Το «Poor Things» του Γιώργου Λάνθιμου σπάει ρεκόρ στα ταμεία παγκοσμίως
Νέο προσωπικό ρεκόρ σημείωσε ο διάσημος κινηματογραφιστής Γιώργος Λάνθιμος με το τελευταίο του κινηματογραφικό εγχείρημα, το «Poor Things», καθώς αναδεικνύεται θριαμβευτικό στα ταμεία της Ελλάδας και όχι μόνο.
Η ταινία έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο 80ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας την 1η Σεπτεμβρίου 2023, αφήνοντας μια μόνιμη εντύπωση με 8 λεπτά χειροκροτήματα και κερδίζοντας το διάσημο βραβείο «Χρυσός Λέων»—την υψηλότερη διάκριση της διοργάνωσης. Μετά την περιορισμένη κυκλοφορία του στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 8 Δεκεμβρίου, το “Poor Things” βγήκε στους κινηματογράφους σε όλη τη χώρα στις 22 Δεκεμβρίου. Εν τω μεταξύ, το ελληνικό κοινό απολάμβανε την ταινία την Πρωτοχρονιά, με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία να κυκλοφορεί στις 12 Ιανουαρίου 2024.
Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν την επιτυχία της ταινίας, με το “Poor Things” να συγκεντρώνει εντυπωσιακά $661.000 από μόλις εννέα κινηματογραφικές αίθουσες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου έναρξης της ταινίας (8-10/12) στις ΗΠΑ. Αυτό το αξιοσημείωτο επίτευγμα, με μέσο όρο 73.000 $ ανά θέατρο, εξασφάλισε την τρίτη καλύτερη παράσταση του 2023. Συγκεκριμένα, η περσινή επιτυχία, “Everything Everywhere All at Once”, είχε χαμηλότερα νούμερα έναρξης, κατά μέσο όρο 50.000 $ ανά θέατρο από συνολικά δέκα αίθουσες.
Επεκτείνοντας τις 82 αίθουσες το δεύτερο Σαββατοκύριακο, η ταινία κέρδισε 2,2 εκατομμύρια δολάρια, διεκδικώντας τη 10η θέση. Στο τρίτο Σαββατοκύριακο, το «Poor Things» κέρδισε 2,4 εκατομμύρια δολάρια από 800 κινηματογραφικές αίθουσες, ωθώντας τις τρέχουσες εισπράξεις του αμερικανικού box office σε περίπου 18 εκατομμύρια δολάρια, με τον παγκόσμιο απολογισμό να φτάνει τα 24,5 εκατομμύρια δολάρια. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ταινία έβγαλε 2,5 εκατομμύρια δολάρια μέσα σε μια εβδομάδα.
Στην Ελλάδα, ο Λάνθιμος βρίσκεται στα πρόθυρα ενός ακόμη θριάμβου, με το «Poor Things» να κυριαρχεί στο box office. Αν και δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία, η ταινία έχει ήδη πουλήσει πάνω από 205.000 εισιτήρια σε μόλις 20 ημέρες προβολών, ξεπερνώντας την επιτυχία του προηγούμενου αριστουργήματος του Λάνθιμου, «The Favourite», που έκοψε περίπου 225.000 εισιτήρια στην Ελλάδα.
Συγκριτικά, το «The Favourite» κατέγραψε παγκόσμιες εισπράξεις περίπου 96 εκατομμυρίων δολαρίων, ξεπερνώντας τα 1,7 εκατομμύρια δολάρια σε έσοδα από το ελληνικό box office. Τα προηγούμενα έργα του Λάνθιμου, «The Lobster» και «The Sacred Deer», απέσπασαν 17,6 εκατομμύρια δολάρια και 6,9 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, αντίστοιχα, με τα εισιτήρια των 422.000 και 330.000 δολαρίων στην Ελλάδα.
Το “Poor Things” δεν έχει ακόμη κοσμήσει μεγάλες αγορές όπως η Ιταλία, η Γερμανία, η Ισπανία και η Ιαπωνία. Οι πρόσφατες πρεμιέρες του στην Αυστραλία και τη Γαλλία αναμένεται να συμβάλουν σημαντικά στην παγκόσμια επιτυχία του.
Το κόστος
Παρά τις κλιμακούμενες συλλογές της ταινίας, ο προϋπολογισμός για το “Poor Things” φέρεται να ανέρχεται στα 35 εκατομμύρια δολάρια, ένα σημαντικό άλμα από τον προϋπολογισμό των 15 εκατομμυρίων δολαρίων του “The Favourite” και τον προϋπολογισμό των 4 εκατομμυρίων δολαρίων του “The Lobster”. Αν και αυτή είναι η πιο ακριβή παραγωγή του Λάνθιμου μέχρι σήμερα, ωχριά σε σύγκριση με τους φετινούς κινηματογραφικούς γίγαντες, «Barbie» και «Oppenheimer», με προϋπολογισμούς 100 εκατομμυρίων δολαρίων.
