Η έρευνα αφορά μόνο το 2015 και πρόκειται για σκάνδαλο με εισιτήρια και κάρτες απεριορίστων διαδρομών. Το σκάνδαλο αφορά τις γραμμές του Μετρό 2 και 3. Ο έλεγχος θα επεκταθεί και σε προηγούμενα χρόνια!
Εξοργιστικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα που έγινε για το τεράστιο σκάνδαλο με πρωταγωνιστές επίορκους υπαλλήλους του Μετρό οι οποίοι μόνο για το 2015 πούλησε σε εκδότες σταθμών εισιτήρια και κάρτες αξίας 1.156.321,206 ευρώ και το ποσό αυτό δεν αποδόθηκε στην ΣΤΑΣΥ.
Σύμφωνα με το capital.gr, αυτά προκύπτουν μετά από έλεγχο και Ένορκη Διοικητική Εξέταση στη ΣΤΑ.ΣΥ Α.Ε της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης μετά την έκδοση σχετικής Εντολής Ελέγχου σχετικά με τη διαδικασία είσπραξης και απόδοσης χρηματικών ποσών που προέρχονται από τη διάθεση εισιτηρίων, καρτών απεριορίστων διαδρομών και προστίμων της Εταιρείας για το έτος 2015.
Όλα ξεκίνησαν από μια ανώνυμη καταγγελία που αφορούσε υπεξαίρεση μεγάλων χρηματικών ποσών από υπαλλήλους του Τομέα Καταμέτρησης της ΣΤΑ.ΣΥ ΑΕ (Μετρό Γραμμές 2 και 3).
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ΓΕΔΔ, από τον έλεγχο και τη διενεργηθείσα ΕΔΕ προέκυψαν τα ακόλουθα:
Υπάλληλοι της ΣΤΑ.ΣΥ Α.Ε (Μετρό Γραμμές 2 και 3) προέβησαν σε διαθέσεις εισιτηρίων/καρτών (κουπονιών) σε Εκδότες (πωλητές) Σταθμών του Μετρό, συνολικού ύψους 1.156.321,206 προς πώληση στο κοινό, χωρίς να βρεθούν κατά τον έλεγχο του ΓΕΔΔ, τα αντίστοιχα παραστατικά στοιχεία διακινήσεων των εν λόγω εισιτηρίων/καρτών, με συνέπεια,
α) να μην εμφανίζονται ως λογιστικές εγγραφές στην Ημερήσια Κατάσταση Ταμείου και
β) να μην εμφανίζονται ως εισπράξεις στα ευρεθέντα Πρακτικά της Επιτροπής Καταμέτρησης περιεχομένου σάκων εισπράξεων και ως εκ τούτου, συνολικό ποσό ύψους 1.156.321,206 να μην έχει αποδοθεί στη ΣΤΑ.ΣΥ ΑΕ.
Ο έλεγχος αφορούσε μόνο την απόδοση εισπράξεων από πωλήσεις εισιτηρίων και κουπονιών (καρτών) έτους 2015 και ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται οι εισπράξεις από τα Αυτόματα Μηχανήματα Πωλήσεων, που θα αποτελέσουν αντικείμενο επόμενου ελέγχου, ο οποίος θα επεκταθεί και σε προηγούμενα έτη.
Όλα αυτά συνέβησαν γιατί διαπιστώθηκε ότι τόσο το 2015 όσο και προηγούμενα χρόνια, υπήρχε χαλαρότητα σε διοικητικό επίπεδο αλλά και αδράνεια και σιωπηρή ανοχή και οι εκάστοτε διοικήσεις δεν διασφάλισαν τη διαδικασία και τα συμφέροντα του Οργανισμού, ως όφειλαν, δημιουργώντας την αίσθηση της ατιμωρησίας.
Έτσι, ζητήθηκε από τις αρμόδιες Υπηρεσίες και την Εισαγγελία Διαφθοράς -η οποία έχει ήδη εκδώσει σχετική παραγγελία για διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης -ο πειθαρχικός και ποινικός έλεγχος αντίστοιχα των υπαλλήλων και στελεχών της ιεραρχίας της Εταιρείας καθώς και μελών Επιτροπών, εμπλεκομένων στη διαδικασία, οι οποίοι είτε με ενέργειες τους είτε με παραλείψεις τους συνέβαλαν στην οικονομική ζημία της Εταιρείας.
πηγη: Capital.gr