Η άνοδος των διαδικτυακών αγορών έχει φέρει ευκολία στη ζωή μας, αλλά έχει φέρει και μια νέα απειλή: την απάτη με πιστωτικές κάρτες.
Τα περιστατικά απάτης με πιστωτικές κάρτες κατά τη χρήση τους για online αγορές γίνονται όλο και πιο συχνά, με τους χάκερ να εξελίσσουν συνεχώς τις τακτικές τους.
Μια έκθεση από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Newcastle στη Μεγάλη Βρετανία αποκάλυψε ότι χρειάζονται μόνο έξι δευτερόλεπτα για να σπάσουν τους κωδικούς πιστωτικών καρτών και να παραβιαστεί το ιστορικό αγορών στο διαδίκτυο.
Αυτό προκαλεί ανησυχία για όλους τους διαδικτυακούς αγοραστές, καθώς υπογραμμίζει την ευκολία με την οποία οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητες οικονομικές πληροφορίες.
Η τεχνική που χρησιμοποιούν οι χάκερ ονομάζεται «Distributed Guesswork Attack».
Ο κακόβουλος χάκερ βρίσκει τυχαίους αριθμούς και προσπαθεί να μαντέψει συνδυασμούς κωδικών, ημερομηνίες λήξης καρτών και τριψήφιους κωδικούς στο πίσω μέρος των πιστωτικών καρτών.
Στη συνέχεια χρησιμοποιεί τους κωδικούς σε μια σειρά από διαδικτυακούς ιστότοπους πληρωμών και σταδιακά φτάνει στην πηγή.
Το πιο ανησυχητικό είναι ότι χρειάζονται μόνο μερικές προσπάθειες για να λυθεί το παζλ.
Οι περισσότερες πιστωτικές κάρτες ισχύουν για 60 μήνες, επομένως η εύρεση της ημερομηνίας λήξης διαρκεί μόλις 60 προσπάθειες.
Ο κωδικός στο πίσω μέρος της κάρτας είναι λίγο πιο δύσκολος, αλλά όχι αρκετός για να σταματήσει τους χάκερ. Χρειάζονται περίπου 1.000 προσπάθειες για να το ανακαλύψετε. “Εάν κατανείμετε την προσπάθεια σε 1.000 ιστότοπους, ένας κωδικός θα βρεθεί σε δευτερόλεπτα.”
Η έκθεση υπογραμμίζει την ανάγκη για τα άτομα να λάβουν μέτρα για τον μερικό έλεγχο του κινδύνου απάτης με πιστωτικές κάρτες.
Ο Δρ Martin Emms, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης, τονίζει ότι δεν υπάρχει τρόπος να προστατευτεί κανείς πλήρως από επιθέσεις.
Ωστόσο, τα άτομα μπορούν να λάβουν μέτρα για να μειώσουν τον κίνδυνο απάτης. Πολλές τράπεζες διαθέτουν εξελιγμένα συστήματα παρακολούθησης 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, σχεδιασμένα για τον εντοπισμό απάτης και μη εξουσιοδοτημένης χρήσης πιστωτικής κάρτας γενικά.
Είναι σημαντικό να διαβάζετε τις λίστες συναλλαγών σας τόσο στο διαδίκτυο όσο και στο χαρτί που σας στέλνει η τράπεζά σας.
Εάν εντοπίσετε οτιδήποτε ύποπτο, καλέστε αμέσως την τράπεζά σας. Επιπλέον, συνιστάται να χρησιμοποιείτε αξιόπιστους ιστότοπους για online αγορές και να αποφεύγετε τη χρήση δημόσιων δικτύων Wi-Fi κατά την εισαγωγή οικονομικών στοιχείων.
Συμπερασματικά, η απάτη με πιστωτικές κάρτες είναι μια αυξανόμενη ανησυχία στον κόσμο των διαδικτυακών αγορών.
Η ευκολία με την οποία οι χάκερ μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ευαίσθητες οικονομικές πληροφορίες υπογραμμίζει τη σημασία της λήψης μέτρων για τον έλεγχο του κινδύνου απάτης. Αν και δεν υπάρχει εγγυημένος τρόπος αποτροπής της απάτης με πιστωτικές κάρτες, τα άτομα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο επαγρυπνώντας, παρακολουθώντας τους λογαριασμούς τους και λαμβάνοντας προφυλάξεις όταν πραγματοποιούν αγορές στο διαδίκτυο.
Παραμένοντας ενημερωμένοι και ενήμεροι, μπορούμε να διατηρήσουμε τις οικονομικές μας πληροφορίες ασφαλείς και ασφαλείς σε έναν όλο και πιο ψηφιακό κόσμο.