Ακόμα και την επόμενη εβδομάδα η έκδοση, αλλά το χρονοδιάγραμμα παραμένει ασαφές, αναφέρουν πηγές του Reuters, σημειώνοντας ότι η χώρα περιμένει έγκριση από τους δανειστές. Το σχήμα αναδοχής και οι επιλογές της Αθήνας.
Η Ελλάδα έχει προσλάβει έξι τράπεζες για να διαχειριστούν την έκδοση ομολόγου, σύμφωνα με πηγές του Reuters.
Μια πηγή ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει αναθέσει στις Bank of America Merrill Lynch, BNP Paribas, Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs και HSBC τη διαχείριση της πενταετούς έκδοσης.
Η πηγή πρόσθεσε πως η έκδοση ενδέχεται να προχωρήσει ακόμα και την επόμενη εβδομάδα, αλλά το χρονοδιάγραμμα παραμένει αβέβαιο καθώς η χώρα περιμένει έγκριση από τους επίσημους πιστωτές.
Σύμφωνα με δύο άλλες πηγές, το ντιλ μπορεί να αποτελέσει μέρος και μιας άσκησης διαχείρισης παθητικού (liability management exercise).
Μια από τις επιλογές που εξετάζεται είναι οι επενδυτές να επεκτείνουν τις ωριμάνσεις μέσω μιας δημοπρασίας για τα ομόλογα €3 δισ. που ωριμάζουν τον Απρίλιο του 2019. Μια άλλη επιλογή είναι μια δημοπρασία ή μια επαναγορά των λεγόμενων ομολόγων strip, τα οποία δημιουργήθηκαν από την αναδιάρθρωση χρέους το 2012.
Το «φρένο» από το ΔΝΤ
Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρει το Bloomberg, η πολυαναμενόμενη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων καθυστέρησε εν μέρει λόγω ενός «πλαφόν» που έχει θέσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο ύψος του χρέους που μπορεί να έχει η χώρα, σύμφωνα με τρεις αξιωματούχους με γνώση του θέματος.
Οι αξιωματούχοι δήλωσαν στο πρακτορείο πως το ΔΝΤ, που αναμένεται να συζητήσει την Πέμπτη μια νέα γραμμή πίστωσης προς την Ελλάδα, έχει βάλει «ταβάνι» στο χρέος της χώρας.
Το «πλαφόν» χρέους περιλαμβάνεται σε μια σειρά εγγράφων στα οποία συμφώνησαν οι ελληνικές αρχές και το ΔΝΤ, που προετοιμάστηκαν πριν τη συνάντηση του ΔΣ του Ταμείου.
Στα έγγραφα αυτά περιλαμβάνεται επιστολή πρόθεσης και περιγραφή των παραμέτρων και δεσμεύσεων για τη διάσωση και των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να κάνει η Αθήνα.
Το «πλαφόν» είναι τέτοιο, σύμφωνα με τους αξιωματούχους, που η χώρα δεν μπορεί να εκδώσει άλλο χρέος μέχρις ότου αποπληρώσει μέρος αυτών που οφείλει, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να περιμένει τουλάχιστον μέχρι τις 20 Ιουλίου, όταν θα αποπληρώσει άλλα 4 δισ. ευρώ σε ομόλογα που έχει η ΕΚΤ.
Ωστόσο, ένας από τους αξιωματούχους είπε πως ακόμα και μετά την αποπληρωμή της ΕΚΤ, το συνολικό απόθεμα χρέους θα παραμείνει υπερβολικά υψηλό για να εκδοθούν νέα ομόλογα, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ.
Οι αξιωματούχοι που εμπλέκονται στις συζητήσεις εκτιμούν πως το ζήτημα θα διευθετηθεί γρήγορα και πως η Ελλάδα θα μπορέσει να έχει πρόσβαση στις αγορές σύντομα.
Ένας τρόπος για να διευθετηθεί το ζήτημα θα είναι η Ελλάδα να βγει στις αγορές χωρίς να αυξήσει άμεσα το χρέος, εκδίδοντας αντιθέτως εργαλεία όπως swaps, που θα μπορούσαν να βελτιώσουν το προφίλ των ωριμάνσεων χωρίς να αυξάνουν το συνολικό χρέος.
Πηγή: Euro2day