Οι γιατροί αναγκάστηκαν να του αφαιρέσουν το 90% του δέρματός του, να τον καλύψουν με μια ειδική βιομεμβράνη και να περιμένουν να ανταποκριθεί στην θεραπεία για ένα σπάνιο σύνδρομο.
Στην κεντρική φωτογραφία βλέπετε τον μικρό Zachary Smith στην εντατική νοσοκομείου της Georgia στις ΗΠΑ.
Επρόκειτο για το σύνδρομο Stevens-Johnson, μια σπάνια, σοβαρή διαταραχή του δέρματος και των βλεννογόνων μεμβρανών. Είναι συνήθως μια αντίδραση σε κάποιο φάρμακο, ή σε κάποια μόλυνση. Συχνά, το σύνδρομο Stevens-Johnson ξεκινά με συμπτώματα γρίπης, που ακολουθούνται από επώδυνα κοκκινωπά, ή μωβ εξανθήματα και φουσκάλες. Στη συνέχεια, το ανώτερο στρώμα του προσβεβλημένου δέρματος πεθαίνει και πέφτει.
Το περιστατικό έγινε πριν από περίπου 2,5 χρόνια και η μητέρα του παιδιού, Mandy Suzanne Smith, το γνωστοποίησε τον περασμένο Φεβρουάριο μέσα από τονπροσωπικό της λογαριασμό στο Facebook.
Εκεί περιγράφει ότι έδινε στο παιδί της επί 12 μέρες ένα φάρμακο, με δραστική ουσία την λαμοτριγίνη, για τις ημικρανίες που είχε συχνά ο μικρός Zachary. Αυτό που δεν μπορούσε να φανταστεί ήταν ότι ο οργανισμός του παιδιού αντέδρασε σε αυτό το φάρμακο με τον χειρότερο τρόπο. Και δεν το έκανε από την πρώτη στιγμή που πήρε το φάρμακο, αλλά συνέβη εν μία νυκτί μετά από 12 μέρες.
Δεν μπορούσε να φανταστεί η μητέρα ότι έδινε στο παιδί της τόσες μέρες την ουσία που του προκάλεσε το σύνδρομο Stevens-Johnson. Μέχρι τότε ο μικρός έδειχνε να έχει μόνο συμπτώματα σαν εκείνα μιας γρίπης (πυρετό, βήχα, πονόλαιμο και ένιωθε τα μάτια του να καίνε).
[ad id=”215657″]
Τις πρώτες 4 μέρες που το παιδί ήταν στο τοπικό νοσοκομείο, οι γιατροί δεν είχαν εντοπίσει τι έχει και η κατάστασή του χειροτέρευε. Τότε, σύμφωνα με την μητέρα του, ένας νοσοκόμος τους είπε ότι υποψιαζόταν πως το παιδί είχε το σπάνιο αυτό σύνδρομο. Οι επακόλουθες εξειδικευμένες εξετάσεις το απέδειξαν. Ο μικρός Zachary μεταφέρθηκε άμεσα αεροπορικώς σε άλλο, πιο μεγάλο νοσοκομείο για να προλάβουν να το σώσουν.
Μετά από κατεπείγουσα νοσηλεία και φαρμακευτική αγωγή, που έβαλε το παιδί σε τεχνητό κώμα, οι γιατροί αποφάσισαν να αφαιρέσουν όλο το δέρμα που είχε προσβληθεί από την ασθένεια και με την βοήθεια μια βιομεμβράνης να αφήσουν τον οργανισμό του παιδιού να δημιουργήσει νέο δέρμα. Και όλα αυτά με την προσμονή και την ελπίδα ότι ο μικρός Zachary θα άντεχε.
Ευτυχώς, όλα έληξαν επιτυχώς μετά από μερικές εβδομάδες και το παιδί επιβίωσε από αυτή την τεράστια δοκιμασία.
[sc name=”Facebook Like” ]
Τι είναι το σύνδρομο Stevens-Johnson
Το σύνδρομο Stevens-Johnson είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση που απαιτεί συνήθως νοσηλεία. Η θεραπεία επικεντρώνεται στην εξάλειψη της υποκείμενης αιτίας, τον έλεγχο των συμπτωμάτων και την ελαχιστοποίηση των επιπλοκών.
Η θεραπεία μπορεί να κρατήσει εβδομάδες, ή και μήνες, ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης. Αν έχει προκληθεί από κάποιο φάρμακο, θα πρέπει άπαξ και δια παντός να αποφεύγεται η δραστική ουσία που προκάλεσε την αντίδραση.
Συμπτώματα
- Πρήξιμο του προσώπου
- Πρήξιμο στην γλώσσα
- Κνίδωση σε όλο το προσβεβλημένο δέρμα
- Έντονος πόνος στο δέρμα
- Κοκκινωπά, ή μωβ εξανθήματα που εξαπλώνονται μέσα σε λίγες ώρες, ή ημέρες
- Φουσκάλες στο δέρμα και στις βλεννογόνες μεμβράνες του στόματος, της μύτης, των ματιών και των γεννητικών οργάνων
- Δέρμα που πεθαίνει, “ξεκολλάει” και πέφτει
Αν έχετε σύνδρομο Stevens-Johnson, αρκετές ημέρες πριν αναπτυχθεί το εξάνθημα μπορεί να αντιμετωπίσετε:
- Πυρετό
- Πόνο στο στόμα και τον λαιμό
- Κούραση
- Βήχα
- Αίσθημα καψίματος στα μάτια
Αίτια
Φάρμακα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν το σύνδρομο Stevens-Johnson, περιλαμβάνουν:
- Φάρμακα κατά της ουρικής αρθρίτιδας, όπως η αλλοπουρινόλη
- Αναλγητικά, όπως ακεταμινοφαίνη, ιβουπροφαίνη και ναπροξένη νατρίου
- Φάρμακα για την καταπολέμηση της λοίμωξης, όπως η πενικιλίνη
- Φάρμακα για τη θεραπεία επιληπτικών κρίσεων, ή κάποιας ψυχικής ασθένειας (αντιεπιληπτικά και αντιψυχωσικά)
- Ακτινοθεραπεία
Λοιμώδη αίτια
Λοιμώξεις, που μπορούν να προκαλέσουν το σύνδρομο Stevens-Johnson, περιλαμβάνουν:
- Έρπης (απλός, ή ζωστήρας)
- Πνευμονία
- HIV/AIDS
- Ηπατίτιδα
Πηγές: iatropedia.gr, http://www.mayoclinic.org