Προετοιμασία για το χειρότερο σενάριο: Ισραήλ, Ιράν και Χεζμπολάχ

Η ένταση κλιμακώνεται ανάμεσα στο Ισραήλ, το Ιράν και τη Χεζμπολάχ

Η δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια έχει προκαλέσει κύμα διαμαρτυρίας στις αραβικές χώρες, ενώ ο Ισραηλινός στρατός, ο στρατός του Λιβάνου και το Ιράν βρίσκονται σε ετοιμότητα για πιθανές συγκρούσεις. Οι δυτικές χώρες καλούν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τις επικίνδυνες περιοχές και οι αεροπορικές εταιρίες ακυρώνουν τις πτήσεις τους προς το Τελ Αβίβ.

Προετοιμασίες για πιθανά αντίποινα

Οι Ισραηλινές αρχές έχουν διανείμει δορυφορικά τηλέφωνα στους υπουργούς της κυβέρνησης, ανησυχώντας για πιθανές επιθέσεις που θα μπορούσαν να καταστρέψουν τις τηλεφωνικές γραμμές και να διακόψουν τις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας. Οι φόβοι αυτοί οφείλονται στις πρόσφατες δολοφονίες του Φουάντ Σουκρ, κορυφαίου στρατιωτικού διοικητή της Χεζμπολάχ, και του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια.

Μετακίνηση στρατιωτικού εξοπλισμού και σχεδιασμός επιθέσεων

Η Χεζμπολάχ, που υποστηρίζεται από το Ιράν, έχει μεταφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό από τα προάστια της Βηρυτού σε πιο απομακρυσμένες περιοχές, φοβούμενη ισραηλινές επιθέσεις. Το Ιράν, από την πλευρά του, φέρεται να σχεδιάζει την εκτόξευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών κατά του Ισραήλ από τη Συρία. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR), τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα μπορούσαν να εκτοξευθούν από περιοχές κοντά στη Δαμασκό και τη συριακή έρημο, για να μοιάζουν σαν να προέρχονται από ιρακινές πολιτοφυλακές.

Απειλές και προειδοποιήσεις

Η κηδεία του Χανίγια στην Ντόχα του Κατάρ αποτέλεσε σκηνικό για την κορύφωση των απειλών εναντίον του Ισραήλ. Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Νασράλα, και ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμεϊνί, υπόσχονται αντίποινα και καταστροφή για το Ισραήλ. Παράλληλα, παρόντες στην κηδεία ήταν και δύο πιθανοί διάδοχοι του Χανίγια, ο Χαλίλ Αλ Γιάχια και ο πρώην επικεφαλής της Χαμάς, Χάλεντ Μεσάαλ.

Φόβοι για επιθέσεις στο εξωτερικό

Στο Ισραήλ υπάρχουν έντονες ανησυχίες για πιθανές επιθέσεις κατά ισραηλινών και εβραϊκών στόχων στο εξωτερικό, όπως πρεσβείες, συναγωγές και κέντρα εβραϊκών κοινοτήτων. Η ιστορία δείχνει ότι το Ιράν έχει στοχοποιήσει εβραϊκούς στόχους στο παρελθόν, όπως η βομβιστική επίθεση σε εβραϊκό κοινοτικό κέντρο στο Μπουένος Άιρες το 1994, που είχε ως αποτέλεσμα 85 θανάτους και περισσότερους από 300 τραυματισμούς.

Αντιδράσεις της δύσης

Η Γαλλία και η Πολωνία συγκαταλέγονται ανάμεσα στις χώρες που καλούν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν το Ιράν, καθώς η κατάσταση γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη. Οι δυτικές χώρες αυξάνουν τα μέτρα ασφαλείας και αποτρέπουν τους πολίτες τους από το να ταξιδεύουν στο Ιράν. Παράλληλα, αεροπορικές εταιρίες όπως η KLM, η Lufthansa, η Delta και η United ακυρώνουν τις πτήσεις τους προς το Τελ Αβίβ, υπό τον φόβο στρατιωτικής κλιμάκωσης.

Exit mobile version