Εισαγόμενο μεταχειρισμένο, που κάνει στη Γερμανία 15 χιλιάδες, πληρώνει τελωνείο, μεταφορικά κλπ. και αντί να πουλιέται 20 χιλιάδες, πουλιέται 10 χιλιάδες. Να το πάρω; Εσείς τι λέτε;
Η μεγάλη έρευνα με τα γυρισμένα χιλιόμετρα των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων που διεξήγε το “Auto Τρίτη” στις αρχές του χρόνου, ανέδειξε ένα τεράστιο πρόβλημα που ταλανίζει πολλά χρόνια την ελληνική αγορά του μεταχειρισμένου αυτοκινήτου, ενώ τα τελευταία χρόνια ελέω της κρίσης και της δυσκολίας των καταναλωτών να βάλουν βαθιά το χέρι στη τσέπη και να αγοράσουν καινούργιο αυτοκίνητο, είναι σε έξαρση η εισαγωγή πετραλαιοκίνητων αυτοκινήτων 3ετίας που γράφουν στο κοντέρ τους ακόμα και… 900 χιλιάδες χιλιόμετρα!
Η αλήθεια είναι πως οι Ευρωπαίοι κρατούν λιγότερα χρόνια το αυτοκίνητό τους σε σχέση με εμάς τους Έλληνες. Ενώ, δηλαδή, εμείς το κρατάμε -σύμφωνα με την στατιστική αρχή- περίπου 12 χρόνια, στην Ευρώπη έχουν αγοράσει καινούριο στα 8!
Ως συνέπεια του παραπάνω γεγονότος, θα έλεγε κανείς πως στην Ευρώπη, τα καινούρια αυτοκίνητα χάνουν γρηγορότερα την αξία τους σε σχέση με τα εδώ. Για αυτό και μπορείς να βρεις -θεωρητικά- ευκαιρίες εισαγωγής…
Είναι όμως πραγματικά έτσι, ή πρόκειται για ένα μύθο;
Για να απαντήσουμε στο παραπάνω ερώτημα, πρέπει να δούμε πρώτα αν υπάρχει διαφορά στην τιμή των καινούριων αυτοκινήτων μεταξύ Ελλάδας – Ευρώπης, ώστε να εξηγήσουμε ευκολότερα τυχόν αποκλίσεις και έπειτα να συγκρίνουμε τις τιμές, για το ίδιο βέβαια μοντέλο.
Εμείς διαλέξαμε 10 best seller μεταχειρισμένα μοντέλα από διαφορετικές κατηγορίες, της ίδιας χρονιάς και με τα ίδια περίπου χιλιόμετρα, και συγκρίναμε το πόσο πωλούνται εδώ, με το πόσο πωλούνται στην Γερμανία και την Ιταλία, δύο από τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές.
Όπως θα δείτε πιο αναλυτικά και στον παρακάτω πίνακα, οι αποκλίσεις είναι μικρές και δεν δικαιολογούν τον ισχυρισμό πως στο εξωτερικό τα αυτοκίνητα χάνουν σε μεγαλύτερο βαθμό την αξία τους. Άλλωστε και η τιμή τους ως καινούρια δεν έχει μεγάλες αποκλίσεις.
Επομένως, το ερώτημα που αμέσως προκύπτει είναι το εξής: όταν ένα μεταχειρισμένο μοντέλο πωλείται στην Γερμανία ή την Ιταλία π.χ. 15.000 ευρώ και εισάγεται στην Ελλάδα, πληρώνει μεταφορικά, τελωνεία κτλ. και καταλήγει αντί να πουλιέται 20.000 ευρώ, αλλά 10.000, μήπως κάποιο λάκκο έχει η φάβα;
Δείτε στο παρακάτω video πως γυρίζουν τα χιλιόμετρα σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα.
Πως γίνεται η κομπίνα:
Η αγορά έχει γεμίσει με μεταχειρισμένα που εισάγονται από το εξωτερικό και αυτοκίνητα που προέρχονται από εταιρείες ενοικιάσεων και leasing. Το κοντέρ γράφει 50-60.000 χιλιόμετρα. Στην πραγματικότητα έχουν 150-200.000 χιλιόμετρα.
Το γύρισμα των χιλιομέτρων γίνεται (με ένα laptop), ηλεκτρονικά και δεν είναι ανιχνεύσιμο.
Τι πρέπει να ξέρετε για να μην την πατήσετε
1. Τον προηγούμενο ιδιοκτήτη
Αν το αυτοκίνητο είναι στο όνομα κάποιου εμπόρου, ζητείστε οπωσδήποτε την προηγούμενη άδεια. Έτσι θα δείτε αν το αυτοκίνητο ήρθε από το εξωτερικό ή από κάποια εταιρεία ενοικιάσεων ή leasing
2. Ελέγξτε το βιβλίο service του αυτοκινήτου
· Έτσι θα δείτε πόσα χλμ. Είχε το αυτοκίνητο πριν 3 χρόνια, πριν 2 χρόνια κ.οκ. και
· αν είναι σωστά συντηρημένο
Να είσαστε πολύ προσεκτικοί με το βιβλίο service. Βεβαιωθείτε ότι είναι γνήσιο. Αν είναι πολύ καινούριο και οι εγγραφές είναι ομοιόμορφες κλπ., το πράγμα “βρωμάει”. Για ακόμα μεγαλύτερη σιγουριά, αρκετές μάρκες έχουν κεντρικό ηλεκτρονικό αρχείο, με τα χιλιόμετρα και τα service όλων των αυτοκινήτων τους. (δείτε σχετικά άρθρα στο autotriti.gr)
3. Ελέγξτε το αυτοκίνητο σε δικό σας μηχανικό