Προσευχές και αναφιλητά γίνονται ένα στους διαδρόμους του νοσοκομείου
Βασανιστικά κυλούν τα λεπτά για την οικογένεια και τους φίλους του δίχρονου αγοριού που εξακολουθεί να δίνει μάχη για τη ζωή στην Μονάδα Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου.
Καθώς συμπληρώνεται ένα 24ωρο από την μοιραία “βουτιά” του μικρού στο βαρέλι με το ασβεστόνερο, οι ελπίδες παραμένουν ότι θα υπάρξει και συνέχεια στο πρώτο θαύμα που έγινε με την ανάταξή του μετά από σχεδόν δυο ώρες, χάρη και στην υπεράνθρωπη προσπάθεια που έγινε στο Κέντρο Υγείας Χάρακα.
Νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης, οι γονείς του παιδιού ζήτησαν να αεροβαπτιστεί, κάτι που έγινε. Στον μικρό δόθηκε το όνομα Ζαχαρίας!
Συγγενείς και φίλοι έχουν σπεύσει στο πλευρό της οικογένειας, όσο το επιτρέπουν τα μέτρα που είναι σε ισχύ στο νοσοκομείο, να συμπαρασταθούν, να δώσουν ένα ψήγμα βοήθειας, όσο αυτό είναι δυνατό. Προσευχές και αναφιλητά γίνονται ένα στους διαδρόμους του νοσηλευτικού ιδρύματος.
Το απόγευμα της Πέμπτης εκδόθηκε ιατρικό ανακοινωθέν από τη Διοίκηση του ΠΑΓΝΗ σύμφωνα με το οποίο ο μικρός Ζαχαρίας παραμένει σε βαριά κατάσταση στη ΜΕΘ Παίδων και η ανταπόκρισή του στην πολλαπλή υποστήριξη που δέχεται είναι φτωχή. Όπως τονίζεται ακόμη οι γονείς του μικρού αγοριού έχουν ενημερωθεί για τη βαριά κατάσταση και την κακή πρόγνωση.
Νεότερα: Θρήνος – «Έσβησε» ο 2χρονος Ζαχαρίας στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ
Η ιστορία του Ζαχαρία έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο, κι ένα “μακάρι” πλανάται στην ατμόσφαιρα.
“Έγινε μία τεράστια προσπάθεια, αρκετής ώρας, με όλα τα πρωτόκολλα και όλα όσα έπρεπε να γίνουν”, είπε νωρίτερα σε δηλώσεις του ο Νίκος Δρακωνάκης, Γενικός γιατρός και Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Χάρακα.
“Το παιδί ήρθε σε εμάς χωρίς σημεία ζωής. Κάναμε το καθήκον μας σαν άνθρωποι και σαν γιατροί. Προσπαθήσαμε με όλη μας την ψυχή, με όλη μας τη δύναμη” είπε από την πλευρά του ο παιδίατρος του Κέντρου Υγείας, Κωνσταντίνος Πετούσης.
O τελευταίος διάλογος του παιδιού με τη γειτόνισσα και τη γιαγιά του
Η μαρτυρία της γειτόνισσας είναι καθηλωτική καθώς περιγράφει καρέ – καρέ τα όσα εκτυλίχθηκαν χθες με πρωταγωνιστή το 3χρονο αγοράκι.
Μάλιστα, ο τελευταίος διάλογος που φαίνεται να είχε το μικρό παιδί ήταν με την γειτόνισσα αλλά και τη γιαγιά του λίγα λεπτά πριν εξαφανιστεί και βρεθεί χωρίς τις αισθήσεις του μέσα στο πηγάδι.
«Εγώ ήμουν εδώ στο σπίτι και ήταν και το παιδί εδώ. Είχε έρθει με τη γιαγιά του που ήθελε ν’ αγοράσει κάτι προικιά και τα έχει ο γαμπρός μου. Βλέπω το παιδί και τον ρωτάω «Τι κάνεις παιδί μου, έλα εδώ να κάτσουμε» και μου απαντά «θα πάω σπίτι».Του λέει η γιαγιά του «κάτσε εδώ να κάνεις νανάκια» και το παιδί απάντησε: ‘όχι θα πάω σπίτι’ κι έτρεχε μπροστά και πήγαινε προς το σπίτι και πίσω η μαμά του με το παιδί», επεσήμανε η γειτόνισσα στο cretapost λέγοντας πως όλοι γνώριζαν πως το παιδί θα ήταν στο σπίτι του.
