Σούπερ μάρκετ: Οι διαφορές στις τιμές στην Ελλάδα και χώρες της Ευρώπης

Σούπερ μάρκετ

Τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποίησε το ΙΕΛΚΑ με τη σύγκριση τιμών σε προϊόντα του σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες παρουσίασε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

«Από τα συμπεράσματα προκύπτει ότι η Ελλάδα παραμένει ανταγωνιστική» τόνισε ο Υπουργός Ανάπτυξης, προσθέτοντας ότι η αιτία αύξησης των τιμών δεν είναι η οργανωμένη αισχροκέρδεια, καθώς και ότι η χώρα μας δεν είναι η ακριβότερη στο καλάθι του σούπερ μάρκετ. Σημείωσε ότι η έρευνα η οποία είναι απολύτως σταθμισμένη και έγκυρη και θα συνεχιστεί στο τρίμηνο. Ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε την ακρίβεια ως «υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για τους καταναλωτές» ενώ εκτίμησε ότι το market pass που θα εφαρμοστεί από τον Φεβρουάριο θα βοηθήσει την κατανάλωση.

Στην έρευνα που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΙΕΛΚΑ, Λευτέρης Κιοσές, η σύγκριση έγινε σε 41 κατηγορίες προϊόντων του «καλαθιού του νοικοκυριού», με 5.000 τιμοληψίες, από την περίοδο 8 Νοεμβρίου, την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής της πρωτοβουλίας έως την 8η Δεκεμβρίου και περιλαμβάνει σε όλες τις χώρες και προϊόντα σε προσφορά καθώς και ιδιωτικής ετικέτας.

Οι τιμές πρόϊόντων στη χώρα μας εξετάστηκαν στα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης, ΑΒ, MyMarket, Mασούτη, Market in που αντιπροσωπεύουν το 90% του συνολικού τζίρου και τα συνέκριναν με αντίστοιχα σούπερ μάρκετ σε Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Γαλλία.

Η σύγκριση των μέσων τιμών των καλαθιών, σύμφωνα με την έρευνα του ΙΕΛΚΑ δείχνει ότι και οι τρεις χώρες έχουν σημαντικά ακριβότερο μέσο καλάθι από την Ελλάδα, 15% η Γαλλία, 8% το Ηνωμένο Βασίλειο, 5% η Ιταλία, ενώ οι άλλες δύο χώρες έχουν περίπου ίσο καλάθι με την Ελλάδα 1% ακριβότερο η Πορτογαλία και 1% φθηνότερο η Ισπανία.

Η εικόνα των αποτελεσμάτων αλλάζει σημαντικά όταν αφαιρέσουμε τον αναλογούντα ΦΠΑ ανά χώρα για να γίνουν αντιληπτές τις πραγματικές τιμές των προϊόντων σουπερμάρκετ.

Η σύγκριση των καλαθιών σε αυτή την περίπτωση δείχνει ότι οι και οι έξι χώρες έχουν πιο ακριβό μέσο καλάθι από την Ελλάδα, η Γαλλία κατά 23%, το Ηνωμένο Βασίλειο κατά 17%, η Ιταλία κατά 13%, η Ισπανία κατά 6% και η Πορτογαλία κατά 4% Αυτό είναι αποτέλεσμα της διαφοράς που έχει ο χαμηλός ΦΠΑ ανά χώρα (πρόκειται για τον ΦΠΑ που αναφέρεται σε τρόφιμα και ποτά).

Στην Ελλάδα αυτός ο ΦΠΑ είναι 13%. Ο ΦΠΑ είναι σημαντικά υψηλότερος από το Ηνωμένο Βασίλειο (0% ή 5%) και τη Γαλλία (10% και 5,5%), την Ισπανία (10% και 4%), την Πορτογαλία (13% και 6%), την Ιταλία (5% και 4%), αλλά και τις περισσότερες χώρες της ΕΕ. Η βασική διαφορά είναι ότι τρόφιμα που στην Ελλάδα υπάγονται στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ με 24% στις υπόλοιπες χώρες υπάγονται στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, ο οποίος είναι και χαμηλότερος του ελληνικού με 6%, 5,5%, 4% ή ακόμα και 0%.

Exit mobile version