Ο πατέρας του παιδιού ανάρτησε μία μαντινάδα στον λογαριασμό του στο facebook, εκφράζοντας τον πόνο του για την απώλεια του κοριτσιού που συγκλόνισε την Ελλάδα.
Πιο συγκεκριμένα έγραψε:
Σήμερα στα γενέθλια τι δώρο να σου κάνω..
Πού’ναι το “σπίτι” σου μικρό μ´ένα Σταυρό απάνω..
Σήμερα θα ήσουν 5…
Τα ξημερώματα της 29ης Δεκεμβρίου 2015
Το κοριτσάκι «έσβησε» στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου τα ξημερώματα της 29ης Δεκεμβρίου 2015. Το παιδί εισήχθη αρχικώς σε κλινική του Βενιζέλειου Νοσοκομείου προκειμένου να υποβληθεί σε εγχείρηση και να αφαιρεθούν «κρεατάκια». Tα πράγματα όμως δεν πήγαν καλά και το κοριτσάκι παρουσίασε επιπλοκές. Οι γιατροί έκριναν ότι έπρεπε να μεταφερθεί στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, όπου οι γιατροί έδωσαν μάχη να το κρατήσουν στη ζωή. Δεν τα κατάφεραν όμως και τις πρώτες πρωινές ώρες το κοριτσάκι εξέπνευσε.
Ντυμένοι στα λευκά οι συγγενείς στην κηδεία με ένα μεγάλο «γιατί»
Την επόμενη μέρα πραγματοποιήθηκε η κηδεία του 4χρονου κοριτσιού. Ένα μεγάλο «γιατί» ακουγόταν από τα στόματα των συγγενών. Οι γονείς απαρηγόρητοι. Ντυμένοι στα λευκά, όπως ορίζει το έθιμο της Κρήτης για εκείνους που συνοδεύουν τους νέους στην τελευταία τους κατοικία, οι γονείς της άτυχης Μελίνας, είπαν στο αγγελούδι τους το τελευταίο αντίο το μεσημέρι της Τετάρτης.
Εκατοντάδες άτομα άφησαν ένα λευκό τριαντάφυλλο στον νωπό τάφο του κοιμητηρίου, ως ένδειξη συμπαράστασης στους απαρηγόρητους συγγενείς του κοριτσιού: «Καλό ταξίδι μικρέ μελαχρινέ μας άγγελε» έλεγαν οι συγγενείς στην 4χρονη Μελίνα, συνοδεύοντάς την στην τελευταία της κατοικία.
Η μικρή Μελίνα, μία ημέρα πριν την εγχείρηση για να αφαιρέσει τα «κρεατάκια» από τη μύτη της, στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Κρήτης, είχε πάρει μέρος στην χριστουγεννιάτικη γιορτή που διοργάνωσε ο δήμος Νέων Νεάπολής. Με την αθωότητα που χαρακτηρίζει ένα 4χρονο παιδί, οι κάτοικοι του χωριού άκουγαν τη μελωδική της φωνή από το μικρόφωνο να τραγουδάει χαρούμενα τραγούδια.
Η «ομολογία» της αναισθησιολόγου και η συγγένεια με τον Πολάκη
Τις επόμενες ημέρες αναζητήθηκαν τα αίτια της τραγικής απώλειας. Επόμενο ήταν, οι έρευνες να στραφούν στην αναισθησιολόγο που «κοίμησε» το 4χρονο «αγγελούδι» για την επέμβαση. Η περιγραφή της ήταν συγκλονιστική, όσο και αποκαλυπτική…
«Κάναμε τα πάντα όλοι οι γιατροί για να σώσουμε τη Μελίνα. Ακολουθήσαμε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Δεν τα καταφέραμε. Σας το λέω με πόνο ψυχής. Επιστρέφω στο σπίτι, κοιτάζω την μικρή μου κόρη και κλαίω γιατί μου θυμίζει το 4χρονο κοριτσάκι που χάθηκε.
Έγινε κανονικά το χειρουργείο, χωρίς πρόβλημα. Ακολουθήσαμε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες και όλα τα πρωτόκολλα. Το παιδί ξύπνησε, ανέπνευσε πολύ καλά και την ώρα που φωνάξαμε τον μεταφορέα κατάλαβα ότι κάτι δεν πάει καλά, ότι δεν αναπνέει σωστά. Βάζω τα ακουστικά και την ακούω να κάνει ένα τρομερό βροχόσπασμα. Πέφτει απότομα η πίεσή της από το 13 στο 7 και αρχίζει να έχει βραδυκαρδία. Εκείνη την ώρα ήμασταν στο χώρο μια ακόμη αναισθησιολόγος και 2 χειρουργοί.
