Σε έναν γρίφο με άγνωστη λύση αποδεικνύεται ο προσωπικός γιατρός, καθώς το εγχείρημα παρουσιάζει καθημερινά και νέα προβλήματα που αναμένεται να ταλαιπωρήσουν δεόντως τους πολίτες.
Ενώ με βάση την απόφαση του υπουργείου Υγείας τα ραντεβού για τους πολίτες ξεκινούν την 1η Οκτωβρίου, δεν έχει γίνει ακόμη σαφές πώς οι ασθενείς θα συναντούν τον προσωπικό τους γιατρό που έχουν δηλώσει σε Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ και Πολυϊατρεία.
Οι προσωπικοί γιατροί του δημοσίου που υποχρεωτικά εντάχθηκαν στο νέο σύστημα, οφείλουν να κάνουν 35 ώρες ιατρεία την εβδομάδα για να εξετάζουν τους πολίτες μέσα στις δημόσιες δομές. Όμως στις περισσότερες περιπτώσεις εργάζονται ήδη 60 ώρες.
Πολλοί πολίτες – όπως αποκάλυψε το ethnos.gr – έχουν εγγραφεί σε προσωπικό γιατρό χιλιόμετρα μακριά από την κατοικία τους και σε πολλά Κέντρα Υγείας, με το φόβο ότι θα υποστούν τις ποινές (αυξημένη συμμετοχή 10% σε φάρμακα, διαγνωστικές εξετάσεις και νοσηλείες στον ιδιωτικό τομέα).
Βέβαια με απόφαση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη οι ποινές μετατίθενται για αργότερα αφού είναι αδύνατον να ξεκινήσουν την 1η Οκτωβρίου που ορίζει ο νόμος. Εξάλλου χιλιάδες πολίτες, ειδικά στην Αττική δεν έχουν βρει ακόμη ελεύθερο προσωπικό γιατρό για να εγγραφούν.
Προσωπικός γιατρός δημοσίου με ωράριο …100 ώρες
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr από τους προσωπικούς γιατρούς του δημοσίου έχει ζητηθεί να καλύπτουν 35 ώρες την εβδομάδα σε επισκέψεις από τους εγγεγραμμένους πολίτες.
Όσο δηλαδή αντιστοιχεί σε έναν ιδιώτη προσωπικό γιατρό ο οποίος έχει επιλέξει τη μεγαλύτερη κλίμακα εγγραφών πολιτών τις επισκέψεις των οποίων θα πρέπει να τις καλύπτει με 35 ώρες την εβδομάδα.
Να σημειωθεί ότι οι προσωπικοί γιατροί του δημοσίου για τους πρώτους 1500 πολίτες που θα εγγράψουν στη λίστα τους δεν θα αμείβονται ξεχωριστά, παρά μόνο εάν ξεπεραστούν οι 1500.
Και το ζήτημα είναι ότι το ωράριο των γιατρών του δημοσίου είναι 8:00 με 15:00. Μέσα στο ωράριο αυτό – ειδικά στα Κέντρα Υγείας της πρώτης γραμμής που καλύπτουν μεγάλο μέρος του τοπικού πληθυσμού – οι γιατροί εργάζονται κοντά στις 60 ώρες τη βδομάδα κατά παράβαση των Ευρωπαϊκών οδηγιών που προβλέπουν 48 ώρες.
Και αυτό διότι οφείλουν να κάνουν 7 εφημερίες το μήνα. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο αριθμός αυτός ξεπερνιέται λόγω έλλειψης προσωπικού. Συνεπώς, σε κάθε γιατρό αντιστοιχούν περίπου 2 εφημερίας την εβδομάδα.
Ταυτόχρονα στους περισσότερους οφείλονται ρεπό για μήνες αλλά και άδειες χρόνων.
Βασικό πρόβλημα παραμένει ότι στο καθημερινό ωράριο οι προσωπικοί γιατροί του δημοσίου καλύπτουν τα επείγοντα περιστατικά, προγραμματισμένα ραντεβού, περιστατικά covid χωρίς μάλιστα να υπολογίσει κανείς και τους εμβολιασμούς που αναμένεται να ξεκινήσουν και πάλι με εντατικό ρυθμό.
Παράλληλα αφού το καθημερινό ωράριο τους ολοκληρώνεται στις 15:00 μετά το μεσημέρι, πώς θα μπορούν να τους προσεγγίσουν οι εγγεγραμμένοι πολίτες εάν τους συμβεί κάτι το απόγευμα ή τη νύχτα.
Συνεπώς, θα καταφύγουν και πάλι στα νοσοκομεία κάτι που υποτίθεται θα έπρεπε να αποφεύγεται με τη δημιουργία του προσωπικού γιατρού.
Να σημειωθεί σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr, ότι σε πολλά Κέντρα Υγείας ειδικά στο Λεκανοπέδιο, οι γιατροί συσπειρώνονται προκειμένου να προσφύγουν στην δικαιοσύνη για παράβαση του νόμιμου ωραρίου.
Πηγή: ethnos.gr