Τη δεκαετία του 1970, η Αγγλία συγκλονίστηκε από ένα στυγερό έγκλημα.
Το πτώμα μιας γυναίκας που είχε δολοφονηθεί με αναρριχητικό τσεκούρι, βρέθηκε στα νερά της λίμνης Coniston Water, στην περιοχή Lake District. Το έγκλημα έγινε γνωστό ως «Lady in the Lake».
Υπεύθυνος για τον θάνατο της γυναίκας ήταν o Γκόρντον Παρκ, ο οποίος το 2005 καταδικάστηκε σε ισόβια και μπήκε στη φυλακή. Το θύμα ήταν η γυναίκα του, με την οποία είχαν απομακρυνθεί. Ο Παρκ χτύπησε μέχρι θανάτου την Κάρολ Παρκ και πέταξε το πτώμα της στα παγωμένα νερά της λίμνης.
Το άσχημα χτυπημένο σώμα της, βρέθηκε στον πυθμένα της λίμνης 21 χρόνια αργότερα το 1997, δίνοντας τέλος σε μια από τις πιο διαβόητες άλυτες υποθέσεις της Βρετανίας.
Όμως, στα 66α γενέθλια του Παρκ το 2010, πέντε χρόνια μετά τη φυλάκισή του και δύο χρόνια μετά την αποτυχία της πρώτης έφεσης κατά της καταδίκης του, αυτοκτόνησε με απαγχονισμό στη φυλακή HMP Garth στο Λανκασάιρ.
Τι υποστηρίζει η οικογένεια του Πάρκερ
Ο γιος του, Τζέρεμι, συνέχισε να διαμαρτύρεται για την αθωότητα του πατέρα του, ισχυριζόμενος ότι είχε ανακαλύψει νέα αποδεικτικά στοιχεία που υποσκέλιζαν τα επιχειρήματα της εισαγγελίας. Ωστόσο, σήμερα το Εφετείο έκρινε ότι η καταδίκη ήταν σωστή.
Ενα μέλος της οικογένειας, είπε ότι είναι «απογοητευμένοι» από τη σημερινή απόφαση, η οποία βάζει τέλος στην προσπάθειά τους να «καθαρίσουν» το όνομά του.
Μια ανακοίνωση που βγήκε για λογαριασμό της οικογένειας του Παρκ ανέφερε: «Η οικογένεια, οι φίλοι και οι υποστηρικτές του Γκόρντον Παρκ, και τα παιδιά της Κάρολ Παρκ, είναι απογοητευμένοι με τη σημερινή απόφαση. Εχοντας εξαντλήσει όλες τις επιλογές, τώρα μένουμε χωρίς το κλείσιμο της υπόθεσης, το οποίο ελπίζαμε ότι θα έχουμε. Η απόφαση σηματοδοτεί το τέλος του αγώνα μας για να καθαρίσουμε το όνομά του». Άλλοι συγγενείς του Κάρολ Παρκ δήλωσαν ότι η απόφαση ήταν «πολύ ευπρόσδεκτη».
Σε δήλωση που εξέδωσε η αστυνομία της Κούμπρια, η Κλερ Γκάρντνερ και η Κέι Γουόσφορντ, ανιψιές του θύματος, δήλωσαν: «Η θεία μας Κάρολ υπέστη έναν τραγικό θάνατο και ανακουφιστήκαμε που μπορούσε τώρα να αναπαυθεί ειρηνικά και η οικογένειά μας να μπορέσει να προχωρήσει μπροστά και να τη θυμάται με την αγάπη και την αξιοπρέπεια που της άξιζε. Σήμερα είναι το τέλος για εμάς και είμαστε ανακουφισμένοι που αυτή είναι η τελευταία έφεση που μπορούσε να γίνει και μπορούμε τώρα να ζήσουμε τη ζωή μας και να θυμόμαστε τη θεία μας ως την όμορφη θεία που ήταν».
Το χρονικό της εξαφάνισης της Κάρολ Παρκ
Ο Γκόρντον και η Κάρολ Παρκ είχαν τρία παιδιά, τη Ρέιτσελ και τον Τζέρεμι, και υιοθέτησαν επίσης ένα κορίτσι, τη Βανέσα. Ζούσαν κοντά στο Λις, κοντά στο Μπαρόου ιν Φέρνες, στην Κούμπρια.
Η 30χρονη δασκάλα δημοτικού σχολείου Κάρολ Παρκ, εξαφανίστηκε τον Ιούλιο του 1976. Ο σύζυγός της, δεν δήλωσε την εξαφάνισή της για έξι εβδομάδες, πιστεύοντας ότι είχε φύγει με έναν άλλο άνδρα.
