Η τραγωδία του 48χρονου από τσίμπημα αράχνης
Ο θάνατος ενός 48χρονου άνδρα που δέχθηκε τσίμπημα από αράχνη και βρισκόταν σε κρίσιμη κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο του Πύργου ανακοινώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης (08/08).
Το χρονικό
Ο 48χρονος από τη Βοιωτία, που βρισκόταν στην Ηλεία για διακοπές, δέχθηκε το τσίμπημα χωρίς να το καταλάβει, κάτι που μαρτυρά και το γεγονός πως πρώτα πήγε σε ιδιώτη γιατρό – ορθοπεδικό- για τους έντονους πόνους που είχε στο πόδι. Μάλιστα, το περιστατικό συνέβη την Κυριακή και ο άτυχος 48χρονος αισθάνθηκε ενοχλήσεις την επόμενη μέρα. Τελικά, μόλις την Τρίτη το πρωί αποφάσισε να επισκεφτεί ιδιώτη γιατρό. Ο γιατρός τον έστειλε στο νοσοκομείο για επιπλέον εξετάσεις, με υποθέσεις για φλεγμονή στο πόδι, όπως περιέγραψε ο διοικητής του Νοσοκομείου. Στο νοσοκομείο τον έψαξαν για τα πάντα… μέχρι τρίπλεξ του έκαναν όπως σημείωσε ο διοικητής του Νοσοκομείου. Ο ασθενής δεν ήθελε να «χαλάσει» τις διακοπές του, αλλά μετά από πιέσεις των γιατρών παρέμεινε στο νοσοκομείο για νοσηλεία.
Επιδείνωση της κατάστασης
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άτυχος άνδρας ήταν διασωληνωμένος στη μονάδα εντατικής θεραπείας του «Ανδρέου Παπανδρέου» σε πολύ κρίσιμη κατάσταση. Παρότι η αρχική εικόνα του δεν ήταν ανησυχητική, η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε ραγδαία. Τελικά διασωληνώθηκε και μεταφέρθηκε σε ΜΕΘ. Οι γιατροί βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία και με το Κέντρο Δηλητηριάσεων για την αντιμετώπιση του περιστατικού.
Πιθανολογείται ότι το τσίμπημα προήλθε από “καφέ αράχνη” – Δεν υπάρχει αντίδοτο
Ο 48χρονος από τη Βοιωτία, που βρισκόταν στην Ηλεία για διακοπές, δέχθηκε το τσίμπημα της αράχνης χωρίς να το αντιληφθεί αμέσως, όπως ανέφερε ο ίδιος στους γιατρούς. Μετά από έντονο πόνο στο πόδι και συγκεκριμένα στον μηρό, επισκέφθηκε ιδιώτη γιατρό, ο οποίος τον παρέπεμψε επειγόντως στο νοσοκομείο.
Θεωρούμε ότι ήταν τσίμπημα καφέ αράχνης, λένε οι γιατροί στον Πύργο για τον θάνατο του 48χρονου – «Δεν υπάρχει αντίδοτο»
Δυστυχώς αυτά τα περιστατικά δεν έχουν καλή κατάληξη, προσπαθήσαμε πάρα πολύ, τόνισε η διευθύντρια χειρουργικής κλινικής του Νοσοκομείου Πύργου
«Δυστυχώς, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες όλου του προσωπικού, ο ασθενής μας κατέληξε, δεν τα κατάφερε. Ήταν κάτι που από την αρχή ήταν γνωστό. Δυστυχώς αυτά τα περιστατικά δεν έχουν καλή κατάληξη. Προσπαθήσαμε πάρα πολύ» τόνισε μιλώντας στο Star η διευθύντρια χειρουργικής κλινικής του Νοσοκομείου Πύργου, Αγγελική Σαραντοπούλου.
«Από τις περιγραφές θεωρούμε ότι ήταν τσίμπημα καφέ αράχνης. Βεβαίως δεν υπάρχει αντίδοτο και γενικά είναι αρκετά ραγδαία η εξέλιξή του. Ενώ από την αρχή δε φαίνεται ότι είναι κάτι σοβαρό, δεν το αντιλαμβάνεται ο ασθενής όταν τους τσιμπάει σε 72 ώρες έχει μια ραγδαία επιδείνωση» πρόσθεσε.
Ραγδαία επιδείνωση και κατάληξη
Παρά την αρχική έλλειψη ανησυχίας, η κατάσταση του άνδρα επιδεινώθηκε σοβαρά το μεσημέρι της επόμενης μέρας. Τα συμπτώματα που εμφάνισε υποδήλωναν δηλητηριώδες τσίμπημα, οδηγώντας τελικά στον θάνατό του.
Πύργος: Πέθανε ο 48χρονος άνδρας που είχε δεχτεί τσίμπημα από αράχνη – Το σχόλιο του διοικητή του νοσοκομείου
Τι είναι η καφέ αράχνη από την οποία πέθανε ο 48χρονος – Μπορεί να προκαλέσει από ταχυπαλμίες έως οξεία νεφρική ανεπάρκεια
Η σπανιότητα και η σοβαρότητα του τσιμπήματος από καφέ αράχνη
Ο λοιμωξιολόγος και μέλος του ΕΟΔΥ, Δημήτρης Χατζηγεωργίου, μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε πως το τσίμπημα μιας αράχνης που οδηγεί σε θάνατο είναι «πολύ σπάνιο». Ανέφερε ότι, αν και υπάρχουν πολλές χιλιάδες είδη αραχνών, μόνο ένας πολύ μικρός αριθμός μπορεί να προκαλέσει τοξική βλάβη στον άνθρωπο. Στην Ελλάδα, η καφέ αράχνη ερημίτισσα θεωρείται η υπεύθυνη για το τραγικό περιστατικό στον Πύργο. Αυτή, μαζί με τη μαύρη χήρα, αποτελούν τις δύο κύριες κατηγορίες δηλητηριωδών αραχνών στη χώρα μας.
Συμπτώματα και κίνδυνοι από το τσίμπημα
Ο Χατζηγεωργίου εξήγησε ότι, σε κάποιες περιπτώσεις, ο άνθρωπος μπορεί να καταλάβει άμεσα ότι τσιμπήθηκε, καθώς ο πόνος είναι «οξύς», κάτι που τον ωθεί να ζητήσει ιατρική βοήθεια. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις όπου το άτομο δεν δίνει σημασία, και το δηλητήριο της αράχνης μπορεί να περάσει στο αίμα και να προκαλέσει «διαταραχές στο αυτόνομο νευρικό σύστημα». Αν το δηλητήριο φτάσει στο αίμα, μπορεί να προκαλέσει «ταχυπαλμίες, εφιδρώσεις, μυϊκούς σπασμούς», ενώ σε σοβαρότερες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν «αρρυθμίες», πνευμονικό οίδημα, αιμόλυση και «οξεία νεφρική ανεπάρκεια».
Οι πιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού είναι τα παιδιά και τα άτομα με μικρό σωματικό βάρος, καθώς είναι πιο πιθανό να επηρεαστούν σοβαρά από το δηλητήριο. Ο Χατζηγεωργίου επισήμανε ότι δεν υπάρχει αντίδοτο για το τσίμπημα της καφέ αράχνης, προσθέτοντας πως σε κάποιες χώρες της Νότιας Αμερικής υπάρχουν μεμονωμένα αντίδοτα.