Πέντε νιγηριανοί εργαζόμενοι σε διεθνείς οργανώσεις αρωγής δολοφονήθηκαν από τους τζιχαντιστές που τους απήγαγαν στη βορειοανατολική Νιγηρία, ανακοίνωσαν χθες δύο ΜΚΟ.
Η γαλλική μη κυβερνητική οργάνωση Δράση κατά της Πείνας (Action contre la Faim, ACF) και η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (International Rescue Committee, IRC) καταδίκασαν τη σφαγή, που διέπραξαν μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Δυτική Αφρική (ΙΚΔΑ).
Ο κίνδυνος για τους εργαζόμενους σε οργανώσεις βοήθειας είναι εξαιρετικά υψηλός στη βορειοανατολική Νιγηρία, όπου ο ανταρτοπόλεμος της Μπόκο Χαράμ και του ΙΚΔΑ και η κατασταλτική δράση των δυνάμεων ασφαλείας την τελευταία δεκαετία έχουν πυροδοτήσει μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον πλανήτη.
Σε βίντεο που παρακολούθησαν δημοσιογράφοι του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, μέλος του ΙΚΔΑ που φοράει μπαλακλάβα και στολή παραλλαγής αγορεύει όρθιος ενώ οι πέντε όμηροι, με λωρίδες κόκκινου υφάσματος να τους κλείνουν τα μάτια, βρίσκονται γονατιστοί μπροστά του.
«Δουλεύετε για οργανώσεις απίστων (…) αλλ’ αυτές δεν νοιάζονται για τα δεινά σας. Κι αν σας απαγάγουμε, δεν δείχνουν το παραμικρό ενδιαφέρον», λέει ο άνδρας, μεταξύ άλλων. Αφού ολοκληρώνει το λογύδριο, ο ίδιος και άλλοι τέσσερις άνδρες με παρόμοια περιβολή τουφεκίζουν τους ομήρους, καταγράφεται στο βίντεο, που πιστεύεται ότι μαγνητοσκοπήθηκε την 21η Ιουνίου.
Οι πέντε όμηροι, τέσσερις εργαζόμενοι σε ΜΚΟ κι ένας ιδιωτικός φρουρός, απήχθησαν την 8η Ιουνίου στην πολιτεία Μπόρνο, διευκρίνισε η ACF στην ανακοίνωσή της με την οποία εξέφρασε «βαθιά θλίψη» για την έκβαση της απαγωγής και καταδίκασε απερίφραστα την «αδικαιολόγητη» σφαγή των ομήρων.
Το ΙΚΔΑ, που δημιουργήθηκε όταν φράξια της Μπόκο Χαράμ αποσχίστηκε, αρχικά έβαζε στο στόχαστρο κυρίως τις δυνάμεις ασφαλείας, όμως πλέον κινείται επίσης εναντίον τοπικών και διεθνών ΜΚΟ και αμάχων.
Αφότου ο στρατός της Νιγηρίας αποσύρθηκε σε πόλεις-οχυρά, το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας είναι πλέον πολύ πιο επικίνδυνο για τους αμάχους, με δρόμους και αναρίθμητες μικρές κοινότητες να μένουν συχνά χωρίς καμία φύλαξη.
Στο βορειοανατολικό τμήμα της πολυπληθέστερης αφρικανικής χώρας ο πόλεμος που μαίνεται από το 2009 ανάμεσα στους τζιχαντιστές και τις δυνάμεις ασφαλείας έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 36.000 ανθρώπους, 2 εκατομμύρια κάτοικοι έχουν εκτοπιστεί και συνολικά 7 εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια για την επιβίωσή τους, σύμφωνα με υπολογισμούς του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Η ένοπλη σύρραξη έχει εξαπλωθεί σε άλλες τρεις χώρες της περιοχής, το Καμερούν, το Τσαντ και τον Νίγηρα.
Πηγές: topontiki.gr