Σούπερ μάρκετ: Αuξάνονταı τα ταμεία χωρίς… ταμίες – Κεpδiζεı έδαφος η νέα τακτική στις μεγάλες αλυσίδες

Η νέα τάση στα σούπερ μάρκετ στρέφεται όλο και περισσότερο στα ταμεία αυτοεξυπηρέτησης, με στόχο την ευκολία, την ταχύτητα και τη μείωση του κόστους για τις επιχειρήσεις. Όλο και περισσότερες μεγάλες αλυσίδες υιοθετούν αυτό το μοντέλο, ενώ κάθε μία ακολουθεί τη δική της στρατηγική για την επέκτασή του.

Το νέο τοπίο στα ταμεία αυτοεξυπηρέτησης

Τα ταμεία χωρίς ταμίες, γνωστά και ως shelf checkout counters, επιτρέπουν στους πελάτες να σκανάρουν και να πληρώνουν μόνοι τους τα προϊόντα, με την επίβλεψη ενός υπαλλήλου. Για τους καταναλωτές, το κίνητρο είναι η άνεση, η ταχύτητα και η ασφάλεια, ειδικά με την ευρεία χρήση ανέπαφων πληρωμών που έγινε ακόμα πιο δημοφιλής μετά την πανδημία.

Για τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, τα πλεονεκτήματα είναι επίσης σημαντικά: μειωμένο εργατικό κόστος και καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού που απελευθερώνεται από τα κλασικά ταμεία.

Η Σκλαβενίτης σχεδιάζει την επέκτασή της

Η Σκλαβενίτης, που διαθέτει 459 καταστήματα στην Ελλάδα, μέχρι στιγμής χρησιμοποιεί περιορισμένα ταμεία αυτοεξυπηρέτησης, κυρίως σε hypermarkets και σε καταστήματα που απέκτησε από την Carrefour – Μαρινόπουλος. Ωστόσο, σχεδιάζει τη μαζική εγκατάσταση τέτοιων ταμείων σε αρκετά σημεία του δικτύου της, ακολουθώντας τη γενική τάση της αγοράς.

Η ΑΒ Βασιλόπουλος πρωταγωνιστεί

Η ΑΒ Βασιλόπουλος έχει εγκαταστήσει τα περισσότερα self checkout ταμεία, διαθέτοντας 547 σε 169 καταστήματα, καλύπτοντας το 70% του δικτύου της. Από το 2015, ακολούθησε τις καινοτομίες που εισήγαγε πρώτη η Carrefour – Μαρινόπουλος, ενώ σήμερα κάθε αυτόματο ταμείο λειτουργεί με την παρουσία υπαλλήλου για βοήθεια στους πελάτες.

Ο Νίκος Λαβίδας, Brand President της αλυσίδας, είχε δηλώσει ότι ένας στους τέσσερις πελάτες χρησιμοποιεί τα self checkout, κυρίως με κάρτα. Στόχος της εταιρείας είναι μέχρι το 2026 να έχουν εγκατασταθεί αυτόματα ταμεία σε όλα τα καταστήματα, με συνολικό κόστος επένδυσης περίπου 5,5 εκατ. ευρώ.

Η Lidl Ελλάς επενδύει δυναμικά

Η Lidl σχεδιάζει την εγκατάσταση self checkout ταμείων σε ακόμη 28 καταστήματα μέσα στο 2025, με επένδυση άνω του 1,5 εκατ. ευρώ. Ξεκίνησε πιλοτικά από τη Σίνδο Θεσσαλονίκης τον Ιούνιο του 2024 και συνεχίζει με δυναμική επέκταση στην Αθήνα.

“Η θετική ανταπόκριση του κοινού επιβεβαίωσε αυτό που γνωρίζαμε ήδη: η τεχνολογία, όταν αξιοποιείται με γνώμονα τον άνθρωπο, γίνεται δύναμη εξέλιξης”, αναφέρει η εταιρεία.

Σε κάθε κατάστημα που τοποθετούνται self checkout ταμεία, αξιολογούνται οι ανάγκες ξεχωριστά, ενώ μέχρι σήμερα υπάρχουν από 4 έως 9 ταμεία ανά σημείο, για την καλύτερη εξυπηρέτηση χωρίς ουρές.

Τα βήματα της METRO και της My Market

Η METRO, ιδιοκτήτρια των My Market, προχωρά επίσης σε εκτεταμένο ψηφιακό μετασχηματισμό. Ήδη, 59 self checkout ταμεία λειτουργούν σε 13 καταστήματα του δικτύου της, με σχέδια να επεκταθούν σε κάθε νέο κατάστημα ή ανακαίνιση.

Η εταιρεία δίνει έμφαση στη χρήση νέων τεχνολογιών και τεχνητής νοημοσύνης για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών και την αύξηση της παραγωγικότητας.

Η Μασούτης επικεντρώνεται στον τουρισμό

Η Μασούτης προς το παρόν διαθέτει self checkout ταμεία μόνο σε ένα κατάστημα, δίπλα στα κεντρικά της γραφεία στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής Θοδωρής Γεροστεργιούδης, το πλάνο προβλέπει την τοποθέτηση αυτόματων ταμείων σε 10 ακόμη καταστήματα.

Η στρατηγική της εταιρείας επικεντρώνεται κυρίως σε μεγάλα καταστήματα και σε σημεία πώλησης σε τουριστικές περιοχές, όπου υπάρχει δυσκολία εύρεσης προσωπικού.

Η εξίσωση άνθρωποι ή μηχανές;

Οι καταναλωτές ζητούν όλο και περισσότερο γρήγορη και έξυπνη εξυπηρέτηση, και τα self checkout ταμεία φαίνεται να ανταποκρίνονται σε αυτήν την ανάγκη. Σύμφωνα με έρευνα της NCR Voyix Corporation, το 63% της Gen Z (18-29 ετών) και το 45% των Millennial (30-44 ετών) προτιμούν τα αυτόματα ταμεία.

Ωστόσο, η αυτοεξυπηρέτηση φέρνει και προκλήσεις: αυξημένες κλοπές και ανάγκη βοήθειας για πελάτες με μεγάλα καλάθια. Έτσι, οι αλυσίδες υπογραμμίζουν ότι στόχος τους δεν είναι η πλήρης αντικατάσταση του προσωπικού, καθώς η προσωπική επαφή με τους πελάτες παραμένει κρίσιμη για τη δημιουργία πιστότητας.

Παράλληλα, αναπτύσσεται η τεχνολογία “Just Walk Out”, που επιτρέπει στους πελάτες να ψωνίζουν χωρίς καθόλου ταμεία, χρησιμοποιώντας κάμερες, αισθητήρες και AI για να χρεώνονται αυτόματα μέσω των καρτών τους, μειώνοντας και τα περιστατικά απάτης.

Πηγή: capital.gr

Exit mobile version