Την έννοια σκλήρυνση κατά πλάκας όλοι την έχετε ακουστά. Τι πραγματικά είναι, πως προκύπτει και πως μπορεί να θεραπευτεί λίγοι γνωρίζουν όμως.
Η σκλήρυνση κατά πλάκας αποτελεί μία αυτοάνοση νόσο, η οποία επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα, δηλαδή τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Συγκεκριμένα πρόκειται για μία ασθένεια, η οποία εκφυλίζει και αδρανοποιεί το κεντρικό νευρικό σύστημα, ακόμα και σε μικρές ηλικίες.
Κυρίαρχα συμπτώματα
Τα συμπτώματα που εμφανίζονται είναι διαφορετικά από άτομο σε άτομο, αφού εξαρτώνται από την περιοχή του εγκεφάλου που έχει πληγεί. Επίσης μπορεί να εμφανίζονται σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Η βαρύτητα των συμπτωμάτων εξαρτάται πάλι από πολλούς παράγοντες καθώς και η ελάφρυνσή τους με φαρμακευτική αγωγή.
Στα πιο συχνά συμπτώματα θα μπορούσαμε να διακρίνουμε την αδυναμία, τις διαταραχές της αισθητικότητας, την κακή διαχείριση του συντονισμού κινήσεων, την έντονη κόπωση, τις διαταραχές της όρασης, κάποιες ανωμαλίες στην ούρηση και την κένωση ακόμα και σεξουαλικές δυσλειτουργίες ή διαταραχές στην σωστή διατήρηση μνήμης. Τέλος, παρατηρείται και δυσφαγία ή προβλήματα στην ομιλία.
Τα παραπάνω συμπτώματα σε κάθε ασθενή εμφανίζονται με διαφορετική συχνότητα και δυναμική.
Διάγνωση
Δεν υπάρχει κάποια εξέταση, η οποία μπορεί να γίνει και ο γιατρός να είναι 100% βέβαιος ότι το άτομο πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας. Συνήθως περνάει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι ο νευρολόγος να αποκλείσει άλλες παθήσεις με παρόμοια συμπτώματα.
Στην φαρέτρα του νευρολόγου, υπάρχει μία πολύ σημαντική βοηθητική εξέταση, το ηλεκτρομυογράφημα. Η εξέταση αυτή ελέγχει τη λειτουργία των νεύρων που βρίσκονται έξω από τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό, προσφέροντας την διαπίστωση για το αν μία βλάβη αφορά άμεση την κινητικότητα. Η εξέταση πρέπει να διενεργείται αποκλειστικά από εξειδικευμένο νευρολόγο.
Προτεινόμενες θεραπείες για την σκλήρυνση κατά πλάκας
Λαμβάνοντας υπόψιν ότι η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μία αυτοάνοση νόσος, που σημαίνει ότι το κεντρικό νευρικό σύστημα γίνεται εχθρός του ίδιου του οργανισμού, οι θεραπείες στοχεύουν σε έναν έλεγχο των συμπτωμάτων.
Κλείστε ραντεβού με τον νευρολόγο Στέλιο Δωρή στο nevrologos.gr.