε όλο τον κόσμο και τραγουδούσε και διασκέδαζε τον Ελληνισμό» είχε αναφέρει στην «Espresso» και τον Νίκο Νικόλιζα. «Προτού πεθάνει, η κυρία Πηνελόπη είπε στην κόρη της Σοφία: “Δεν παίρνεις αυτό το κοριτσάκι να το έχεις κοντά σου, να το μεγαλώσεις, να έχεις μια παρέα, βρε Σοφία, για τα γεράματά σου;” Εγώ τότε ήμουν μόλις τεσσάρων ετών. Κι έτσι έγινε! Η ζωή με τη Σοφία Βέμπο και τον Μίμη Τραϊφόρο ήταν πραγματικά πολύ καλή, αλλά, από την άλλη, οι δυο τους ήταν “εμείς μαζί δεν κάνουμε και χώρια δεν μπορούμε”. Το 1957 που παντρεύτηκαν η Σοφία και ο Μίμης εγώ ήμουν εφτά ετών.

Με είχαν παράνυμφο στον γάμο τους που έγινε στην εκκλησία της Αγίας Θέκλας. Και στον γάμο τους είχε έρθει όλη η κοσμική Αθήνα» μας είχε αναφέρει χαρακτηριστικά στη σπάνια συνέντευξη πριν από δύο χρόνια! Στην ίδια συνέντευξη μας είχε μιλήσει και για την καθημερινότητά της δίπλα στη θετή της μητέρα:

«Στη Σοφία μιλούσα πάντα στον πληθυντικό κι έκανα αυτό που ήθελε. Ηταν ένας πολύ καλός άνθρωπος, αλλά αυταρχική. Σου έδινε και το βρακί της, αν ήσουν σωστός. Αλλά στο τέλος της ζωής της είχε κλονιστεί πολύ η υγεία της. Τα νεύρα της ήταν κουρέλια, πέρασε δύσκολες καταστάσεις στα τελευταία της. Νομίζω η Σοφία δεν ήθελε να θυμάται το παρελθόν.

Ο Τραϊφόρος δεν έμενε ποτέ στο σπίτι, παρά μόνο όταν ήταν με τους συνεργάτες του και έγραφε τραγούδια. Έφευγε από το σπίτι, γιατί, αν καθόταν εκεί, τσακωνόταν πάντα με τη Σοφία. Δεν υπήρχε μέρα που να μη γίνει καβγάς. Θυμάμαι μια φορά που είχε μείνει στο σπίτι ο Τραϊφόρος, επειδή έβρεχε πολύ, και δεν καβγάδισαν, πήγα και τους έπιασα τα χέρια για να δω αν έχουν πυρετό! Για τον Μίμη όμως ήταν η μούσα του. Τη λάτρευε. Του ζητούσαν όλοι οι ερμηνευτές της εποχής να τους γράψει κι εκείνος έλεγε: “Έχω τη Σοφία μου εγώ”. Τον ενέπνεε πολύ».

Όταν την είχα ρωτήσει αν η μητέρα της, η Σοφία Βέμπο, είχε φίλους, εκείνη είχε αναφέρει: «Α, μπα. Μόνο με την Καλουτά ήταν φίλες καλές. Της άρεσε να κάνει παρέα με φτωχούς ανθρώπους και είχε πάντα κατά νου να βοηθάει ανήμπορους. Κοιμόταν και ξυπνούσε με τη σκέψη ποιον θα βοηθήσει», ενώ δεν είχε διστάσει να μιλήσει και για την κακή συνήθεια που είχε στη ζωή της.

«Η Σοφία ήταν πότης. Και δυστυχώς μου το κόλλησε κι εμένα αυτό. Στο περιβάλλον της Αγγλίας όπου ζούσα για 10 χρόνια έφτασα να πίνω τρία μπουκάλια ουίσκι την ημέρα! Ευτυχώς πριν από λίγα χρόνια τα έκοψα όλα. Είχα φτάσει στην κόψη του ξυραφιού». Η Χάιδω Τραϊφόρου είχε αναφερθεί μέσω της «Espresso» και στο γεγονός πως, παρότι η μητέρα της υπήρξε σπουδαίο όνομα της εποχής της, έφυγε από τη ζωή φτωχή. «Επιτρέπεται μια Βέμπο, η τραγουδίστρια της νίκης, που πήγε στα μεγαλύτερα θέατρα και κέντρα του κόσμου, να μην είχε αποκτήσει ούτε ένα δυαράκι; Με 19.000 δραχμές έφυγε από τη ζωή η Σοφία. Τόσα της βρήκαμε. Ούτε δραχμή παραπάνω. Όμως και ο Μίμης έπαιρνε χρήματα μόνο από τα πνευματικά δικαιώματα από την ΑΕΠΙ, στην οποία υπήρξε και αντιπρόεδρος για 30 χρόνια…».

