Ο Γιάννης Μόρτζος, αγαπημένος ηθοποιός και σκηνοθέτης, έφυγε από τη ζωή το πρωινό της Τετάρτης, βυθίζοντας στη θλίψη τον καλλιτεχνικό κόσμο και τους αγαπημένους του. Η είδηση του θανάτου του προκάλεσε συγκίνηση, με πολλούς συναδέλφους να εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους μέσω των social media. Ωστόσο, μία συγκεκριμένη ανάρτηση ξεχώρισε και συγκίνησε βαθιά τους χρήστες του διαδικτύου.
Η συγκλονιστική ανάρτηση της συζύγου του
Η σύζυγος του εκλιπόντος ηθοποιού, Γιούλη Ζήκου, η οποία στάθηκε δίπλα του μέχρι το τέλος, ανάρτησε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook ένα ιδιαίτερα συγκινητικό μήνυμα αποχαιρετισμού. Στη δημοσίευσή της, μοιράστηκε μια φωτογραφία από το παρελθόν, όπου ποζάρει με τον Γιάννη Μόρτζο σε μια τρυφερή στιγμή.
Στην ανάρτησή της, η Γιούλη Ζήκου έγραψε: «Σήμερα πέθανε ο Γιάννης Μόρτζος μαζί του πέθανε και η Γιούλη Ζήκου», αναδεικνύοντας το βαρύ συναισθηματικό φορτίο που κουβαλά η απώλεια του συντρόφου της ζωής της. Η δημοσίευση γέμισε αμέσως με μηνύματα συμπαράστασης και συλλυπητήρια από φίλους, γνωστούς και θαυμαστές.
Το αποτύπωμα του Γιάννη Μόρτζου στην καλλιτεχνική σκηνή
Ο Γιάννης Μόρτζος υπήρξε μία από τις πιο αγαπητές και σεβαστές προσωπικότητες του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου. Η καριέρα του διήρκεσε δεκαετίες, με πλήθος σημαντικών ρόλων και παραστάσεων που άφησαν ανεξίτηλο σημάδι στον πολιτιστικό κόσμο της χώρας. Το κενό που αφήνει είναι τεράστιο, τόσο στην καλλιτεχνική σκηνή όσο και στις καρδιές όσων τον γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί του.
Αντίο με αγάπη και θλίψη
Η απώλεια του Γιάννη Μόρτζου άγγιξε όχι μόνο τους συνεργάτες και τους συναδέλφους του αλλά και όλους όσοι τον παρακολουθούσαν και τον αγαπούσαν. Οι αναρτήσεις και τα μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνεχίζουν να αποδεικνύουν το πόσο σημαντικός υπήρξε στη ζωή και το έργο πολλών ανθρώπων.
Η ανακοίνωση του θανάτου του
Η δυσάρεστη είδηση του θανάτου του ανακοινώθηκε μέσα από τον λογαριασμό της οργάνωσης «Το σπίτι του ηθοποιού» στο Instagram. Η ανάρτηση ανέφερε: «Σήμερα το πρωί στις 11:30 δυστυχώς χάσαμε τον αγαπημένο μας ηθοποιό Γιάννη Μόρτζο… Η είδηση αυτή μας γέμισε όλους μεγάλη θλίψη… Καλό σου ταξίδι Γιάννη…».
Τα προβλήματα υγείας του Μόρτζου είχαν επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα. Αρχικά, εισήχθη στο νοσοκομείο «Σωτηρία» λόγω σοβαρού αναπνευστικού προβλήματος και αργότερα μεταφέρθηκε στο «Ασκληπιείο Βούλας» για περαιτέρω θεραπεία. Η σύζυγός του βρισκόταν συνεχώς στο πλευρό του σε όλη αυτή τη δοκιμασία.
Η ζωή και η πορεία του Γιάννη Μόρτζου
Ο Γιάννης Μόρτζος γεννήθηκε στη Σάμο στις 11 Οκτωβρίου 1940 και αφιέρωσε τη ζωή του στο θέατρο. Οι σπουδές του ξεκίνησαν στη Σχολή του Θεάτρου Τέχνης, όπου μαθήτευσε υπό τον σπουδαίο Κάρολο Κουν. Εκεί ανέδειξε το ταλέντο του και παρέμεινε βασικό μέλος της ομάδας του μέχρι το 1981.
Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ερμήνευσε σπουδαίους θεατρικούς ρόλους, που κάλυπταν όλο το φάσμα της θεατρικής τέχνης, από το αρχαίο δράμα και το κλασικό θέατρο μέχρι το σύγχρονο και το θέατρο του παραλόγου. Ωστόσο, πάντα έδειχνε ιδιαίτερη προτίμηση στο νεοελληνικό θέατρο, το οποίο αποτελούσε βασικό μέρος του ρεπερτορίου του.
Συμμετοχή σε διεθνή φεστιβάλ
Με το Θέατρο Τέχνης, ο Μόρτζος συμμετείχε σε μεγάλα ευρωπαϊκά θεατρικά φεστιβάλ, τις δεκαετίες του ’60, του ’70 και του ’80. Μέσα από αυτές τις συμμετοχές, είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί και να ανταλλάξει εμπειρίες με διάσημους καλλιτέχνες της εποχής, γεγονός που εμπλούτισε τις γνώσεις και την εμπειρία του ως ηθοποιός και καλλιτέχνης.
Η σύγχρονη προσφορά του στο θέατρο
Τα τελευταία χρόνια, ο Γιάννης Μόρτζος ίδρυσε το Θέατρο «Τέσσερις εποχές», μέσα από το οποίο συνέχισε να παρουσιάζει σημαντικές παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα, παραμένοντας ενεργός και δημιουργικός μέχρι το τέλος της ζωής του.
Κοινωνική δράση και πολιτική εμπλοκή
Πέρα από το θέατρο, ο Γιάννης Μόρτζος είχε έντονη κοινωνική και πολιτική δράση. Ήταν ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ το 1974 και υπηρέτησε ως πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ). Επιπλέον, διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων για οκτώ χρόνια, από το 1986 έως το 1994.
Ο θάνατος του Γιάννη Μόρτζου αφήνει ένα κενό στον καλλιτεχνικό χώρο, ενώ το έργο και η προσφορά του θα μείνουν ανεξίτηλα χαραγμένα στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου.