Σαντορίνη: Μια Ανεπίτρεπτη Κατάσταση Ακόμη και για τους Τουρίστες
Η κατάσταση στο λιμάνι και σε ολόκληρο το νησί της Σαντορίνης έχει καταστεί αβίωτη – Τα προτεινόμενα μέτρα.
Η καθημερινότητα στη Σαντορίνη, ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο, έχει μετατραπεί σε ένα ατελείωτο χάος. Τα βίντεο που ανεβαίνουν στα social media μαρτυρούν την ένταση του υπερτουρισμού, με πάνω από 3 εκατομμύρια επισκέπτες να κατακλύζουν το νησί κάθε καλοκαίρι. Ακόμη και οι ίδιοι οι τουρίστες παραδέχονται ότι η κατάσταση έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία: «Ίσως θα έπρεπε να υπάρχει ένα πλαφόν για τον αριθμό των τουριστών τη μέρα», λέει μια τουρίστρια, ενώ ένας άλλος προσθέτει, «Ήμουν προετοιμασμένος για πολύ κόσμο, αλλά αυτό που είδα ξεπερνά κάθε φαντασία».
Επίσης απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων και η διαμονή στις οικίες σας , εφόσον δεν υπάρχουν καταλύματα για τους τουρίστες.
Η ανάπτυξη θέλει θυσίες, πλεμπαίοι. #Σαντορινη pic.twitter.com/qvnPLBZjTR— Thodoris Xalaris (@ThodorisXalaris) July 23, 2024
Οι εικόνες από το λιμάνι αποκαλύπτουν την πραγματικότητα μιας τριτοκοσμικής κατάστασης, με χιλιάδες ανθρώπους σε ουρές για λεωφορεία και ταξί. Ξεναγός που βρίσκεται καθημερινά στο νησί περιγράφει τη δυσκολία διαχείρισης των τουριστών: «Τα 6-8 κρουαζιερόπλοια που φτάνουν καθημερινά από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο αποβιβάζουν χιλιάδες τουρίστες με βάρκες, οι οποίοι μετά περιμένουν ώρες για να χρησιμοποιήσουν το μοναδικό τελεφερίκ ή τα μουλάρια για να ανέβουν στην πόλη».
Συμφόρηση και Συνωστισμός
Το τελεφερίκ της Σαντορίνης παρουσιάζει απίστευτο συνωστισμό κατά τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Το 2023, περίπου 800 κρουαζιερόπλοια μετέφεραν 1,3 εκατομμύρια επιβάτες σε ένα νησί με μόλις 15.000 μόνιμους κατοίκους. Το μποτιλιάρισμα από τα αυτοκίνητα και τα ταξί, καθώς και τα προβλήματα στο πάρκινγκ, συνεχίζουν να επιδεινώνουν την κατάσταση.
Πλαφόν στους επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων
Πρόσφατα, οι τοπικές αρχές πρότειναν ένα ημερήσιο όριο 8.000 επιβατών κρουαζιερόπλοιων, το οποίο αναμένεται να εφαρμοστεί από το επόμενο έτος. Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι οι τοπικοί φορείς. Ο Αντώνης Παγώνης, επικεφαλής της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης, υποστηρίζει ότι η λύση βρίσκεται στην καλύτερη διαχείριση της ροής των επισκεπτών: «Δεν είναι δυνατόν να έχουμε τη Δευτέρα 20 με 25.000 επισκέπτες και την Τρίτη μηδέν», αναφέρει. Ο κ. Παγώνης επισημαίνει ότι η συμφόρηση επηρεάζει κυρίως τα Φηρά, ενώ οι νότιες παραλίες του νησιού έχουν λιγότερο κόσμο.
Ανάγκη για όρια στον υπερτουρισμό
Ο δήμαρχος της Σαντορίνης, Νίκος Ζώρζος, τονίζει την ανάγκη επιβολής ορίων στον τουρισμό για να αποφευχθεί ο υπερτουρισμός: «Δεν πρέπει να υπάρχει ούτε ένα επιπλέον κρεβάτι, είτε στα μεγάλα ξενοδοχεία είτε στα ενοικιαζόμενα Airbnb», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο. Η εικόνα του 2019, πριν την πανδημία, είχε γίνει viral, επισημαίνοντας το πρόβλημα.
Στο νησί έχουν εμφανιστεί πινακίδες από τους κατοίκους που ζητούν από τους επισκέπτες να σέβονται το νησί: «ΣΕΒΑΣΜΟΣ… Είναι οι διακοπές σας, αλλά είναι το σπίτι μας», αναφέρει μήνυμα από την οργάνωση «Save Oia».
Θέμα και στο Reuters
Το πρόβλημα του υπερτουρισμού στη Σαντορίνη αναδείχθηκε και από το Reuters, που περιέγραψε τους τουρίστες σαν όχλο οπλισμένο με μπαστούνια για selfie και τηλέφωνα, ανεβαίνοντας στα στενά πλακόστρωτα δρομάκια με γαϊδουράκια για να βρουν ένα καλό σημείο να δουν το φημισμένο ηλιοβασίλεμα.
Δείτε το βίντεο του Reuters
Πληροφορίες από: reuters, in.gr, ieidiseis, parallaximag.gr