Το “Poor Things” λαμβάνει διθυραμβικές κριτικές και υποψηφιότητες σε βραβεία
Διάκριση
Η τελευταία ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, «Poor Things», κάνει πάταγο όχι μόνο στα ταμεία αλλά και στη σφαίρα της αναγνώρισης των κριτικών. Η ξεχωριστή ερμηνεία της Emma Stone έχει κερδίσει ευρεία αναγνώριση και αξιόλογοι οργανισμοί όπως το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (AFI) και το National Board of Review την έχουν ήδη συμπεριλάβει στις 10 καλύτερες ταινίες του 2023.
Στις Χρυσές Σφαίρες, το «Poor Things» κέρδισε το βραβείο «Καλύτερης Ταινίας» στην κατηγορία «Μιούζικαλ ή Κωμωδία», με την Έμμα Στόουν να λαμβάνει το βραβείο «Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας σε Μιούζικαλ ή Κωμωδία». Η ταινία εξασφάλισε επίσης υποψηφιότητες σε κατηγορίες όπως Σκηνοθεσία, Σενάριο (Tony McNamara) και Μουσική (Jerskin Fendrix), μαζί με δύο υποψηφιότητες Β’ Ανδρικού Ρόλου (Willem Dafoe και Mark Ruffalo).
Η ταινία είναι επίσης στην υποψηφιότητα για 13 κατηγορίες στα Βραβεία Επιλογής Κριτικών, συμπεριλαμβανομένης της Καλύτερης Ταινίας, όπου η Έμα Στόουν θριάμβευσε για άλλη μια φορά ως Καλύτερη Ηθοποιός.
Καθώς προχωρά η σεζόν των βραβείων, το «Poor Things» πρόκειται να αντιμετωπίσει κριτικό έλεγχο στα Βραβεία Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (BAFTA), όπου έχει υποψηφιότητες σε 11 κατηγορίες (εκτός Σκηνοθεσίας) και στα βραβεία Screen Actors Guild (SAG), όπου δέχτηκε νεύμα σε δύο κατηγορίες.
Οι προσδοκίες αυξάνονται για τις επερχόμενες υποψηφιότητες για Όσκαρ, προγραμματισμένες για τις 23 Ιανουαρίου. Ενώ παραμένει αβέβαιο εάν ο Γιώργος Λάνθιμος θα εξασφαλίσει το πρώτο του Όσκαρ σκηνοθεσίας, το «Poor Things» είναι έτοιμο να συγκεντρώσει αρκετές υποψηφιότητες, αυξάνοντας περαιτέρω τη δημοτικότητά του στους κινηματογράφους. Η Έμα Στόουν, η οποία έχει ήδη κερδίσει ένα Όσκαρ για το «La La Land», φαίνεται να βρίσκεται σε καλό δρόμο για το δεύτερο αγαλματίδιο της.
Η ταινία
Παραγωγή της Film4 Productions, Element Pictures, TSG Entertainment και Searchlight Pictures, το “Poor Things” είναι μια ταινία επιστημονικής φαντασίας που βασίζεται στο μυθιστόρημα του 1992 “Poor Things – Hamena Kormia”. Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από την “Bella Baxter” (Emma Stone), μια βικτωριανή γυναίκα που αναστήθηκε με το μυαλό ενός μωρού, που δημιουργεί έναν μοναδικό δεσμό με έναν συνταξιούχο δικηγόρο, ξεκινώντας ένα ταξίδι αυτοεξερεύνησης και σεξουαλικής απελευθέρωσης.
Οι απαρχές της ταινίας χρονολογούνται από το 2009 όταν ο Λάνθιμος, σε συνεργασία με τον αείμνηστο συγγραφέα Άλιστερ Γκρέι, ξεκίνησαν συζητήσεις για την απόκτηση των δικαιωμάτων στο «Poor Things». Ο θάνατος του Γκρέι το 2019 τον εμπόδισε να δει την υλοποίηση της ταινίας. Ο Λάνθιμος, σε συνέντευξή του, μοιράστηκε ότι ο Γκρέι τον περιόδευσε προσωπικά στη Γλασκώβη, δείχνοντας τις τοποθεσίες που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της αφήγησης του μυθιστορήματος.
Αφού έμεινε στο ράφι μέχρι το 2018, ο Λάνθιμος ξαναεπισκέφτηκε το έργο ενώ γύριζε το «The Favourite», στο οποίο συμμετείχε και η Emma Stone. Η Στόουν προσεγγίστηκε για τον πρωταγωνιστικό ρόλο και η συμμετοχή της στην παραγωγή αυξήθηκε μετά την επιτυχία του «The Favourite», κάνοντας ευκολότερη την εξασφάλιση χρηματοδότησης.
Το σενάριο, φιλοτεχνημένο από τον Tony McNamara, συνεργάτη του Λάνθιμου από το «The Favourite», υπογραμμίζει την επιτυχημένη συνεργασία του διδύμου. Ο ΜακΝαμάρα έλαβε υποψηφιότητα για Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου για το «The Favourite», αποδεικνύοντας την κοινή τους ικανότητα να δημιουργούν συναρπαστικές αφηγήσεις.
