Ρίγη συγκίνησης στον επαναπατρισμό λειψάνων 6 Ελλήνων ηρώων από την Κύπρο: «Εκπληρώνουμε ένα ιστορικό χρέος»

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η επιστροφή των λειψάνων έξι Ελλήνων στρατιωτών από την Κύπρο, οι οποίοι έπεσαν κατά την τουρκική εισβολή του 1974. Η τελετή, που έλαβε χώρα στην αεροπορική βάση Ελευσίνας, αποτέλεσε μια ιστορική στιγμή τιμής και δικαίωσης.

Η τελετή επαναπατρισμού στην Ελευσίνα

Στην αεροπορική βάση Ελευσίνας, τελέστηκε με κάθε επισημότητα και συγκίνηση ο επαναπατρισμός των ταυτοποιημένων λειψάνων των έξι Ελλήνων πεσόντων. Στρατιωτική και πολιτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, συγγενείς και εκπρόσωποι των Κυπριακών Αρχών έδωσαν το «παρών», αποτίοντας φόρο τιμής.

Ανάμεσα στους παριστάμενους ήταν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, η Βουλευτής Νίνα Κασιμάτη, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Βουλής, και οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων Εθνικής Άμυνας, Στρατού Ξηράς, Ναυτικού και Αεροπορίας.

Στην τελετή βρέθηκε και ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα Σταύρος Αυγουστίδης, η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Γονέων & Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Μαρία Καλμπουρτζή, καθώς και συγγενείς των πεσόντων.

Ο λόγος του Νίκου Δένδια

«Η Ελλάδα σήμερα εκπληρώνει ένα ιστορικό χρέος και πράττει το αυτονόητο. Αποδίδει τη δέουσα τιμή στους νεκρούς και τη δικαίωση στις οικογένειές τους.

Επαναπατρίζει, μετά από δεκαετίες προσμονής, τα οστά έξι οπλιτών από την Ελλάδα που έπεσαν ηρωικά κατά την τουρκική εισβολή στη Μεγαλόνησο το 1974. Επαναφέρει, δηλαδή, τους νεκρούς της στην πατρώα γη.

Συνιστά η εκπλήρωση αυτού του χρέους την από αιώνων παράδοση του Ελληνισμού. Δηλαδή, τη συλλογή, την απόδοση των δεουσών τιμών και τον σεβασμό στους νεκρούς μας.

Θα ήθελα να θυμίσω ως ιστορικό παράδειγμα, την καταδίκη σε θάνατο των νικητών ναυάρχων της Αθηναϊκής Δημοκρατίας μετά τη ναυμαχία των Αργινουσών, διότι λόγω τρικυμίας δεν κατόρθωσαν να συλλέξουν τους νεκρούς τους.

Ως σύγχρονο μνημείο σεβασμού στους νεκρούς της νεωτέρας Ελλάδας υφίσταται σήμερα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας η Κιβωτός Εθνικής Μνήμης. Το κορυφαίο έργο του Κώστα Βαρώτσου, στο οποίο έχουν χαραχθεί όλα τα ονόματα των νεκρών των πολέμων της Ελλάδας.

Επί πέντε δεκαετίες τώρα, η αναζήτηση και η ταυτοποίηση των αγνοουμένων στην Κύπρο δεν σταμάτησαν. Απετέλεσαν και αποτελούν την εθνική προτεραιότητα. Και σήμερα, η καρδιά όλων μας και η σκέψη μας στρέφονται στους συγγενείς των πεσόντων.

Αντιλαμβανόμαστε και σεβόμαστε απολύτως τη θλίψη της μακράς προσμονής.

Η υπόθεση των αγνοουμένων της Κύπρου υπενθυμίζει ότι για τον Ελληνισμό δεν υφίστανται ανώνυμες απώλειες και η ταυτοποίηση των πεσόντων υπέρ Πατρίδος συνιστά οφειλόμενη πράξη τιμής.

Και η επιστροφή στην Πατρίδα αποτελεί υπόθεση του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας, όλων των πραγματικών Ελλήνων.

Επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και γενικά προς όσους εργάστηκαν με πίστη, υπομονή και αφοσίωση για τη σημερινή επιστροφή στην Πατρίδα.

Η συντονισμένη προσπάθεια επιβεβαιώνει ότι είναι δυνατόν να υπερβαίνουμε τα εμπόδια και ότι κάθε εθνική προσπάθεια δεν περατούται μπροστά σε δυσκολίες.

Η έρευνα συνεχίζεται αδιάλειπτα για κάθε Έλληνα ο οποίος αγνοείται και η Πολιτεία θα επιμείνει έως ότου κάθε οικογένεια λάβει τη δικαίωση που της οφείλεται.

