Προκαλεί το υπουργείο Άμυνας της Αλβανίας με χάρτη που δείχνει ως «ιστορικά εδάφη» περιοχές της Ελλάδας

Αλβανία

Η παρουσίαση χάρτη από το υπουργείο Άμυνας της Αλβανίας, που δείχνει ελληνικές περιοχές ως «ιστορικά αλβανικά εδάφη», έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις, καθώς εγείρει ερωτήματα για τις προθέσεις της γειτονικής χώρας.

Χάρτης με ελληνικά εδάφη εμφανίζεται στο επίσημο περιοδικό του Υπουργείου

Σε μια πρωτοφανή ενέργεια προχώρησε το υπουργείο Άμυνας της Αλβανίας, παρουσιάζοντας χάρτη που εμφανίζει αρκετές ελληνικές περιοχές ως «ιστορικά αλβανικές». Ο χάρτης δημοσιεύθηκε μέσα από άρθρο στο επίσημο περιοδικό του υπουργείου, το «Gazeta Ushtria», με αφορμή τη συμπλήρωση 147 ετών από το Συνέδριο του Βερολίνου.

Η δημοσίευση αυτή δεν προέρχεται από ανεξάρτητο δημοσιογραφικό φορέα ή αναλυτή, αλλά από το ίδιο το περιοδικό του υπουργείου, προσδίδοντας στην υπόθεση θεσμική και επίσημη διάσταση.

Οι ελληνικές περιοχές που παρουσιάζονται ως «αλβανικές»

Ο επίμαχος χάρτης συνοδεύεται από αναγραφές ονομάτων και ακριβή στοιχεία εκτάσεων σε τετραγωνικά χιλιόμετρα. Οι περιοχές που εμφανίζονται ως «αλβανικά εδάφη» περιλαμβάνουν την Κέρκυρα, την Ηγουμενίτσα, την Άρτα, τα Ιωάννινα, την Πρέβεζα και τα Γρεβενά.

Αυτό που εντείνει τη σοβαρότητα της υπόθεσης είναι το γεγονός ότι το υλικό δεν προέρχεται από κάποιον ιδιώτη ή εθνικιστικό κύκλο, αλλά από κρατικό φορέα, που φέρει τη σφραγίδα του υπουργείου Άμυνας της χώρας.

Σαφής πρόκληση σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία

Ο χάρτης δημοσιεύθηκε στο πλαίσιο αφιερώματος για το Συνέδριο του Βερολίνου, γεγονός που επιχειρεί να προσδώσει ιστορική νομιμοποίηση στις αβάσιμες διεκδικήσεις. Ωστόσο, η χρήση ενός τέτοιου ιστορικού γεγονότος για την αναμόχλευση ζητημάτων συνόρων προκαλεί εύλογη ανησυχία και έντονο προβληματισμό.

Παλιότερες δηλώσεις που δείχνουν αλλαγή στάσης

Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο του 2024, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη, ο Αλβανός πρωθυπουργός είχε δηλώσει:
«Η Βόρειος Ήπειρος είναι ένας όρος που έχει πεθάνει».

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση είχε τότε ερμηνευθεί ως μήνυμα αποκλιμάκωσης, ωστόσο η πρόσφατη δημοσίευση του χάρτη φαίνεται να κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση.

Η κίνηση αυτή του αλβανικού Υπουργείου Άμυνας, αν και ντυμένη με ιστορικό μανδύα, θεωρείται από πολλούς ως μια συνειδητή πρόκληση, σε μια περίοδο που απαιτεί υπευθυνότητα και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Exit mobile version