“Poor Things”: Δημιουργώντας ένα κινηματογραφικό αριστούργημα με σχολαστική λεπτομέρεια
Στην τελευταία ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, «Φτωχά», τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη, καθώς ο σκηνοθέτης δίνει σημαντική έμφαση στις προσεγμένες λεπτομέρειες. Η ηθοποιός Έμα Στόουν, προετοιμάζοντας τον ρόλο της, έκανε μαθήματα χορού και απροσδόκητα έβαψε τα μαλλιά της μαύρα. Ο Rami Youssef, ένα άλλο βασικό πρόσωπο της ταινίας, αποκάλυψε σε μια συνέντευξη ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Willem Dafoe παρακολούθησαν μαθήματα νεκροψίας για να βυθιστούν στους αντίστοιχους ρόλους τους.
Ο Willem Dafoe, ο οποίος υπέστη μια αξιοσημείωτη μεταμόρφωση για τον χαρακτήρα του, περνούσε έξι ώρες καθημερινά στο τμήμα μαλλιών και μακιγιάζ. Τέσσερις ώρες αφιερώθηκαν στην εφαρμογή περίπλοκων προσθετικών στο πρόσωπό του και χρειάστηκαν επιπλέον δύο ώρες για την αφαίρεσή τους.
Η ενδυματολογία έπαιξε καθοριστικό ρόλο, με τον Λάνθιμο να συνεργάζεται στενά με τη σχεδιάστρια Holly Waddington. Μέσα από την εξέλιξη της γκαρνταρόμπας της Bella, ο Waddington απεικόνισε επιδέξια ολόκληρο το ταξίδι του χαρακτήρα – από τα αθώα φουσκωτά μανίκια της παιδικής ηλικίας μέχρι το σαγηνευτικό κορσέ φόρεμα που φορούσε στην κορύφωση της ταινίας.
Η μουσική παρτιτούρα έλαβε επίσης προσεκτική προσοχή, σηματοδοτώντας την πρώτη ταινία του Λάνθιμου με πρωτότυπη μουσική του συνθέτη Jerskin Fendrix.
Για να προκαλέσει μια ατμόσφαιρα «παλιού Χόλιγουντ», ο Λάνθιμος επέλεξε τα ζωγραφισμένα στο χέρι σύνολα. Το σετ του Λονδίνου χρειάστηκε 16 εβδομάδες για να κατασκευαστεί, ενώ το σετ της Λισαβόνας χρειάστηκε 20 εβδομάδες. Μια ομάδα ειδικευμένων τεχνιτών κατασκεύασε σχολαστικά περίτεχνα σκηνικά από την αρχή, δίνοντας έμφαση στη δέσμευση του σκηνοθέτη στις παραδοσιακές τεχνικές δημιουργίας ταινιών. Ο Λάνθιμος εξήγησε, «Ενώ το βιβλίο είναι μια ρεαλιστική απεικόνιση της βικτωριανής εποχής, με έκανε αμέσως να σκεφτώ ότι θα ήταν πιο ενδιαφέρον να φτιάξω έναν κόσμο που να υποστηρίζει αυτή την επιλογή, έναν κόσμο που κατά κάποιον τρόπο αντικατοπτρίζει πώς συμβιβάζεται η Bella Baxter. αυτόν τον νέο κόσμο στον οποίο ταξιδεύει».
Η ταινία, που γυρίστηκε στην Ουγγαρία σε διάστημα τεσσάρων μηνών, χρησιμοποίησε παλιές τεχνικές φιλμ και απέφυγε τα ψηφιακά εφέ. Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα, ο Λάνθιμος τόνισε την απόφαση να χρησιμοποιηθεί η νέα τεχνολογία για να συμπληρώσει τα προσεκτικά κατασκευασμένα φυσικά σύνολα.
Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο γυρισμάτων του “Poor Things” στην Ελλάδα, ο Λάνθιμος εξήγησε: “Όταν ψάχναμε για ένα μέρος και καταλήξαμε στη Βουδαπέστη, όλες οι επιλογές ήταν ανοιχτές, ακόμη και η Ελλάδα, αλλά αποκλείστηκε επειδή δεν υπάρχουν στούντιο εδώ. Ούτε οι τεχνικές γνώσεις και η εμπειρία της κατασκευής τέτοιου επιπέδου σκηνικών. Η Ουγγαρία έχει τα μεγαλύτερα στούντιο στην Ευρώπη και παράδοση στην κατασκευή σκηνικών.” Η δέσμευση του σκηνοθέτη στην αυθεντικότητα και την προσοχή στη λεπτομέρεια λάμπει σε κάθε πτυχή της ταινίας, δημιουργώντας ένα οπτικό αριστούργημα που αιχμαλωτίζει το κοινό σε όλο τον κόσμο.