Το Έθνος και οι Ένοπλες Δυνάμεις στέκονται με σεβασμό. Τιμούν ονομαστικά τους Έλληνες που σήμερα, επιτέλους, επιστρέφουν στην Πατρίδα:

Τον Έφεδρο Ανθυπασπιστή Θεμιστοκλή Ελευθερόπουλο.
Τον Έφεδρο Ανθυπασπιστή Στέφανο Κουτρούλη.
Τον Έφεδρο Ανθυπασπιστή Λάμπρο Νικητόπουλο.
Τον Έφεδρο Ανθυπασπιστή Θεόδωρο Ξένο.
Τον Έφεδρο Ανθυπασπιστή Γεώργιο Ρούση.
Τον Έφεδρο Ανθυπασπιστή Θεόδωρο Χαραλαμπίδη.

Η συμβολή των εφέδρων και η εθνική παρακαταθήκη

Οι πεσόντες ήταν έφεδροι, κάτι που ο Νίκος Δένδιας τόνισε με έμφαση, λέγοντας ότι η άμυνα της Πατρίδας εδράζεται όχι μόνο στα επαγγελματικά στελέχη, αλλά και στον στρατό των πολιτών.

«Αυτό αποτελεί ένα σταθερό εθνικό πλεονέκτημα, γιατί η αμυντική ισχύς της Πατρίδας δεν βασίζεται μόνο στην τεχνολογική δυνατότητα και υπεροχή. Βασίζεται πρώτιστα στη βούληση, την αυταπάρνηση, τον πατριωτισμό και την ανιδιοτελή προσφορά των πολιτών της.

Και η παράδοση της Εφεδρείας συνιστά την ανεκτίμητη εθνική παρακαταθήκη. Διατρέχει την ελληνική ιστορία 2.500 χρόνια. Οι ένοπλοι πολίτες πολέμησαν από τον Μαραθώνα και τη Σαλαμίνα μέχρι τα βουνά της Ηπείρου και το Ρούπελ.

Σε κάθε στιγμή κρίσης, οι Έλληνες πολίτες υπερβαίνουν τον εαυτό τους, τα εγγενή ελαττώματα της φυλής, και ενώνονται γύρω από την ιδέα της Άμυνας της Πατρίδας και της ατομικής, μέχρι αυτοθυσίας, ευθύνης του κάθε πολίτη απέναντί της. Αυτό είναι το χαρακτηριστικό το οποίο μας διακρίνει, το ακλόνητο θεμέλιο της εθνικής μας ασφάλειας».

Η στρατηγική «Ατζέντα 2030»

Στην ίδια ομιλία έγινε αναφορά και στη στρατηγική αναμόρφωσης των Ενόπλων Δυνάμεων:

«Σε αυτό βασίζεται η μεγάλη μεταρρύθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων, γνωστή ως “Ατζέντα 2030”, που τείνει στη δημιουργία του ισχυρότερου, του καλύτερα εκπαιδευμένου και του καλύτερα εξοπλισμένου στρατού πολιτών στην Ευρώπη και θα μου επιτρέψετε να πω, ίσως σε ολόκληρο τον πλανήτη».

Η επιστροφή στην πατρώα γη

«Σήμερα, τα οστά των νεκρών μας επιστρέφουν στη γη που τους ανέθρεψε και τα ονόματά τους βεβαίως δεν πρόκειται να λησμονηθούν.

Όπως σας είπα προηγουμένως, η θυσία τους είναι καταγεγραμμένη στην Κιβωτό Εθνικής Μνήμης και εντεταγμένη στη συλλογική και διαχρονική μνήμη του Έθνους, δηλαδή στην αλήθεια. Γιατί στα ελληνικά η αλήθεια είναι η άρνηση της λήθης, δηλαδή της λησμονιάς. Είναι η ζώσα διατήρηση της μνήμης. Αιωνία τους η μνήμη».

Η ταφή και η τελετή στη Λευκωσία

Μετά την τελετή στην Ελευσίνα, τα λείψανα μεταφέρθηκαν για ταφή στους τόπους καταγωγής των πεσόντων. Η διαδικασία έγινε από τις οικογένειες σε συνεργασία με τους οικείους Σχηματισμούς.

Την προηγούμενη ημέρα, 21 Ιουλίου 2025, στη Λευκωσία, έλαβε χώρα η επίσημη τελετή παραλαβής των λειψάνων. Παρόντες ήταν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου Βασίλης Πάλμας, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Θανάσης Δαβάκης και η Νίνα Κασιμάτη.

Ακολούθησε ομαδική ταφή λειψάνων δέκα Ελλήνων πεσόντων στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, για τους οποίους οι συγγενείς επέλεξαν η ταφή να γίνει επί κυπριακού εδάφους. Η κυρία Κασιμάτη συνόδευσε στη συνέχεια τα λείψανα των έξι ηρώων στην Ελλάδα.

Exit mobile version