Στην παραδοχή πως «είμαστε έξω σχεδόν από οποιοδήποτε σενάριο» αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην Ελλάδα, προχώρησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας σήμερα, Τετάρτη, στο Radio North 98,0.
«Ο βαθμός αναπαραγωγής, δηλαδή το πόσα άτομα κολλάει κάποιος, ο οποίος είναι φορέας, είναι πάνω από 3.0, που σημαίνει ότι ένα άτομο αυτή τη στιγμή κολλάει τρεις. Αυτός ο αριθμός αρχίζει να γίνεται υπερβολικά μεγάλος» υπογράμμισε ο καθηγητής.
«Πηγαίνουμε πολύ γρήγορα στην κατάσταση lock down, το οποίο θα πρέπει να είναι κάποιας συγκεκριμένης διάρκειας. Είναι κάτι που αρχίζουμε να μελετάμε αυτή τη στιγμή» αποκάλυψε ο κ. Σαρηγιάννης και διευκρίνισε πως «η καμπύλη των πραγματικών κρουσμάτων είναι πολύ πιο κάθετη προς τα πάνω, από αυτό που προβλέπαμε ως τον Νοέμβριο».
«Η δυναμική της πανδημίας είναι πιο κακή από τα κακά σενάρια», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, «τα μέτρα που έχουν ληφθεί έχουν βοηθήσει στο να διατηρήσουμε μια επιβράδυνση, αλλά ήταν για συγκεκριμένες κλιματολογικές συνθήκες.
Αν δεν προλάβουμε να πάρουμε προληπτικά μέτρα, είναι προφανές ότι θα έχουμε αυτή την ανάπτυξη.
Η πραγματικότητα, όμως, ξεπερνά και τους δικούς μας υπολογισμούς».
Κατά την άποψή του «αυτή τη στιγμή, σχεδόν οποιοδήποτε μερικό μέτρο, δεν καταφέρνει να περάσει στην κοινωνία».
«Αυτό που θα μελετήσουμε είναι μίνι lock down της τάξεως των 10-15 ημερών» δήλωσε ο κ. Σαρηγιάννης, συμπληρώνοντας πως αν είχαν εφαρμοστεί διαδοχικά μικρά lock down με «ανάσες» και χωρίς αυστηρά μέτρα, αυτό θα μπορούσε να κατεβάσει τα κρούσματα στα 50 και 80 ημερησίως.