“Σκότωσα και άλλες. Να πάτε να βρείτε που είναι” είπε σε δυο ανακριτές ο “Ορέστης”.
Τα δυο πρόσωπα του serial killer της Κύπρου στο μικροσκόπιο της Σκότλαντ Γιαρντ. Η “ερωτευμένη Λίσα” και γιατί δεν την πείραξε ο κατά συρροή δολοφόνος. Ευθύνες στην αστυνομία για ελλειπή διερεύνηση της υπόθεσης.
Με λόγια ανατριχιαστικά, προκλητικά και απόκοσμα ο “Ορέστης” απευθύνεται στους αξιωματικούς τς Αστυνομίας ομολογώντας με το σταγονόμετρο και μονίμως σε ύφος που κινείται ανάμεσα στον κυνισμό και τη νοσηρότητα τους φόνους που διέπραξε: «Εσείς να βρίσκετε πτώματα και εγώ θα σας λέω ποιες είναι».
Οι απεχθείς λέξεις εκφέρονται σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Realnews τη στιγμή που οι νεκροψίες -η μία μετά την άλλη- αποκαλύπτουν πως ο διεστραμμένος ίλαρχος δολοφονούσε τα θύματά του ενίοτε και με κεφαλοκλείδωμα.
Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές στη Realnews, «τη Μ. Πέμπτη, και ενώ ο «Ορέστης που στη διαδικτυακή εφαρμογή των γνωριμιών εμφανιζόταν ως γοητευτικός εργένης, είχε μεταφερθεί στο δικαστήριο για να ανανεωθεί η διαταγή της κράτησής του, είδε να περνούν μπροστά του δυο ανακριτές και τους είπε “ σκότωσα και άλλες. Να πάτε να βρείτε που είναι”. Πράγματι από εκείνο το βράδυ, σύμφωνα με υποδείξεις του κατά συρροήν δολοφόνου, άρχισαν να ανασύρονται οι βαλίτσες του θανάτου από την Κόκκινη Λίμνη.
«Να Βρεθεi ζωντανό το μωρό μου»
Η πρώτη σορός που ταυτοποιήθηκε ανήκει στην Μαίρη Ρόουζ Τιμπούρτσιο. Η σορός είχε εντοπιστεί σε φρεάτιο μεταλλείου στο Μιτσερό την Κυριακή 14 Απριλίου. Ο “Ορέστης”ομολόγησε τότε και την δολοφονία της εξάχρονης κόρης του θύματος Σιέρα, η οποία ωστόσο, δεν έχει ανευρεθεί ακόμα, γεγονός που γεννά ελπίδες στον πατέρα της.
Ο Αντριάν Σεουκαλιαiκ, πρώην σύντροφος της Μαίρη Ρόουζ και πατέρας της Σιέρα, εκφράζει στην «R» την οδύνη του και την αδυναμία του να αποδειcθεί την πραγματικότητα: «Εγώ θέλω να βρεθεί το μωρό μου ζωντανό. Μακάρι να βρεθεί το παιδί μου. Η τελευταία φορά που είδα το κοριτσάκι μου ήταν πριν από δύο χρόνια, όταν το είχε η μητέρα μου στην Ελλάδα.
Η Μαίρη Ρόουζ δεν με άφηνε να το βλέπω. Πήγα από το σπίτι της και πήρα το διαβατήριο του παιδιού μου γιατί φοβόμουν πως θα φύγουν. Η πρώην γυναίκα μου είχε αρχίσει να χρησιμοποιεί το Facebook, αφού χωρίσαμε, πριν από τρία χρόνια.
Ο Χριστόφορος Δημητρίου, δικηγόρος του Αντριάν, μιλώντας στην «R», εξηγεί τους λόγους για τους οποίους σκοπεύουν να κινηθούν νομικά εναντίον της κυπριακής Δικαιοσύνης. «Ανέλαβα τον Αντριάν όταν είχε συλληφθεί ως ύποπτος για τη δολοφονία της κόρης του και της πρώην συμβίας του. Ο Aντριάν είχε χωρίσει με τη γυναίκα του Μαίρη Ρόουζ και είχαν προστριβές ως προς την επικοινωνία του παιδιού. Η κοπέλα ενημέρωσε τον Αντριάν πως θα μετακομίσει στη Λευκωσία από τη Λάρνακα. Ο Αντριάν τότε πήρε το διαβατήριό της κόρης του Σιέρα με σκοπό να την προστατεύσει.