Από τον θάνατο στην… επαναφορά
Η μητέρα κι ο παππούς μαζί με τους υπόλοιπους συγγενείς πήγαν στο Κέντρο Υγείας το άτυχο παιδί. Στο σπίτι έμεινε η γειτόνισσα και η γιαγιά του παιδιού που περίμεναν πάνω από ένα τηλέφωνο για να μάθουν τα νέα.
«Πηγαίνουν το παιδί στο Κέντρο Υγείας Χάρακα και ήταν εκεί μέχρι τις 8. Μας ήρθε ειδοποίηση ότι πέθανε το παιδί. Αδειάσαμε σπίτι και αυλές για να φέρουν το παιδί και η γιαγιά φόρεσε μαύρα.
Μετά ήρθε ο παπάς, ωστόσο μας πήραν τηλέφωνο και μας είπαν ότι ο μικρός θα πάει στο νεκροτομείο. Λίγο μετά όμως μας πήραν τηλέφωνο και μας είπαν ότι το παιδί αναπνέει. Τότε κάναμε όλοι το σταυρό μας.
Το πήγαιναν για νεκροψία και τελικά ανέπνευσε. Ήταν θαύμα. Εμείς ξέραμε δύο ώρες πως το παιδί ήταν πεθαμένο. Και η γιαγιά του έλεγε στον παπά να γίνει ένα θαύμα για το παιδί και τελικά έγινε. Να γίνει τώρα και δεύτερο θαύμα να γίνει καλά το παιδί», τόνισε χαρακτηριστικά η γειτόνισσα.
Η συγκλονιστική περιγραφή της γιατρού για την ανάνηψη του παιδιού που έπεσε σε βαρέλι
H γιατρός Εύα Λαδουκάκη κόβει την ανάσα με όσα λέει για τον τρόπο που ανένηψε το μικρό παιδί που είχε πέσει σε βαρέλι.
Μιλώντας στο τηλεοπτικό δελτίο του Αντ1, η γενική γιατρος του κέντρου υγείας Χάρακα Ηρακλείου συγκλόνισε με όσα είπε:
“Μας έφεραν το παιδί, γύρω στις 16:20 χωρίς σφυγμό και αναπνοές. Επί 2 ώρες και 40 λεπτά επιχειρούσαμε να το επαναφέρουμε εφαρμόζοντας αυτά που προβλέπει το πρωτόκολλο σ’ αυτές τις περιπτώσεις. Τρεις και τέσσερις φορές μπορώ να πω”.
“Οταν διαπιστώσαμε ότι οι προσπάθειές μας δεν είχαν αποτέλεσμα, αποφασίσαμε να σταματήσουμε. Το ίδιο μας συμβούλευσε και ο παππούς του παιδιού που ήταν παρών ο οποίος είπε “ας μη το βασανίζουμε άλλο”.
Αρχίσαμε τότε να κανονίζουμε τα διαδικαστικά για το θάνατο. Αφήσαμε πιο πριν τους γονείς να θρηνήσουν το παιδί τους. Για την επιβεβαίωση του θανάτου χρειαζόμασταν ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα. Συνδέσαμε το παιδί με το μηχάνημα και είδαμε ότι υπάρχει δραστηριότητα! Πέσαμε όλοι πάνω του να του κάνουμε πάλι καρδιοαναπνευστική ανάνηψη και τα καταφέραμε”.
Αργότερα, στο ασθενοφόρο, διαπίστωσα, προσπαθώντας να σκεπάσω το παιδί διαπίστωσα ότι ανέπνεε κιόλας”.
Νεότερα: Θρήνος – «Έσβησε» ο 2χρονος Ζαχαρίας στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