Τουρκία: Από τα ξημερώματα της Δευτέρας όταν ο πρώτος καταστροφικός σεισμός χτύπησε ανελέητα το Καχραμάν Μαράς, οι πρώτες εφιαλτικές εικόνες έδειξαν ότι η διαχείριση της κατάστασης θα έπρεπε να ήταν άμεση.
Όμως η τουρκική κρατική μηχανή επέλεξε να αναθέσει το όλο το έργο στην ΑΦΑΝΤ την αρχή διαχείρισης φυσικών καταστροφών με 25.000 προσωπικό, ελάχιστο, αν σκεφτεί κανείς ότι επρόκειτο για τεράστια καταστροφή 10 πόλεων με 13.5 εκ. κατοίκους
Ο δεύτερος ισχυρότατος σεισμός προκάλεσε μεγαλύτερο πανικό και οργή στον κόσμο καθώς όλοι κατάλαβαν ότι κάτω από τα συντρίμμια 50.000 κτιρίων υπήρχαν δεκάδες χιλιάδες νεκροί και τραυματίες.
Τουρκία: Αντιδράσεις από λαό και αντιπολίτευση για την ολιγωρία
Έντονες ήταν οι αντιδράσεις των σεισμολόγων αλλά και της αντιπολίτευσης που ζητούσαν να αναλάβει ο στρατός με το ειδικευμένο προσωπικό και την τεχνική υποδομή για να ελέγξει την κατάσταση.
Η εγκληματική καθυστέρηση και η έλλειψη κεντρικού συντονισμού οδηγεί στο σημερινό αδιέξοδο και αναγκάζει τον Tούρκο πρόεδρο να κηρύξει σήμερα την περιοχή σε τρίμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Κάποια τμήματα του στρατού συμμετέχουν στον απεγκλωβισμό τον επιζώντων που όμως γίνονται όλο και λιγότεροι. Μέχρι τις εκλογές του Μαΐου, ο Τούρκος πρόεδρος έχει να αντιμετωπίσει ένα τεράστιο λογαριασμό περί τα 50 δισ δολάρια για την αποκατάσταση των ζημιών αλλά και μια αντιπολίτευση που χρησιμοποιεί την οργή του κόσμου για να τον πλήξει.
Πρόκειται για μια κρίσιμη περίοδο όπου όλα είναι ανοικτά ακόμα και οι εκλογές.
Πηγή: ΕΡΤ