Δεν είχε ιδέα για την επαφή της γυναίκας με τον “Ορέστη”. Όταν χάθηκαν τα ίχνη τη γυναίκας και της κόρης του, ο Αντριάν φοβήθηκε πως η Μαίρη Ρόουζ έφυγε μαζί με την 6χρονη από την Κύπρο, μέσω των κατεχόμενων. Έχασε τα ίχνη τους. Η φίλη της γυναίκας του Αντριάν είχε, όμως καταγγείλει την εξαφάνισή της. Ο Αντριάν πίστευε πως η πρώην γυναίκα του έφυγε με κάποιο άλλο πρόσωπο για τη Λευκωσία.
Παρόλο που είχε δηλωθεί η εξαφάνισή της η αστυνομία δεν έψαξε. Μόνο ζήτησε εξηγήσεις από τον βιολογικό πατέρα του παιδιού. Εδώ είναι η μη επαρκής έρευνα για την οποία μιλάμε. Ενα από τα μεγάλα λάθη είναι πως η αστυνομία άρχισε την έρευνα αφού βρέθηκε το πτώμα της Μαίρη Ρόουζ. Σκοπεύουμε να κινηθούμε νομικά εναντίον τπς Κυπριακής Δημοκρατίας εφόσον κρίνουμε πως υπάρχουν ευθύνες. Οι ευθύνες μπορεί να μην είναι μόνο της αστυνομίας. Ενάγεται, λοιπόν, η Κυπριακή Δημοκρατία μέσω του υπουργού Δικαιοσύνης και μέσω αστυνομίας», υπογραμμίζει ο Κ. Δημητρίου.
Στα ίχνη του από το 2016
Αυτό δεν ήταν, ωστόσο, το μοναδικό λάθος της κυπριακής αστυνομίας. Έγκυρες πηγές κάνουν λόγο στην «R» για «γκάφα» που καταδεικνύει την ανεπάρκεια στους χειρισμούς τέτοιων υποθέσεων. «Στις 30 Σεπτεμβρίου του 2016, στο διαμέρισμα του Αγίου Παύλου στη Λευκωσία όπου διέμεναν η 36χρονη Λιβία Φλορεντίνα Μπουνέα και η οκτάχρονη κύρη της Έλενα-Νταλία Μπουνέα, εισέρχονται αστυνομικοί αφού προηγουμένως τους έχουν καταγγείλει πως οι αλλοδαπές μητέρα και κόρη, έχουν εξαφανιστεί. Βρίσκουν ένα διαμέρισμα ακατάστατο, ρούχα πεταμένα στο πάτωμα, καρέκλες αναποδογυρισμένες ντουλάπια ανοιγμένα».
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές στην «R», «οι αστυνομικοί αποδίδουν την εικόνα του διαμερίσματος στη βιασύνη της Ρουμάνας να εγκαταλείψει την οικία. Όπως προέκυψε στη συνέπεια και από την ομολογία του κατά συρροήν δολοφόνου, το διαμέρισμα το αναστάτωσε ο ίδιος ο “Ορέστης” αφού σκότωσε την 36χρονη και την οκτάχρονη κόρη της στην προσπάθειά του να εντοπίσει βαλίτσες για να μεταφέρει τις σορούς!
Όπως λένε χαρακτηριστικά αυτοί που ασκούν σήμερα κριτική στην κυπριακή αστυνομία για πλημμελή έρευνα, εάν έψαχναν σωστά το διαμέρισμα, θα είχαν εντοπίσει τα δαχτυλικά αποτυπώματα που άφησε ο “Ορέστης” από τον Σεπτέμβριο του 2016». Η παύση του αρχηγού της αστυνομίας Ζαχαρία Χρυσοστόμου -την οποία αποφάσισε την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας- ήταν τουλάχιστον αναμενόμενη.
Η «ερωτευμένη» Λίσα
Υπήρξε, ωστόσο, και μία γυναίκα που σώθηκε, παρά τη στενή της συναναστροφή με τον κατά συρροήν δολοφόνο. Πρόκειται για τη Λίσα, η οποία έβγαινε για ένα διάστημα μαζί του, όπως λέει στην «R» η Μάρτζι, μία νεαρή Φιλιππινέζα, επιστήθια φίλη της δολοφονημένης Μαρικάρ. «Η Λίσα έβγαινε για ένα διάστημα μαζί του.
