Προσλήψεις 5.000 ΕΠΟΠ στις ένοπλες δυνάμεις, αναμένεται ν΄ ανακοινώσει στην ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Η Κυβέρνηση φαίνεται να εξετάζει την πρόσληψη 5.000 επαγγελματιών οπλιτών (ΕΠΟΠ), διευρύνοντας το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων και οι πληροφορίες που διαρρέουν από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν πως ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει κάτι τέτοιο απόψε στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Αυτό θα συμβεί στην καθιερωμένη ομιλία του Πρωθυπουργού που θα πραγματοποιηθεί στις 7 το απόγευμα στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», αλλά στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum, δηλαδή με αυστηρή τήρηση αποστάσεων και με παρόντες όχι περισσότερους από 50 πολίτες.

Η σκιά της πανδημίας πλανάται φέτος πάνω από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όχι μόνο γιατί ανέτρεψε πλήρως το εκθεσιακό πρωτόκολλο καθιστώντας απαγορευτική την κοσμοσυρροή, αλλά κυρίως γιατί οι νέες πολιτικο- οικονομικές συνθήκες που επέβαλε διεθνώς ο κορωνοϊός ανέτρεψαν άρδην τους δημοσιονομικούς σχεδιασμούς της χώρας.

Παρά τα πρωτόγνωρα δεδομένα, το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί να κρατήσει ζωντανή -στο μέτρο του εφικτού- την παράδοση της ΔΕΘ, προχωρώντας σε νέες ελαφρύνσεις, αλλά και ξεδιπλώνοντας τον οδικό χάρτη των επόμενων μηνών. Μια πρόγευση των του εξαγγελιών είχε κάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντησή του με τους παραγωγικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας, περιγράφοντας ως απόλυτη προτεραιότητα την ενίσχυση των επιχειρήσεων απέναντι στην πανδημία.

Συνέχεια στην προστασία

Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός είχε εξηγήσει πως «από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση αυτή στάθηκε δίπλα στις ανάγκες των Ελλήνων εργαζομένων, στις ανάγκες των ελληνικών επιχειρήσεων, με ένα πακέτο μέτρων το οποίο προσαρμοζόταν συνέχεια, καθώς εξελισσόταν η πανδημία, και για τη δεύτερη φάση αυτού του μεγάλου πακέτου στήριξης της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας θα μιλήσω στις 12 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη», με το κυβερνητικό επιτελείο να επεκτείνει την ισχύ του πλέγματος προστασίας αμφότερων επιχειρήσεων και εργαζομένων με απώτατο ορίζοντα το επόμενο τρίμηνο.

Εκτός από την επέκταση των ήδη γνωστών μέτρων, τηρώντας τα πολιτικά έθιμα, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να προχωρήσει σε νέο πακέτο φοροελαφρύνσεων, με το Μέγαρο Μαξίμου να επεξεργάζεται τις τελευταίες ημέρες πολλαπλά σενάρια.

Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται:
· Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και κίνητρα για την απασχόληση
· Σταδιακή μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης
· Προγραμματισμός νέου κύκλου επιστρεπτέας προκαταβολής
· Μείωση ΕΝΦΙΑ
· Καταβολή αναδρομικών στους συνταξιούχους
· Αναβάθμιση εξοπλισμού και προσλήψεις στις ένοπλες δυνάμεις

Εξοπλιστική «άνοιξη» και …προσλήψεις ΕΠΟΠ

Παράλληλα με την πανδημία, οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο αναβαθμίζουν το ζήτημα της ενίσχυσης του αμυντικού μηχανισμού της χώρας, τόσο σε έμψυχο, όσο και σε άψυχο υλικό. Επενδύοντας στην «στρατηγική σχέση» με τη Γαλλική Δημοκρατία, όπως αυτή επαναβεβαιώθηκε στην Κορσική μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται έτοιμο να προχωρήσει στην αναβάθμιση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας, τόσο σε αέρα, όσο και σε θάλασσα. Ειδικότερα, πληροφορίες θέλουν την ελληνική πλευρά να περνά στην ενίσχυση των μαχητικών αεροσκαφών Mirage, αλλά και την αναβάθμιση 4 φρεγατών, ανεβαίνοντας κατηγορία ως προς την στρατιωτική υπεροχή της χώρας.

Επιπλέον, η κυβέρνηση φαίνεται να εξετάζει την πρόσληψη 5.000 επαγγελματιών οπλιτών (ΕΠΟΠ), διευρύνοντας το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων, ταυτόχρονα με μέτρα αξιοποίησης και εκσυγχρονισμού της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

Ενέσεις στο Ε.Σ.Υ.

Παρά το γεγονός ότι η αντιμετώπιση της τουρκικής παραβατικότητας απορροφά άυλους και υλικούς πόρους, η περαιτέρω «αιμοδοσία» του Εθνικού Συστήματος Υγείας με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό εξακολουθεί να βρίσκεται ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα, προκειμένου να υποστηριχθούν οι ιατρικές δομές κατά την συνύπαρξη του κορωνοϊού με το φάσμα των εποχιακών ιώσεων.

Exit mobile version