Άρχισα να ουρλιάζω και να φωνάζω βοήθεια. Την διασωληνώσαμε και της δώσαμε αδρεναλίνη. Επανήλθε αμέσως. Αποφάσισα ότι δεν πρέπει να την ξυπνήσω αλλά και ότι χρειάζεται μεταφορά στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ. Γύρω στις 10 το πρωί επικοινώνησα με την εφημερεύουσα της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου και μου είπε ότι δεν είχε εκείνη τη στιγμή διαθέσιμο κρεβάτι και να την κρατήσουμε κοιμισμένη για μια ώρα μέχρι να την μεταφέρουμε στο πανεπιστημιακό γεικό νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ). Ωστόσο, μετά από περίπου μισή ώρα- τρία τέταρτα ξανάκανε το ίδιο επεισόδιο. Βροχόσπασμα. Αμέσως έτρεξαν νεογνολόγοι, παιδίατροι, καρδιολόγοι, ΩΡΛ, 15 άτομα από πάνω της μέχρι να μεταφερθεί στη ΜΕΘ. Δυστυχώς δεν τα καταφέραμε να τη σώσουμε. Σας το λέω με μεγάλο πόνο, γιατί έχω 2 παιδιά και ξέρω τι σημαίνει να χάνεις το παιδί σου. Πηγαίνω σπίτι, κοιτάζω την 3χρονη κόρη μου και κλαίω γιατί μου θυμίζει τη Μελίνα».
Στην ερώτηση πού μπορεί να οφείλεται ο θάνατος του παιδιού, η αναισθησιολόγος απαντά: «Το αποδίδουμε, γιατί δεν μπορούμε να το αποδείξουμε, σε βαρύ αλλεργικό σοκ από κάποιο φάρμακο της αναισθησίας, κάτι όμως που δεν μπορούσαμε να γνωρίζουμε ούτε να προβλέψουμε».
Σε βάρος της γιατρού εκκρεμούσε πειθαρχική δίωξη για την κλοπή τον Μάιο πακέτου με πεθιδίνες από το ΠΑΓΝΗ. Για την υπόθεση έχει γίνει ΕΔΕ ενώ η ίδια λέει ότι πήρε τα φάρμακα για να αντιμετωπίσει έναν οξύ πόνο από κολικό νεφρού και είναι απολύτως αναληθή τα όσα ακούγονται περί εξάρτησής της από ναρκωτικά. «Η αλήθεια είναι μία και είναι αυτή που θα σας περιγράψω και έχει κατατεθεί και στην ΕΔΕ.
Εχω εργαστεί για 20 και πλέον χρόνια στο ΠΑΓΝΗ και το νιώθω σαν το σπίτι μου. Τον Μάιο είχα πάει να επισκεφθεί μια ξαδέλφη μου που νοσηλευόταν και περνάω από το Αναισθησιολογικό για να ζητήσω κάποιο αναλγητικό φάρμακο, μπουσκοπάν ή κάτι άλλο, γιατί είχα κολικό νεφρού και πονούσα φρικτά. Ολοι έλειπαν στα χειρουργεία, βλέπω μια μεταφορέα και μου λέει, αφού ξέρεις πού είναι πάρε το μόνη σου. Δεν έγινε καμιά διάρρηξη, καμιά κλοπή. Ανοιξα το συρτάρι απλά και πήρα ένα πακέτο πεθιδίνες, όπως θα έπαιρνα ντεπόν και για το θέμα αυτό έχει γίνει όλος αυτός ο χαμός.
Είναι τραγικό να σε κατηγορούν για κάτι τόσο σοβαρό, για ναρκωτικά, για κλοπές και για όλα αυτά που λέγονται. Παίρνω αναλγητικά φάρμακα μετά από σοβαρό τροχαίο, αλλά τι σχέση έχω εγώ με ναρκωτικά; Εγώ παίρνω αναλγητικά φάρμακα, γιατί είχα πριν χρόνια ένα σοβαρό τροχαίο. Εμεινα 2 χρόνια στην εντατική και ακόμη αντιμετωπίζω προβλήματα πόνου. Το ότι χρειάζομαι αναλγητικά για να μην πονάω τι σχέση έχει με τα ναρκωτικά; Πεθιδίνες, που είναι αναλγητικά, έχω πάρει 2-3 φορές στη ζωή μου. Στον φάκελο για το πειθαρχικό υπάρχουν καταγεγραμμένα όλα αυτά και η γνωμάτευση ψυχιάτρου ότι δεν είμαι εξαρτημένη από ουσίες και η γνωμάτευση γιατρών ότι μπορώ πολύ καλά να ασκώ την επιστήμη μου. Εχω ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ από αυτή την ιστορία, γιατί έκανα το λάθος να πάρω μόνη μου φάρμακα για τον πόνο. Αν δεν ήμουν ξαδέλφη του Πολάκη, δεν θα γινόταν αυτός ο χαμός».
Το πόρισμα του ιατροδικαστή
«Σύνδρομο αναπνευστικού»: Σε αυτές τις δυο λέξεις συμπυκνώνεται στην ιατροδικαστική εξέταση, που ολοκληρώθηκε, η βραχεία και μοιραία διαδρομή της 4χρονης Μελίνας Παρασκάκη, στο νοσοκομείο Βενιζέλειο όπου εισήχθη στις 28 Δεκεμβρίου 2015 για να υποβληθεί σε χειρουργείο για “κρεατάκια” και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) όπου κατέληξε μια ημέρα αργότερα έχοντας εμφανίσει βαρύτατες επιπλοκές μετά την επέμβαση και κατά το ξύπνημα από τη νάρκωση.
Το αποτέλεσμα της ιστολογικής εξέτασης που διενήργησε ο αναπληρωτής καθηγητής Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Νικόλαος Γούτας και το οποίο εστάλη το περασμένο Σάββατο στην Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου αναγράφει ότι ο θάνατος της 4χρονης οφείλεται σε “σύνδρομο αναπνευστικού”.