Σεισμός τώρα αισθητός στην Αττική!

Ένας σεισμός μικρής έντασης έγινε αισθητός στην Αττική, προκαλώντας την ανησυχία των κατοίκων, παρόλο που δεν είχε μεγάλες επιπτώσεις. Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, ο σεισμός σημειώθηκε κοντά στην Κηφισιά, χωρίς ωστόσο να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται περίπου ένα χιλιόμετρο νότια, νοτιοανατολικά της Κηφισιάς, ενώ η ένταση της δόνησης ήταν 2,4 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ και το εστιακό βάθος της στα 5 χιλιόμετρα, καθιστώντας τη δόνηση ασθενή και επιφανειακή.

Σεισμός 2,4 Ρίχτερ σημειώθηκε στην Αθήνα λίγο μετά τις 8 το βράδυ της Παρασκευής (25/10/2024) και έγινε αισθητός σε αρκετές περιοχές της Αττικής.

Ο σεισμός σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο σημειώθηκε στη Μεταμόρφωση και αν και δεν ήταν δυνατός είχε χαμηλό εστιακό βάθος 15,2 χλμ και γι΄αυτό έγινε αισθητός στην Αθήνα και σε άλλες περιοχές στο λεκανοπέδιο.

Οδηγίες Προφύλαξης Κατά τη Διάρκεια του Σεισμού

Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πώς πρέπει να αντιδράσουμε. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προσφέρει συγκεκριμένες οδηγίες που μπορούν να φανούν σωτήριες κατά τη διάρκεια και μετά τη σεισμική δόνηση. Οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν για αυτές μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα της Πολιτικής Προστασίας.

Κατά τη Διάρκεια του Σεισμού:

Αν Βρίσκεστε Μέσα στο Σπίτι

Διατηρείστε την ψυχραιμία σας και αναζητήστε καταφύγιο κάτω από ένα ανθεκτικό έπιπλο, όπως ένα τραπέζι ή γραφείο. Καθίστε στα γόνατα και κρατήστε σταθερά το πόδι του επίπλου. Εάν δεν υπάρχει ανθεκτικό έπιπλο, γονατίστε στο κέντρο του δωματίου, χαμηλώστε το σώμα σας και καλύψτε το κεφάλι και τον αυχένα σας με τα χέρια σας. Μείνετε μακριά από γυάλινες επιφάνειες, όπως παράθυρα ή καθρέφτες, και αποφεύγετε αντικείμενα που ενδέχεται να πέσουν. Μην επιχειρήσετε να εγκαταλείψετε το σπίτι ή να βγείτε στο μπαλκόνι.

Αν Είστε σε Ψηλό Κτήριο

Σε περίπτωση που βρίσκεστε σε πολυκατοικία ή άλλο ψηλό κτήριο, απομακρυνθείτε από τα παράθυρα και τους εξωτερικούς τοίχους για να μειώσετε τον κίνδυνο τραυματισμού.

Αν Βρίσκεστε σε Χώρο Ψυχαγωγίας ή Εμπορικό Κέντρο

Διατηρείστε την ψυχραιμία σας και παραμείνετε στο σημείο όπου βρίσκεστε μέχρι να τελειώσει η δόνηση. Είναι κρίσιμο να μην υποκύψετε στον πανικό και να μην παρασυρθείτε από το πλήθος που κινείται άτακτα προς τις εξόδους, καθώς υπάρχει κίνδυνος να ποδοπατηθείτε.

Αν Βρίσκεστε σε Ανοιχτό Χώρο

Εάν βρεθείτε σε εξωτερικό χώρο κατά τη διάρκεια του σεισμού, μετακινηθείτε μακριά από κτήρια, τηλεφωνικά ή ηλεκτρικά καλώδια. Εάν έχετε μαζί σας τσάντα ή χαρτοφύλακα, χρησιμοποιήστε τα για να καλύψετε το κεφάλι σας, προστατεύοντας τον εαυτό σας από πιθανές πτώσεις αντικειμένων.

Αν Είστε Μέσα στο Αυτοκίνητο

Όταν οδηγείτε και νιώσετε σεισμική δόνηση, κινηθείτε σε ανοιχτό χώρο και σταματήστε το όχημα με προσοχή, χωρίς να εμποδίζετε την κυκλοφορία. Αποφύγετε τη διέλευση από σήραγγες, γέφυρες ή υπέργειες διαβάσεις, καθώς υπάρχει αυξημένος κίνδυνος.

Η κατανόηση και η τήρηση αυτών των οδηγιών είναι κρίσιμες για την προστασία των πολιτών και την αποφυγή τραυματισμών σε περίπτωση σεισμού.

Exit mobile version