Πώς παίρνετε βεβαίωση για άδεια από τη δουλειά αν έχετε κορονοϊό-Η διαδικασία

κορονοϊό

Έναν πλήρη οδηγό με χρήσιμες ερωτήσεις σχετικά με την άδεια που δικαιούται ο γονιός εάν ένας μαθητής νοσήσει με κορονοϊό και για το πώς αμείβεται ο εργαζόμενος, παρουσιάζει ο εργατολόγος- δικηγόρος, Γιάννης Καρούζος.

Απαντά ακόμη στο πώς διαχειρίζονται οι στενές επαφές εντός σχολικού πλαισίου, τι γίνεται με την άδεια των γονέων σε περίπτωση αναστολής λειτουργίας του τμήματος κ.α.

Γράφει ο δικηγόρος – εργατολόγος, Γιάννης Καρούζος

ΜΑΘΗΤΗΣ ΠΟΥ ΝΟΣΕΙ ΑΠΟ COVID 19- ΤΙ ΑΔΕΙΑ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ Ο ΓΟΝΕΑΣ;

ΠΩΣ ΑΜΕΙΒΕΤΑΙ Ο ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΝΟΣΗΣΗ ΤΕΚΝΩΝ ΑΠΟ COVID;

ΠΩΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΤΕΝΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΕΝΤΟΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ;

1) σε εργαστηριακό διαγνωστικό έλεγχο με ταχεία δοκιμασία ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test), που θα παρέχεται χωρίς κόστος, σε δημόσιους φορείς υγείας, δύο (2) φορές στο διάστημα των πέντε (5) ημερών μετά την τελευταία επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα. Διευκρινίζεται ότι αποδεκτά είναι και τα rapid test που μπορεί να πραγματοποιηθούν ιδία δαπάνη σε ιδιωτικά εργαστήρια.

2) Επιπροσθέτως υποβάλλονται σε έναν (1) δωρεάν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 μέσω δωρεάν αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας ελέγχου (self-test) στο διάστημα των πέντε (5) ημερών μετά την τελευταία επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα.

TO ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΤΩΝ 5 ΗΜΕΡΩΝ ΤΗΣ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ, ΟΣΟ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΟ, ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΥΝΕΠΩΣ Ο ΓΟΝΕΑΣ ΔΕΝ ΤΥΓΧΑΝΕΙ ΑΔΕΙΑΣ.

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΙ ΑΔΕΙΑ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ Ο ΓΟΝΕΑΣ;

ΑΔΕΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ για όλο το διάστημα της προσωρινής αναστολής λειτουργίας: αποτελεί ένα ειδικό σχήμα άδειας τριών ημερών που ακολουθείται από τη χορήγηση μίας ημέρας ετήσιας κανονικής άδειας, σχήμα το οποίο επαναλαμβάνεται κυκλικά ανά τέσσερις ημέρες. Οι δύο πρώτες ημέρες χορηγούνται με αποδοχές από τον εργοδότη, η τρίτη ημέρα επιδοτείται από τον τακτικό προϋπολογισμό και η τέταρτη ημέρα αφαιρείται από την ετήσια κανονική άδεια του εργαζόμενου.
Το σχήμα αυτό επαναλαμβάνεται κυκλικά, σύμφωνα με την αίτηση του εργαζόμενου, κατά το διάστημα της προσωρινής αναστολής λειτουργίας της εν λόγω σχολικής ή μονάδας φροντίδας του παιδιού.

Προκειμένου για εργαζόμενους που έχουν ήδη εξαντλήσει το δικαίωμα της ετήσιας κανονικής άδειας οποιαδήποτε στιγμή μέσα στο έτος, γίνεται αποδεκτό ότι, κατά την τέταρτη μέρα του ανωτέρω σχήματος, μπορεί να δηλωθεί οποιαδήποτε άλλη νόμιμη άδεια δικαιούται ο εργαζόμενος, είτε αυτή χορηγείται με αποδοχές είτε χωρίς αποδοχές, όπως π.χ. άδεια για την παρακολούθηση της σχολικής επίδοσης των παιδιών, άδεια λόγω ασθένειας τέκνου, άδεια άνευ αποδοχών.

Θεωρούμε πως η χρήση κανονικής αδείας στο παραπάνω σχήμα, θεωρείται άδικη καθώς ο σκοπός της άδειας ειδικού σκοπού δεν είναι η αναψυχή.

Ή

ΑΔΕΙΑ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΤΕΝΗΣ ΕΠΑΦΗΣ ΜΕ ΚΡΟΥΣΜΑ: εφόσον ο γονέας έρχεται σε απευθείας επαφή με το τέκνο που νοσεί μπορεί να θεωρηθεί στενή επαφή. Αντί της σύστασης του ΕΟΔΥ που απαιτεί το αρθ1 15 του Ν. 4722/2020, θεωρούμε πως ως απόδειξη στενής επαφής προς τον εργοδότη, αρκεί το θετικό διαγνωστικό τεστ του τέκνου.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 15 τουN.4722/2020 ορίζεται: «εργοδότης, που απασχολεί εργαζόμενο ο οποίος τίθεται σε περιορισμό, στο πλαίσιο των μέτρων προληπτικού ελέγχου για τον περιορισμό της διάδοσης του COVID-19, σύμφωνα με τις επίσημες συστάσεις του ΕΟΔΥ, δύναται:
α) να καθορίσει με απόφασή του, ότι η εργασία που παρέχεται από τον εργαζόμενο αυτόν, στον προβλεπόμενο από την ατομική σύμβαση τόπο εργασίας, θα πραγματοποιείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας

ή
β) εάν δεν είναι εφικτή η εφαρμογή της εξ αποστάσεως εργασίας να απασχολεί τον εργαζόμενο, σύμφωνα με τις ανάγκες της επιχείρησης, πέραν του ημερήσιου συμβατικού ωραρίου του, κατά μία (1) ώρα ημερησίως, σε άλλες εργάσιμες ημέρες, από τη λήξη του περιορισμού του εργαζόμενου μέχρι τη συμπλήρωση του ημίσεος των ωρών που αντιστοιχούν στις εργάσιμες ημέρες παραμονής κατ’ οίκον.
Ο χρόνος αναπλήρωσης που προβλέπεται δεν λογίζεται ως υπερεργασία ή υπερωριακή απασχόληση, σε περίπτωση πλήρους απασχόλησης, ούτε ως πρόσθετη εργασία, σε περίπτωση μερικής απασχόλησης. Ο εργαζόμενος δεν δικαιούται, κατά τον χρόνο αναπλήρωσης του ημίσεος των εργάσιμων ωρών που αντιστοιχούν στο χρονικό διάστημα παραμονής κατ’ οίκον, καμία προσαύξηση ή αμοιβή για πρόσθετη εργασία. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τηρούνται οι σχετικές προστατευτικές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας για τα χρονικά όρια εργασίας των εργαζομένων.

Ο εργοδότης καταβάλλει κανονικά για το χρονικό διάστημα παραμονής κατ’ οίκον του εργαζομένου το σύνολο των αποδοχών και ασφαλιστικών εισφορών. Διευκρινίζεται ότι η ιατρική αυτή γνωμάτευση λόγω περιορισμού του εργαζομένου κατ’ οίκον προς τον σκοπό της αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 δεν αποτελεί άδεια ασθένειας αλλά μέτρο για την αποφυγή διασποράς του covid-19.»

Πηγή: enikonomia.gr

Exit mobile version