Φριχτό θάνατο βρήκε το απόγευμα της Δευτέρας (25/7) στα Σπάτα ένας Βρετανός τουρίστας, ο οποίος είχε μισθώσει ελικόπτερο για τις μετακινήσεις του από την Αττική σε κοσμοπολίτικα νησιά και πίσω.
Το ελικόπτερο, με τέσσερις επιβάτες και πλήρωμα έναν χειριστή προσγειώθηκε στο ελικοδρόμιο ωστόσο ο νεαρός πέρασε πίσω από το ελικόπτερο και διαμελίστηκε από τον έλικα.
Μάλιστα, σε δεύτερο ελικόπτερο βρίσκονταν οι γονείς του άτυχου νεαρού. Ο σοκαρισμένος πιλότος του ελικοπτέρου έσπευσε να ειδοποιήσει τον συνάδελφό του στο δεύτερο ελικόπτερο. Ο πιλότος του ελικοπτέρου, στο οποίο επέβαιναν οι γονείς του νεαρού, ζήτησε αμέσως να απογειωθεί και πάλι για να μη δουν οι γονείς του παιδιού όσα είχαν συμβεί.
«Ο πιλότος είδε τι συνέβη και αποφάσισε να μην δουν οι γονείς τον γιο τους έτσι. Ήταν φριχτό», είπε μια πηγή στη Sun. «Πέταξε σε ένα άλλο ελικοδρόμιο στην Αθήνα». «Μιλάμε για μια τραγωδία, μια τραγωδία άνευ προηγουμένου, μια τραγωδία που δεν θα έπρεπε ποτέ να συμβεί», είπε μια αστυνομική πηγή στη βρετανική ιστοσελίδα.
«H αιτία του δυστυχήματος διερευνάται, αλλά παραμένει ασαφές γιατί συνέβη αυτό – ή επετράπη να συμβεί όταν τα πτερύγια του ελικοπτέρου αποτελούν τόσο προφανή κίνδυνο».
Στο σημείο μετέβη άμεσα πλήρωμα του ΕΚΑΒ, όπου απλά διαπιστώθηκε ο θάνατος του νεαρού. Προανάκριση για το δυστύχημα διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Παιανίας.
Τι θα εξετάσουν οι Αρχές
Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν.Α. Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης, μίλησε στο Mega για το περιστατικό. «Την προανάκριση την έχει αναλάβει το ΑΤ Παιανίας. Ήταν ένα ελικόπτερο τύπου Bell, τα ελικόπτερα έχουν σε δύο μέρη έλικες, πάνω, που οι έλικες το ανεβάζουν και το κρατούν σε πορεία, και στο πίσω μέρος, που ο έλικας ουσιαστικά ισορροπεί το ελικόπτερο και η ταχύτητα των στροφών είναι πενταπλάσια των στροφών του πάνω έλικα», ανέφερε αρχικά.
«Θέλουμε να δούμε εάν ο πιλότος ενημέρωσε τους επιβάτες για να κατέβουν απ το ελικόπτερο. Αυτοί οι έλικες κάνουν περίπου 2 λεπτά από την ώρα που θα σβήσει τον κινητήρα εκτός και εάν πατήσει ένα κουμπί το οποίο τους σταματά στα 50 δευτερόλεπτα. Η πόρτα του ελικοπτέρου δεν έχει ασφάλεια, όποιος θέλει ανοίγει την πόρτα και βγαίνει. Το σημείο που θα σταθεί η προανάκριση είναι στο εάν τους ενημέρωσε ο πιλότος για να κατέβουν όταν σταματήσει ο έλικας και οι κινητήρες. Υπάρχει και η Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και η υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας που θα ερευνήσουν τι έγινε», πρόσθεσε.
«Σε αυτού του είδους τα ατυχήματα ακολουθείται η διαδικασία που ακολουθείται σε περιπτώσεις ατυχημάτων στο οδικό δίκτυο. Εάν υπάρχει τραυματισμός, ο πιλότος πάει για την αυτόφωρη διαδικασία, πάει για ανθρωποκτονία από αμέλεια», κατέληξε ο κ. Καλλιακμάνης.
Δείτε το σχετικό video του MEGA εδώ.