Μας έλεγε πως ήταν όμορφος και ήρεμος. Της φερόταν ευγενικά ο “Ορέστης”. Ήταν ερωτευμένη ή έστω της άρεσε πολύ. Της είχε πει, όμως πως δεν έχει πολύ χρόνο. Αλλά δεν της έκανε ποτέ κακό. Μάλλον γιατί εμείς οι φίλες της 4νωρίζαμε πως έβγαιναν. Αυτό την έσωσε». Η «R» επικοινώνησε με τη Λίσα, η οποία παραδέχθηκε μόνο τη διαδικτυακή της σχέση με τον «Ορέστη». «Μιλούσε ευγενικά και έδειχνε καλός. Μου ζητούσε να συναντηθούμε γιατί έψαχνε ένα κορίτσι. Αλλά επειδή δεν τον γνώριζα, του είπα όχι».
«Δύο άνθρωποι σε ένα σώμα»
Τα δύο πρόσωπά του, το ένα του μειλίχιου φωτογράφου και πειθαρχημένου στρατιωτικού και το άλλο του στυγνού δολοφόνου, βρίσκονται ήδη κάτω από το ψυχαναλυτικό μικροσκόπιο της Σκότλαντ Γιαρντ που προσπαθεί να σκιαγραφήσει το
προφίλ του. Για «δυο ανθρώπους μέσα σε ένα σώμα» μιλά στην «R» εργαζόμενη στη Φωτογραφική Εταιρεία Κύπρου, η οποία διατηρούσε στενές επαγγελματικές σχέσεις με τον Νίκο Μεταξά, καθώς ο serial kί11er παρέδιδε εκεί μαθήματα φωτογραφίας.
«Τόσο εγώ όσο και οι μαθητές του γνωρίσαμε έναν άνθρωπο ευγενικό και ήρεμο. Είναι λίγο να πω πως βρισκόμαστε σε σοκ. Εγώ τον υποστήριζα, τον προωθούσα, τον Θεωρούσα φίλο. Με είχε κερδίσει το ταλέντο του και η σοβαρότητά του. Είχα γνωρίσει την πρώην σύζυγό του και τα παιδιά του στις εκδηλώσεις που κάναμε εδώ. Ήταν καλός μαζί τους. Ήταν ευγενικός με όλες τις γυναίκες της Φωτογραφικής Εταιρείας. Μου είχε πει κάποια στιγμή πως χώρισε με τη γυναίκα του. Το είπε απλά, χωρίς καμία ταραχή. Τον είχα δει μία εβδομάδα πριν τον συλλάβουν».
Την ίδια πεποίθηση εκφράζει και ο Σάββας Ηλιοφώτου, πρώην δήμαρχος Στροβόλου, του χωριού καταγωγής του ίλαρχου. «Με τον παππού του, τον Νίκο Μεταξά, ήμασταν μαζί στο δημοτικό συμβούλιο Στροβόλου. Ήταν εξαιρετικός άνθρωπος. Τίποτα δεν μαρτυρούσε πως από αυτό το περιβάλλον θα ξεπηδούσε ένας serial killer».
Ο Λούης Κουτρουκίδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Οικιακών Βοηθών Κύπρου, υποστηρίζει, μιλώντας στην «R», πως «όλα αυτά συμβαίνουν εξαιτίας των απάνθρωπων συνθηκών κάτω από τις οποίες ζουν και εργάζονται οι αλλοδαπές β’ διαλογής, δηλαδή όσες προέρχονται κυρίως από ασιατικές χώρες.
Οι άθλιοι μισθοί των Φιλιππινέζων, Νεπαλέζων κ.λπ. στην Κύπρο είναι αυτοί που τις καθιστούν ευάλωτες και τις αναγκάζουν να αναζητήσουν έναν Κύπριο γαμπρό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με την ελπίδα να παντρευτούν, να γίνουν μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας και να επιβιώσουν. Έτσι οδηγούνται με ευκολία σε κάθε «Ορέστη», έναν νέο Κύπριο που Θα τις σώσει. Αλλά τελικά πέφτουν θύματα. Τόσο η Μαίρη Ρόουζ όσο η Μαρικάρ γύρευαν έναν άνδρα για να παντρευτούν, να μείνουν στην Κύπρο και να κερδίσουν έναν πιο αξιοπρεπή μισθό. Γι’ αυτό καταγγέλλω τη χώρα που υπογράφει το ποσό των 309 ευρώ ως νόμιμο μισθό για τις Φιλιππινέζες», καταλήγει.
Realnews,newsit