Πότε αλλάζει η ώρα – Θα είναι η τελευταία φορά;

Θα αλλάξει ή όχι φέτος η θερινή ώρα; Θα υποδεχθούμε τον χειμώνα με την καλοκαιρινή ώρα;

Υπενθυμίζεται πως το εν λόγω θέμα προέκυψε μετά από την πρόταση της Κομισιόν να πάψει να ισχύει από το 2019 στην Ευρωπαϊκή Ένωση η αλλαγή της ώρας.

Η Ευρωπαική Επιτροπή υποστηρίζει μάλιστα πως η πλειοψηφία των Ευρωπαίων επιθυμεί την κατάργηση της θερινής ώρας. Ωστόσο, παρά τις εισηγήσεις, το μέτρο πιθανότατα δεν θα είναι υποχρεωτικό και θα αποτελέσει επιλογή της κάθε χώρας αν και πότε θα γυρνούν τα ρολόγια οι πολίτες τους.

Με βάση τις προθέσεις της Κομισιόν θα δοθεί στα κράτη μέλη η ευκαιρία να αποφασίσουν, εάν επιθυμούν, να εφαρμόζουν μόνιμα θερινή ή χειμερινή ώρα.

Σημειώνεται πως η νομοθετική πρόταση επιδιώκει να εξασφαλίσει ότι οι τυχόν αλλαγές θα επέλθουν συντονισμένα μεταξύ γειτονικών χωρών, ούτως ώστε να διασφαλισθεί η ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς και να αποφευχθεί ο κατακερματισμός, που θα μπορούσε να προκύψει εάν ορισμένα κράτη μέλη διατηρήσουν τις εποχιακές αλλαγές της ώρας ενώ άλλα τις σταματήσουν.

Το χειμώνα, η ώρα αλλάζει πάντα την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου. Φέτος, η αλλαγή ώρας σε χειμερινή θα γίνει την Κυριακή 28η Οκτωβρίου.

Η αλλαγή της ώρας, σύμφωνα με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υποχρεώνει όλα τα κράτη – μέλη να την τηρήσουν με νόμο, γίνεται, πλέον, την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου στη 01.00 π.μ. ώρα Γκρίνουιτς (GMT) και τελειώνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου του ίδιου έτους πάλι στη 01.00 π.μ. ώρα Γκρίνουιτς.

Επομένως, η αλλαγή είναι ταυτόχρονη για όλα τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. τα οποία έχουν υιοθετήσει το μέτρο.

Το βασικό πλεονέκτημα της χρήσης του μέτρου της θερινής ώρας είναι η εξοικονόμηση ενέργειας.

Συνολικά, κατά τους επτά μήνες της θερινής ώρας, εξοικονομούμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τον Ήλιο.

Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, όπου τα ρολόγια είχαν τεθεί μία ώρα μπροστά, μια ιδέα που όμως εγκαταλείφθηκε γρήγορα.

Το 1973, ωστόσο, λόγω της ενεργειακής κρίσης που έπληξε την Ευρώπη, αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών, συμπεριλαμβανομένης τότε και της Ελλάδας.

Το νέο μέτρο πρωτοεφαρμόστηκε στη χώρα μας το 1975.

Exit mobile version