Σε σύγχυση η κυβέρνηση: Φόβοι για επεισόδια στα συλλαλητήρια – «Αδειάζουν» τον Ταχιάο για τον «ρωσικό δάκτυλο»

ΔΕΝ ΕΧΩ ΟΞΥΓΟΝΟ 26.1.2025

Χτυπάει «κόκκινο» η πολιτική ένταση πριν την ημέρα μνήμης για τα Τέμπη

Καθώς πλησιάζει η ημέρα μνήμης για την τραγωδία στα Τέμπη, η πολιτική αντιπαράθεση κορυφώνεται. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκφράζονται φόβοι ότι ομάδες αναρχικών αλλά και μεμονωμένοι πολίτες θα επιχειρήσουν να διαταράξουν τα συλλαλητήρια της Παρασκευής (28/2), όπως φαίνεται από σχετικές αναρτήσεις στο διαδίκτυο.

Ανησυχία για κλιμάκωση της έντασης

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι η αντιπολίτευση συμβάλλει στην κλιμάκωση του τεταμένου κλίματος, κατηγορώντας τη για υποδαύλιση της οργής που επικρατεί, δύο χρόνια μετά την εθνική τραγωδία. Οι συσκέψεις στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι συνεχείς, με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να δίνει κατευθύνσεις για τη διαχείριση πιθανών επεισοδίων. Ο στόχος είναι να αποφευχθούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις, ενώ παράλληλα γίνεται προσπάθεια να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη διεξαγωγή των διαδηλώσεων.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί έντονος προβληματισμός. Η κυβέρνηση δεν θέλει να φανεί ότι παρεμποδίζει τις κινητοποιήσεις, αλλά ταυτόχρονα επιδιώκει να διατηρήσει την τάξη και την ασφάλεια. Μέσα σε ένα ήδη ηλεκτρισμένο περιβάλλον, ένας λάθος χειρισμός, μια βεβιασμένη προσαγωγή ή η ρίψη μιας μολότοφ μπορεί να οδηγήσουν σε εκτεταμένα επεισόδια.

«Το κράτος οφείλει να προστατεύσει τους πολίτες»

Παρά τις ανησυχίες, κυβερνητικά στελέχη ξεκαθαρίζουν ότι το δικαίωμα στη διαμαρτυρία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο. Ωστόσο, αν προκύψουν καταστάσεις που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια, το κράτος πρέπει να παρέμβει. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας σε ερώτηση για πιθανές προβοκάτσιες και την αντίδραση της αστυνομίας, δήλωσε:
«Εμείς δε θέλουμε να μπούμε σε σενάρια. Θα κάνουμε το καλύτερο για να προστατεύσουμε ζωές και περιουσίες».

Πολιτική αντιπαράθεση με φόντο τις κινητοποιήσεις

Καθώς πλησιάζει η ημέρα του μεγάλου συλλαλητηρίου στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, η πολιτική σύγκρουση εντείνεται. Η κυβέρνηση κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι εκμεταλλεύεται το αίτημα για δικαιοσύνη, με στόχο την αποσταθεροποίηση. Από την άλλη, η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι απονομιμοποιημένη και πρέπει να αποχωρήσει.

Οι δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη ότι οι υποστηρικτές της Νέας Δημοκρατίας πρέπει να αντιδρούν έντονα σε κατηγορίες περί συγκάλυψης, αλλά και η άποψή του ότι η συμμετοχή στις διαδηλώσεις σημαίνει υποστήριξη στη Ζωή Κωνσταντοπούλου, έχουν προκαλέσει αντιδράσεις, εντείνοντας το πολιτικό χάσμα. Παράλληλα, η αναφορά του Νίκου Ταχιάου σε πιθανή ρωσική ανάμειξη για αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης δεν φαίνεται να έχει υιοθετηθεί πλήρως από την κυβερνητική γραμμή.

«Απαντάμε μόνο με δεδομένα»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κράτησε αποστάσεις από τις δηλώσεις Ταχιάου, επισημαίνοντας:
«Σίγουρα πίσω από τον κόσμο δε θεωρώ ότι βρίσκεται κάποιος, πίσω από τους πολίτες οι οποίοι θέλουν να διαδηλώσουν, και εγώ δεν έχω κάποια τέτοια πληροφορία. Δε θέλω να μπαίνω σε μια διαδικασία τέτοια, γιατί δεν έχει κανένα νόημα. Εμείς απαντάμε μόνο με στοιχεία και με δεδομένα. Τέτοιο δεδομένο, τουλάχιστον προς το παρόν, δεν έχω. Όταν έχω δεδομένα, τα παραθέτω».

Exit mobile version