Ο γάμος της με Κύπριο μπουζουξή και το σοκ με τον θάνατο της μητέρας της

Η Σοφία Βέμπο έφυγε από τη ζωή στις 11 Μαρτίου 1978, σε ηλικία μόλις 68 χρόνων, και η θετή κόρη της δεν ήταν κοντά της εκείνες τις τελευταίες ώρες της ζωής της, όπως είχε αναφέρει στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην «Espresso».

«Τότε ζούσα στην Αγγλία. Είχα παντρευτεί έναν Κύπριο μπουζουξή και δουλεύαμε μαζί. Εγώ τραγουδούσα κι εκείνος με συνόδευε με το μπουζούκι. Είχα, μάλιστα, βγάλει και δύο προσωπικούς δίσκους, όμως το τραγούδι δεν το αγαπούσα, παρότι η Σοφία με βοήθησε πάρα πολύ σε αυτή τη μικρή καριέρα που έκανα. Εγώ δεν το εκμεταλλεύτηκα όλο αυτό. Και το 1970, όταν πήγα στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, με βοήθησε, καθώς και πολλές άλλες φορές.

Από την άλλη, όμως, φοβόμουν τρομερά και τυχόν σύγκριση που θα μου έκαναν μαζί της… φωνητικά», ενώ για τον θάνατο της μητέρας της είχε πει στην «Espresso»: «Οταν μου τηλεφώνησαν ότι πέθανε, έπαθα σοκ, γιατί η Σοφία για μένα ήταν ένας πολύ καλός άνθρωπος. Ωστόσο, όσοι έχουν δόξα δεν σημαίνει ότι είναι και ευτυχισμένοι. Είναι δυστυχισμένοι άνθρωποι…».

Η σπάταλη ζωή της και οι σκέψεις για αυτοκτονία

Κάνοντας έναν απολογισμό ζωής, η Χάιδω Τραϊφόρου στην τελευταία συνέντευξη της ζωής της είχε μιλήσει και για τα δικά της τραγικά λάθη, που πολλές φορές την έφεραν ένα βήμα πριν από την αυτοκτονία. «Δεν είμαι ευχαριστημένη από τη ζωή μου. Είμαι δυστυχισμένη. Και γι’ αυτή τη δυστυχία μου δεν φταίει κανείς άλλος, παρά μόνο εγώ.

Δυστυχώς τα βρήκα όλα έτοιμα. Και όταν επέστρεψα από την Αγγλία και άρχισα να πληρώνω μόνη μου τα έξοδα κατάλαβα τι θα πει αγώνας. Οπως σας είπα, η Σοφία και ο Μίμης μού τα είχαν όλα στο τραπέζι. Η μάνα μου δεν με άφηνε να πάρω πρωτοβουλίες. “Κάτσε κάτω εσύ και μη μιλάς” μου έλεγε συνέχεια. Έτσι, όταν χώρισα από τον σύζυγό μου και επέστρεψα στην Ελλάδα, τα μόνα μου έσοδα τα έπαιρνα από τα πνευματικά δικαιώματα της ΑΕΠΙ. Η εταιρία έκλεισε και δυστυχώς δεν έχω να ζήσω.

Έκανα μεγάλα σφάλματα στη ζωή μου. Αυτά πληρώνω σήμερα. Ήμουν πολύ σπάταλη. Και λόγω όλων αυτών σκέφτηκα πολλές φορές να αυτοκτονήσω. Και σ’ αυτό ήμουν δειλή, αγόρι μου. Αν δεν ήμουν δειλή, κάτι θα είχα καταφέρει να κάνω στη ζωή μου».

πηγή

Exit mobile version