Σπουδαία γιορτή σήμερα για την Ορθοδοξία

Στις 17 Ιουλίου, η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά με λαμπρότητα τη μνήμη της Αγίας Μαρίνας, μιας από τις σημαντικότερες γυναικείες μορφές της χριστιανικής πίστης, που μαρτύρησε για τον Χριστό σε νεαρή ηλικία.

Η ζωή της Αγίας Μαρίνας

Η Αγία Μαρίνα γεννήθηκε στην Αντιόχεια της Πισιδίας το 270 μ.Χ., την εποχή του αυτοκράτορα Κλαυδίου του Β’. Μητέρα της δεν πρόλαβε να τη μεγαλώσει, καθώς πέθανε λίγες ημέρες μετά τη γέννησή της. Ο πατέρας της, Αιδέσιος, ήταν ιερέας ειδωλολατρικού ναού και ανέθεσε την ανατροφή της σε μια χριστιανή γυναίκα. Εκείνη φρόντισε όχι μόνο για τη φυσική της ανάπτυξη, αλλά και για τη χριστιανική της διαπαιδαγώγηση.

Σε ηλικία μόλις 15 ετών, η Μαρίνα αποκάλυψε στον πατέρα της πως πίστευε στον Χριστό. Εκείνος, συγκλονισμένος και εξοργισμένος από την αποκάλυψη, την αποκήρυξε και την απέκοψε από την οικογένεια.

Η σύλληψη και τα βασανιστήρια

Η φήμη της έφτασε σύντομα στον έπαρχο Ολύμβριο, ο οποίος διέταξε να συλληφθεί και να ανακριθεί. Όταν την αντίκρισε, εντυπωσιάστηκε από την ομορφιά της και της πρότεινε να απαρνηθεί την πίστη της για να γίνει γυναίκα του. Η απάντηση της Μαρίνας ήταν σταθερή:

«Είμαι χριστιανή».

Αυτό εξόργισε τον έπαρχο, ο οποίος διέταξε σκληρότατα βασανιστήρια. Την έριξαν στη γη και τη χτύπησαν με ραβδιά μέχρι που το έδαφος κατακόκκινο από το αίμα της. Στη συνέχεια, την κρέμασαν για ώρα και αργότερα τη φυλάκισαν.

Το θαύμα στη φυλακή

Μέσα στο σκοτάδι της φυλακής, δοκιμάστηκε ξανά. Ο διάβολος παρουσιάστηκε μπροστά της με τη μορφή άγριου δράκου, με σκοπό να την τρομοκρατήσει. Η Μαρίνα όμως, με πίστη και προσευχή, δεν κάμφθηκε. Τότε ο δράκος μεταμορφώθηκε σε μαύρο σκύλο και η Αγία, παίρνοντας ένα σφυρί, τον χτύπησε στο κεφάλι και στην πλάτη, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά τη δύναμη της πίστης της.

Το μαρτύριο μέχρι τέλους

Στη δεύτερη ανάκρισή της, όταν ο Ολύμβριος διαπίστωσε ξανά την αμετακίνητη πίστη της, διέταξε να την κάψουν με αναμμένες λαμπάδες. Παρ’ όλα αυτά, οι πληγές της επουλώθηκαν με θαυματουργό τρόπο. Αυτό συγκλόνισε το πλήθος, με αποτέλεσμα πολλοί να ασπαστούν τον χριστιανισμό.

Μπροστά στον κίνδυνο μαζικής μεταστροφής, ο έπαρχος αποφάσισε να τη θανατώσει. Η Αγία Μαρίνα αποκεφαλίστηκε και έτσι έλαβε το στεφάνι της αιώνιας δόξας και τιμής.

Η πορεία των λειψάνων της Αγίας

Τα ιερά λείψανα της Αγίας Μαρίνας βρίσκονταν αρχικά στην Κωνσταντινούπολη μέχρι την πρώτη άλωση από τους Λατίνους, το 1204 μ.Χ. Κατά άλλες πηγές, μέχρι το 908 μ.Χ. φυλάσσονταν στην Αντιόχεια και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στην Ιταλία.

Σήμερα, η τιμή προς το πρόσωπό της παραμένει ζωντανή. Τα λείψανά της φυλάσσονται στην Αθήνα, σε ναό που φέρει το όνομά της, ενώ η δεξιά της χείρα έχει μεταφερθεί στο Άγιο Όρος, στη Μονή Βατοπεδίου.

Η πίστη, η αφοσίωση και η δύναμη της Αγίας Μαρίνας συνεχίζουν να εμπνέουν μέχρι και σήμερα.

Exit mobile version