Σφίγγει τη θηλιά στο λαιμό της Ιταλίας η Κομισιόν, την ώρα που η χώρα βρίσκεται στο όριο του πολιτικού χάους.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε την Ιταλία, στο πλαίσιο της «Έκθεσης για το χρέος», ότι αν δεν λάβει και δεν εφαρμόσει μέχρι τον Απρίλιο έκτακτα μέτρα που να αντιστοιχούν στο 0,2% του λόγου ελλείμματος προς ΑΕΠ, θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία κυρώσεων σε βάρος της χώρας.
Η σχετική απόφαση, πρόσθεσε η Κομισιόν, θα ληφθεί βάσει των εαρινών προβλέψεων, που συνήθως δημοσιοποιούνται τον Μάιο. Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν σχολίασε ότι η σχέση δημοσίου χρέους προς ΑΕΠ «επιτέλους σταθεροποιήθηκε αλλά η μείωσή του αποτελεί εθνικό συμφέρον».
Η Κομισιόν, αναφερόμενη στα «αδύνατα σημεία» της Ιταλίας, υπογραμμίζει το υψηλό δημόσιο χρέος, τις δυσκολίες σε ότι αφορά την παραγωγικότητα και το πρόβλημα της ανεργίας. Η Επιτροπή ουσιαστικά ζήτησε σήμερα από τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών να λάβει σαφείς δεσμεύσεις ως προς το ποιες παρεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν, το αργότερο μέχρι τον Απρίλιο, για να μειωθεί κατά 0,2% η σχέση ελλείμματος προς ΑΕΠ.
Αρχικά, το ποσοστό αυτό αντιστοιχούσε σε τρία δισεκατομμύρια τετρακόσια εκατομμύρια ευρώ, αλλά βάσει των τελευταίων εξελίξεων, όπως γράφει ο ιταλικός τύπος, φέρεται να μειώθηκε στα τρία δισεκατομμύρια ευρώ.
Το θέμα πλέον είναι ποιά μέτρα θα πρέπει να ληφθούν. Τις περασμένες ημέρες είχε διαρρεύσει ότι, μεταξύ των άλλων, η κυβέρνηση της Ρώμης εννοούσε να προβεί σε αύξηση των φόρων επί της βενζίνης και των καπνών. Πολλοί βουλευτές, όμως, που πρόσκεινται στον πρώην πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, δήλωσαν ανοικτά ότι δεν θα ψηφίσουν ένα τέτοιο μέτρο.
Και ο ίδιος ο Ρέντσι, την περασμένη Κυριακή, τόνισε ότι δεν πρέπει να σχεδιαστεί καμία νέα παρέμβαση που να έχει ως γνώμονα την πολιτική της λιτότητας.
Έτσι, ο Πιέρ Κάρλο Πάντοαν και ο πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, από την μία πρέπει να ικανοποιήσουν, με κάποιο τρόπο, τις Βρυξέλλες, και από την άλλη δεν μπορούν να χάσουν την αναγκαία στήριξη των «Δημοκρατικών» στο κοινοβούλιο.
Προμηνύονται δυο μήνες έντονης πολιτικής και διπλωματικής προσπάθειας, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο ευρωπαϊκό μέτωπο.
Πηγές: topontiki.gr