Σεισμός-γίγας 7,7 ρίχτερ στην Ταϊβάν: Κατέρρευσαν κτίρια, εικόνες Αποκάλυψης (φωτο, video)

Σεισμός

Ένας ισχυρότατος σεισμός έπληξε την Ταϊβάν το πρωί της Τετάρτης, 3 Απριλίου 2024, σπείροντας τον θάνατο και την καταστροφή. Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχουν επιβεβαιωμένα χάσει τη ζωή τους, ενώ αρκετά κτίρια έχουν καταρρεύσει, αφήνοντας φόβους για ανθρώπους που μπορεί να βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα ερείπια.

Ο σεισμός, ένας υποθαλάσσιος σεισμός που σημειώθηκε στις 07:58 τοπική ώρα (02:58 ώρα Ελλάδας) με επίκεντρο κοντά στις ανατολικές ακτές της Ταϊβάν σε βάθος 15,5 χιλιομέτρων, καταγράφηκε με ισχύ μεγαλύτερη των 7 βαθμών. Αυτός ο σεισμός χαρακτηρίζεται ως ο ισχυρότερος που έχει πλήξει την νήσο τα τελευταία 25 χρόνια, σύμφωνα με την τοπική μετεωρολογική και σεισμολογική υπηρεσία.

Αν και εκδόθηκαν προειδοποιήσεις για τσουνάμι στην Ταϊβάν και σε άλλες χώρες, αυτές ήρθησαν αργότερα όταν διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος είχε παρέλθει, με το κέντρο έγκαιρης προειδοποίησης για τσουνάμι στη Χαβάη να επιβεβαιώνει την αξιολόγηση.

Οι σοβαρότερες υλικές ζημιές καταγράφηκαν στην πόλη Χουάλιεν, όπου δύο κτίρια κατέρρευσαν, “πιθανόν” παγιδεύοντας ενοίκους, σύμφωνα με δηλώσεις της τοπικής πυροσβεστικής.

Υπήρξαν διαφορετικές εκτιμήσεις για την ισχύ του σεισμού, με την ιαπωνική μετεωρολογική και σεισμολογική υπηρεσία (JMA) να τον εκτιμά σε 7,7 βαθμούς, την αντίστοιχη της Ταϊβάν (CWA) σε 7,2, ενώ το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικών ερευνών (USGS) να παρέχει μία εκτίμηση των 7,4 βαθμών.

Ο σεισμός προκάλεσε επίσης διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε τομείς της πρωτεύουσας Ταϊπέι και έγινε αισθητός μέχρι τη Σαγκάη της Κίνας. Η κυβέρνηση του Πεκίνου, εκφράζοντας την ανησυχία της, προσφέρθηκε να στείλει βοήθεια στην Ταϊπέι.

Λέκκας: Στην Ταϊβάν είχαν πάρει μέτρα

Ο Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, υπογράμμισε την σπουδαιότητα των μέτρων που είχε λάβει η Ταϊβάν μετά τον μεγάλο σεισμό του 2018, επισημαίνοντας ότι χάρη σε αυτά, πολλά κτίρια άντεξαν την σεισμική δόνηση. Παρόλα αυτά, σημείωσε ότι υπήρξαν μεγάλες κατολισθήσεις και διακοπές στην κυκλοφορία ορισμένων δρόμων, δυσχεραίνοντας την πρόσβαση των αρχών σε κάποιες περιοχές.

Το συμβάν αυτό χαρακτηρίζεται ως η ισχυρότερη σεισμική δόνηση που έχει σημειωθεί στη νήσο εδώ και εικοσιπέντε χρόνια, αναμνήσεις που φέρνουν στο νου την καταστροφή του Σεπτεμβρίου 1999, όταν σεισμός 7,6 βαθμών είχε αποτέλεσμα τον θάνατο περίπου 2.400 ανθρώπων και την καταστροφή ή τη σοβαρή ζημία σε περίπου 50.000 κτίρια. Η ιστορική αυτή αναδρομή υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη για αυξημένη προετοιμασία και αντοχή των κτιριακών υποδομών απέναντι στις φυσικές καταστροφές.

Οι μετασεισμοί, που έγιναν αισθητοί στην Ταϊπέι – με τουλάχιστον 25 καταγεγραμμένους, εκ των οποίων οι πέντε είχαν ισχύ περίπου 5 βαθμών –, ενισχύουν την ανησυχία για την πιθανότητα περαιτέρω ζημιών ή κινδύνων για τους κατοίκους της περιοχής. Αυτό τονίζει την ανάγκη για συνεχή επαγρύπνηση και ετοιμότητα από τις αρχές και τους πολίτες.

Η ανταπόκριση της διεθνούς κοινότητας, με το Πεκίνο να εκφράζει την προθυμία του να προσφέρει βοήθεια, δείχνει τη σημασία της αλληλεγγύης και της συνεργασίας σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών. Η γρήγορη και αποτελεσματική διεθνής ανταπόκριση μπορεί να αποτελέσει κρίσιμο παράγοντα στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων τέτοιων γεγονότων.

Καθώς η Ταϊβάν αρχίζει τη διαδικασία ανοικοδόμησης και ανάκαμψης από αυτήν την τραγωδία, η σημασία της ενίσχυσης των μέτρων προετοιμασίας και της βελτίωσης της αντοχής των κτιρίων και των υποδομών έναντι των σεισμών παραμένει επιτακτική. Η συλλογική μνήμη των καταστροφών του παρελθόντος και η σοφία που αποκομίζεται από αυτές, θα πρέπει να λειτουργήσουν ως οδηγός για την ανάπτυξη ακόμη πιο αποτελεσματικών στρατηγικών αντιμετώπισης στο μέλλον.

Exit mobile version