Δύο περιοχές της Ελλάδας παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τον τελευταίο καιρό οι σεισμολόγοι.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι η πιθανότητα εκδήλωσης μεγάλου σεισμού στις συγκεκριμένες περιοχές είναι αυξημένη. Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, έχουν μαζέψει πολύ ενέργεια η οποία αναμένεται να εκτονωθεί.
«Υπάρχουν δύο περιοχές οι οποίες έχουν την πιο μεγάλη επικινδυνότητα αυτή τη στιγμή. Η Ελλάδα ήταν πάντα μια σεισμογενής χώρα και μαζεύει ενέργεια, αυτή η ενέργεια έχει καιρό να βγει. Μακάρι να βγει στη θάλασσα», σημειώνει στο STAR ο Άκης Τσελέντης.
Ο διευθυντής του γεωδυναμικού Ινστιτούτου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για επικείμενο μεγάλο σεισμό στην Ελλάδα, ο οποίος μπορεί να ξεπεράσει τα 6 ρίχτερ. Υπάρχουν 2 συγκεκριμένες περιοχές της χώρας στις οποίες οι επιστήμονες παρακολουθούν καθώς όπως λένε έχουν μαζέψει πολύ ενέργεια.
«Αν έχεις ένα κομμάτι γυαλί και το πιέζεις, το πιέζεις, το πιέζεις κάποια στιγμή αυτό θα σπάσει, έτσι συμβαίνει και με την Ελλάδα! Συγκεκριμένα, συμπιέζεται ανατολικά από την Τουρκία, νότια από την Αφρική και κάποια στιγμή τα πετρώματα αυτά μαζεύουν ενέργεια.
Κάποια από τις περιοχές αυτές έχουν πιο πολύ ενέργεια. Εκεί θα έχουμε την εκτόνωση και την εμφάνιση ενός ισχυρού σεισμού. Δεν μιλάω για αύριο, μεθαύριο ή σε ένα μήνα», προσθέτει ο κύριος Τσελέντης.
Αναταραχή και προβληματισμό προκαλεί η δήλωση του Άκη Τσελέντη. Οι Έλληνες είναι ανήσυχοι καθώς μόνο τον τελευταίο μήνα στη χώρα μας, καταγράφηκαν δεκάδες σεισμοί. Αρκετοί από αυτούς ήταν πάνω από τα 4 ρίχτερ: 4,3 στην Κέρκυρα, 5,2 στα Ιωάννινα, 4,3 στη Σάμο, 4,2 στη Κρήτη, 4,3 Ρίχτερ στη Ναύπακτο, 4,2 στη Κυλλήνη, 5 στην Κορώνη, 5,1 στη Ρόδο, 4 Ρίχτερ στην Αλόννησο.
«Το γεγονός ότι στην Ελλάδα ο μέσος ετήσιος σεισμός είναι της τάξεως 6 με 6,1 πάντα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για ένα σεισμό. Στην Ελλάδα απελευθερώνεται το 50% της σεισμικής ενέργειας που απελευθερώνεται σε όλη την Ευρώπη. Είμαστε 1η στην Ευρώπη και 6η στον κόσμο», υπογράμμισε ο Κώστας Μακρόπουλος, Πρόεδρος Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Βραχυπρόθεσμης Εξέλιξης Σεισμικότητας.
Ο κύριος Μακρόπουλος στη συνέχεια, καλεί τον Άκη Τσελέντη να καταθέσει ό,τι στοιχεία έχει. «Ο κ. Τσελέντης είναι μέλος αυτής της επταμελούς επιτροπής και αν έχει τα στοιχεία θα έπρεπε να τα έχει καταθέσει».
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι χρειάζεται επαγρύπνηση από την πολιτεία ενώ δίνουν συμβουλές στους πολίτες τι να κάνουν σε περίπτωση σεισμού.
«Τα σπίτια μας δεν πέφτουν τόσο εύκολα. Το πρόβλημα είναι να μην έχουμε τραυματισμούς από το εσωτερικό το σπιτιών. Βαριά αντικείμενα επάνω από παιδικές κούνιες, είναι απαράδεκτο. Όταν βλέπουν ότι το κτήριο δεν είναι καλό, να φωνάξουν έναν μηχανικό, να τους κάνουν κάποιες υποδείξεις.
Η τακτική η οποία επικρατεί στο εξωτερικό είναι το τρίγωνο της ζωής, δηλαδή καθόμαστε κοντά σε ένα έπιπλο και αν πέσει κάτι επάνω το έπιπλο θα δημιουργήσει κάποιον θύλακα», τόνισε τέλος ο Άκης Τσελέντης.
Πηγές: star.gr, STAR