Αδήλωτοι εργαζόμενοι και POS που στέλνουν λεφτά σε λογαριασμούς στο εξωτερικό [vid]

«Λουκέτα» σε επιχειρήσεις μοιράζει και η Ελληνική Αστυνομία, εκτός από την ΑΑΔΕ. Στο χρονικό διάστημα από 6 έως 10 Αυγούστου, κλιμάκια αστυνομικών των παραπάνω Υπηρεσιών πραγματοποίησαν έλεγχους για την τήρηση της φορολογικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας, σε τουριστικές περιοχές της χώρας μας.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες, εντοπίστηκαν και POS που έστελναν τα λεφτά κατευθείαν σε λογαριασμούς τραπεζών του εξωτερικού.

Συγκεκριμένα ελέγχθηκαν 32 επιχειρήσεις και καταστήματα σε Ζάκυνθο, Μύκονο, Πάργα, Σύβοτα και Θεσσαλονίκη. Σε δύο περιπτώσεις, ενημερώθηκαν οι οικείες Δ.Ο.Υ. για επιβολή της 48ωρης αναστολής λειτουργίας των καταστημάτων. Συγκεκριμένα διαπιστώθηκαν:

Στην Μύκονο:
· σε ξενοδοχειακή μονάδα, παράβαση της νομοθεσίας περί κεφαλαιακών περιορισμών και κατασχέθηκε τερματικό μηχάνημα POS.
· σε εστιατόριο, η μη έκδοση (5) αποδείξεων και να απασχολείται εργαζόμενος, ο οποίος δεν ήταν καταχωρημένος στους επιδειχθέντες πίνακες προσωπικού,
· σε ψητοπωλείο, η μη έκδοση (6) αποδείξεων,
· σε (2) εστιατόρια και (1) καφέ – μπαρ, να απασχολούνται (3) εργαζόμενοι, ο οποίοι δεν ήταν καταχωρημένοι στους επιδειχθέντες πίνακες προσωπικού,

Σε Πάργα και Σύβοτα:
· σε καφετέρια, (3) παραβάσεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας,
· σε καφετέρια – μπαρ, (1) παράβαση της ασφαλιστικής νομοθεσίας, να απασχολείται εργαζόμενος, ο οποίος δεν ήταν καταχωρημένος στους επιδειχθέντες πίνακες προσωπικού και τροποποίηση της άδειας λειτουργίας,
· σε καφέ – μπαρ, η μη έκδοση (3) αποδείξεων, (2) παραβάσεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας και να απασχολείται εργαζόμενος, ο οποίος δεν ήταν καταχωρημένος στους επιδειχθέντες πίνακες προσωπικού,
· σε καφετέρια, (1) παράβαση της ασφαλιστικής νομοθεσίας,
· σε οβελιστήριο, (1) παράβαση της ασφαλιστικής νομοθεσίας,
· σε καφέ – σνακ μπαρ, να απασχολούνται (2) εργαζόμενοι, οι οποίοι δεν ήταν καταχωρημένοι στους επιδειχθέντες πίνακες προσωπικού και
· σε αναψυκτήριο – καφετέρια, (1) παράβαση της ασφαλιστικής νομοθεσίας.

Στη Ζάκυνθο:
· σε εστιατόριο, η μη έκδοση απόδειξης,
· σε εστιατόριο, η μη έκδοση (3) αποδείξεων και να απασχολείται εργαζόμενος, εκτός δηλωθέντος ωραρίου εργασίας,
· σε εστιατόριο, η μη έκδοση (3) αποδείξεων και να απασχολούνται (2) εργαζόμενοι, εκτός δηλωθέντος ωραρίου εργασίας,
· σε καφέ – μπαρ, να απασχολούνται (2) εργαζόμενοι εκτός δηλωθέντος ωραρίου εργασίας και εργαζόμενος, ο οποίος δεν ήταν καταχωρημένος στους επιδειχθέντες πίνακες προσωπικού,
· σε καφέ-μπαρ, να απασχολείται εργαζόμενος εκτός δηλωθέντος ωραρίου εργασίας.

Τέλος, πραγματοποιήθηκαν (2) έλεγχοι σε επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη, όπου διαπιστώθηκε:
· σε καφεκοπτείο – αναψυκτήριο, η μη έκδοση (12) αποδείξεων και
· σε επιχείρηση μαζικής εστίασης πρόχειρου γεύματος – αναψυκτήριο, η μη έκδοση (13) αποδείξεων, (2) ανασφάλιστοι εργαζόμενοι και (4) παραβάσεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας.

Για τις περιπτώσεις αυτές ενημερώθηκαν οι αρμόδιες Δ.Ο.Υ., καθώς προβλέπεται η διαδικασία της 48ωρης αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Για τις υπόλοιπες παραβάσεις, θα ενημερωθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες (Σ.ΕΠ.Ε., Ι.Κ.Α. και Δ.Ο.Υ.) για την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων. Το πρόστιμο για αδήλωτους εργαζόμενους ανέρχεται σε 10.500 ευρώ για κάθε παράβαση.

Το κόλπο φοροδιαφυγής και παραβίασης των capital controls μέσω… POS

Στα «πράσα» πιάστηκε ξενοδοχειακή μονάδα στη Μύκονο, ο ιδιοκτήτης της οποίας είχε συνδέσει το τερματικό μηχάνημα POS με τράπεζα του εξωτερικού.

Όπως ανέφερε σε ρεπορτάζ του ο Alpha, το παραπάνω σημαίνει πως αν ήθελε ο ιδιοκτήτης θα μπορούσε να ξεγελάσει το ελληνικό δημόσιο και να πληρώσει λιγότερο ΦΠΑ, καθώς θα μπορούσε να κρύψει έσοδα, κάτι που θα προκύψει από τη διασταύρωση των στοιχείων.

Κυρίως, όμως, μπορούσε με κάρτα ανάληψης μετρητών να σηκώσει όλα του τα χρήματα, κάτι που δεν μπορούν να κάνουν όσοι καταθέτουν στις ελληνικές τράπεζες λόγω των capital controls.

Το μηχάνημα κατασχέθηκε και επιβλήθηκε 48ωρο λουκέτο.

Exit mobile version