Ο σεισμός στη Σάμο προκαλεί μεγάλη κινητοποίηση στις τάξεις των επιστημόνων.
“Η προϊστορία του χώρου έχει δώσει ισχυρά γεγονότα”, δηλώνει ο σεισμολόγος Μανώλης Σκορδίλης.
Ο σεισμός ανοιχτά της Σάμου και η μετασεισμική του ακολουθία εξετάζεται από την επιστημονική κοινότητα, η οποία παραμένει ιδιαίτερα επιφυλακτική.
“Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πούμε το οτιδήποτε. Περιμένουμε να καταγραφούν οι μετασεισμοί για να συλλέξουμε τις απαραίτητες πληροφορίες”, λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Μανώλης Σκορδίλης, αναφορικά με την ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στη 1:51 το μεσημέρι (30.10.2020) ανοιχτά της Σάμου.
Ερωτηθείς εάν αυτός ήταν ο κύριος σεισμός, ο κ. Σκορδίλης απαντά πως “δεν μπορεί κάποιος να το πει με σιγουριά. Χρειάζεται να παρατηρηθεί η σεισμική ακολουθία. Το πιθανότερο είναι πως πρόκειται για τον κύριο σεισμό”. Επίσης, σύμφωνα με τον καθηγητή είναι νωρίς χρονικά ώστε να ειπωθεί εάν η συγκεκριμένη ισχυρή δόνηση ενεργοποιεί άλλα ρήγματα.
Όπως ειπώθηκε από τον κ. Σκορδίλη, “η προϊστορία του χώρου έχει δώσει ισχυρά γεγονότα κατά το παρελθόν. Το 1904 είχε σημειωθεί σεισμός αντίστοιχου μεγέθους, 6,8 Ρίχτερ περίπου 30 χλμ. νοτιότερα από το επίκεντρο της σημερινής δόνησης. Επίσης, το 1941 είχε καταγραφεί σεισμός λίγο μικρότερος, 6 Ρίχτερ”.