Είπε ότι επέστρεψε σπίτι μια μέρα για να διαπιστώσει ότι η Κάρολ είχε φύγει και είχε αφήσει το γαμήλιο δαχτυλίδι της. Η αστυνομία ξεκίνησε να την ψάχνει αλλά χωρίς κανένα αποτέλεσμα.
Τον Αύγουστο του 1997, το σώμα της Παρκ βρέθηκε από ερασιτέχνες δύτες στη λίμνη Coniston Water. Ήταν δεμένο με σχοινί με πολύπλοκους κόμπους, ενώ της είχαν δέσει πέτρες και σωλήνες για να βυθιστεί, ενώ τα μάτια της ήταν καλυμμένα με ταινία. Η υπόθεση ονομάστηκε «Lady in the Lake», από το εγκληματικό μυθιστόρημα του Raymond Chandler με το ίδιο όνομα.
Ο Παρκ, ο οποίος ξαναπαντρεύτηκε δύο φορές μετά τον θάνατο της Κάρολ, πρώτα με την Κάθριν και μετά με την τελευταία γυναίκα του Τζένη, κατηγορήθηκε για δολοφονία, αλλά η κατηγορία αναιρέθηκε τον Ιανουάριο του 1998, λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων.
Το 2004 όμως συνελήφθη ξανά και βρέθηκε ένοχος. Κατά τη διάρκεια της δίκης, η εισαγγελία συνέδεσε τον Παρκ με το έγκλημα, από τους κόμπους που χρησιμοποιήθηκαν για να δέσουν το πτώμα της συζύγου του.
Ο Παρκ καταδικάστηκε για τη δολοφονία της Κάρολ και φυλακίστηκε ισόβια με ελάχιστη διάρκεια τα 15 έτη, το 2005. Υποστήριζε την αθωότητά του καθ ‘όλη τη διάρκεια της δίκης και μετά την καταδίκη του.
Τα παιδιά του, η Ρέιτσελ και ο Τζέρεμι υποστήριξαν επίσης ότι ο πατέρας τους δεν σκότωσε τη μητέρα τους και έκαναν εκστρατεία για επανεκδίκαση της υπόθεσης. Αλλά η οικογένειά του χωρίστηκε, με την θετή κόρη του ζευγαριού, Βανέσα, να εμφανίζεται ως μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη.
Αφού ο Παρκ απαγχονίστηκε τα μέλη της οικογένειάς του που τον υποστήριξαν, υπέβαλαν αίτηση στην Επιτροπή Αναθεώρησης Ποινικών Υποθέσεων (Criminal Case Review Commission – CCRC), έναν ανεξάρτητο επιτηρητή, που διερευνά υποθέσεις δικαστικής πλάνης – για μεταθανάτιο έλεγχο της καταδίκης του.
Το 2018, οκτώ χρόνια μετά το θάνατο του Παρκ, η υπόθεσή του παραπέμφθηκε στο Εφετείο, έπειτα από οκταετή έρευνα του CCRC που αποκάλυψε νέα στοιχεία. Το CCRC δεν βρήκε καθόλου από το DNA του Γκόρντον στο σχοινί που χρησιμοποιήθηκε για να δέσει το σώμα της Κάρολ Παρκ. Ανέφερε επίσης ότι δεν αποκαλύφθηκαν αποδεικτικά στοιχεία που υπονομεύουν τον ισχυρισμό ότι το τσεκούρι του Παρκ ήταν το δολοφονικό όπλο.
Κατά την ακρόαση, ο δικηγόρος Χένρι Μπλάξλαντ για το CCRC, δήλωσε ότι η Υπηρεσία Εισαγγελίας του Στέμματος (CPS) δεν αποκάλυψε στοιχεία σχετικά με έναν βασικό μάρτυρα που ισχυρίστηκε ότι ο δάσκαλος ομολόγησε τη δολοφονία της συζύγου του στη φυλακή, κάτι που θα υπονόμευε την αξιοπιστία του.
Επίσης, σύμφωνα με τον Μπλάξλαντ, οι μάρτυρες, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι κάποια τραύματα που προκλήθηκαν στην Παρκ, δεν θα μπορούσαν να έχουν γίνει με σκαπάνη ορειβασίας, εξαιρέθηκαν από τη δίκη.
Αλλά πριν από λίγες ημέρες, το Εφετείο απέρριψε την έφεση, λέγοντας ότι η καταδίκη ήταν ασφαλής. Εκδίδοντας την απόφασή του στην έφεση κατά της καταδίκης του Γκόρντον Παρκ, ο δικαστής Sweeney είπε: «Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ως προς την ασφάλεια της καταδίκης, επομένως η έφεση απορρίπτεται».