Την διαφορά σε μια εποχή που η ενεργειακή «φτώχεια» έχει γίνει καθημερινό φαινόμενο, κάνει ένας νέος Έλληνας επιστήμονας, μέσω της πρωτοποριακής startUp εταιρίας «Gridmates». Για τον Γιώργο Κουτίτα ο λόγος, ο οποίος δωρίζει το ρεύμα, σε όποιον το έχει ανάγκη.
Πώς γίνεται αυτό; Το εξηγεί ο ίδιος, στο star.gr:
«H Gridmates είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα, που ενώνει δωρητές ενέργειες με ανθρώπους και ΜΚΟ που έχουν ανάγκη. Είναι μια mobile και web εφαρμογή, για δωρεές ηλεκτρικής ενέργειας».
(O Γιώργος Κουτίτας)
Στην πράξη, συμβαίνει το εξής:
«Ένας δωρητής με την πιστωτική του κάρτα επιλέγει σε ποιόν θέλει να κάνει τη δωρεά. Μπορεί να κάνει δωρεά οποιοδήποτε ποσού, 5,10,20,100 ευρώ είτε σε ΜΚΟ είτε σε ευάλωτους καταναλωτές, και η Gridmates θα το μετατρέψει σε κιλοβατόρες στον λογαριασμό του αποδέκτη. Αυτού που έχει ανάγκη. Δηλαδή ένας δωρητής, δωρίζει χρήματα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για θέρμανση, ψύξη, φωτισμό, καθαρά ρούχα, ζεστό μπάνιο, δηλαδή ενεργειακές ανάγκες μέσα σε ένα σπίτι ή μέσα σε ένα κτίριο. Είναι σαν μικροπληρωμή λογαριασμού ουσιαστικά. Αντί να δώσεις χρήματα σε κάποιον, του πληρώνεις ένα ποσοστό του λογαριασμού».
Και μπορεί ο Γιώργος Κουτίτας να ζει και να εργάζεται μόνιμα στην Αμερική (ως καθηγητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο πανεπιστήμιο του Τέξας), ωστόσο μέσω της start-up, βοηθά στην Ελλάδα τα ασυνόδευτα προφυγόπουλα, με στόχο αυτό μελλοντικά να συμβεί και για ανθρώπους ή οικογένειες που έχουν ανάγκη:
«Κάποιος μπορεί να κάνει δωρεά μόνο στην ΜΚΟ που λέγεται Μετάδραση, όπου οι δωρεές ενέργειας χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών ενός κτιρίου στη Μυτιλήνη, που φιλοξενούνται περίπου 50-70 ασυνόδευτα παιδιά προσφύγων. Στόχος μας είναι να τους βοηθήσουμε, παρέχοντας φωτισμό, ψύξη και θέρμανση, στο κτίριο που τα φιλοξενεί» εξηγεί στο star.gr.
*(Κάντε κλικ εδώ και δείτε πώς μπορείτε κι εσείς να κάνετε δώρο το ρεύμα σε ασυνόδευτα παιδιά)
Χαρακτηριστικό είναι πως μέσω της «Gridmates», αν και η εταιρία βρίσκεται ακόμα σε early stage, βοηθήθηκε στο Όστιν ένα χωριό με 100 άστεγους, καθώς μαζεύτηκαν 50.000 ευρώ από 300 δωρητές από έξι χώρες του κόσμου και τέσσερις εταιρίες.
ΠΩΣ ΤΟΥ ΗΡΘΕ Η ΙΔΕΑ:
«Η ιδέα μου ήρθε όταν πριν από περίπου 2-3 χρόνια είχα δει σε κάποιο κανάλι μια οικογένεια που ζούσε σε ένα κρύο σπίτι στο σκοτάδι, επειδή δεν μπορούσε να πληρώσει το λογαριασμό και ο πάροχος ενέργειας τους έκλεισε την παροχή. Και ήθελα αμέσως να κάνω ένα μήνα δωρεάν ηλεκτρισμό στην οικογένεια που έβλεπα, αλλά δεν υπήρχε κάποια πλατφόρμα που να το επιτρέπει αυτό. Έτσι μας ήρθε η ιδέα της Gridmates. H ιδέα είναι ελληνική, και ήρθα στην Αμερική για να την μετατρέψω σε business. Πήρα την απόφαση να φύγω από την Ελλάδα όχι επειδή δεν μου αρέσει ή επειδή δεν υπάρχουν προοπτικές, αλλά επειδή στην Αμερική υπάρχουν 3.000 πάροχοι ενέργειας που αμέσως βοηθάει πάρα πολύ τις πιθανότητες επιτυχίας μιας εταιρίας, ενώ στην Ελλάδα είναι μόνο 5-7» εξήγησε στο star.gr ο Έλληνας επιστήμονας, τονίζοντας πως μπορεί ο ίδιος να είναι στην Αμερική, αλλά «η υπόλοιπη ομάδα της Gridmates βρίσκεται στην Ελλάδα. Μέχρι στιγμής περίπου το 70% του προσωπικού βρίσκεται στη χώρα μας, και έχουμε μεταφέρει περίπου το 60-70% των επενδύσεων που έχουμε από την Αμερική στην Ελλάδα, οπότε βοηθάμε και την χώρα μας φέρνοντας θέσεις από το εξωτερικό, αλλά και θέσεις εργασίας. Είναι μια win win εταιρία. Έχουμε και κοινωνικό αλλά και επιχειρηματικό χαρακτήρα».
ΠΡΩΤΟΠΟΡΟ ΤΟ CONCEPT, ΙΣΩΣ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ:
«Το concept της εταιρίας είναι πρωτοπόρο και ίσως είμαστε οι πρώτοι παγκοσμίως που έχουμε δημιουργήσει αυτό το καινούργιο trend, δηλαδή μια πλατφόρμα που να ενώνει κόσμο με ενέργεια» μας δήλωσε ο Γιώργος Κουτίτας.
ΟΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ:
Παράλληλα, ο Έλληνας επιστήμονας μας σύστησε άλλη μια καινοτομία της εταιρίας, που απευθύνεται σε όσους έχουν φωτοβολταϊκά και θέλουν να δωρίσουν ρεύμα:
«Αν κάποιος έχει φωτοβολταϊκό και βάλει τον ταχυδρομικό του κώδικα, τον ενημερώνουμε ποια είναι η ενέργεια που παρήγαγε τον τελευταίο μήνα, τι σημαίνει αυτό σε δολάρια ή ευρώ έξτρα στο πορτοφόλι του, και το μόνο που έχει να κάνει είναι να επιλέξει ένα ποσοστό από την παραγωγή του, για να την δωρίσει σε κάποιον άλλον. Δηλαδή εγώ μπορεί να πω ότι κάθε μήνα θέλω να δίνω 5% της παραγωγής του φωτοβολταϊκού μου, σε έναν συνταξιούχο που το έχει ανάγκη για να τον βοηθήσω».
Τέλος, αποκάλυψε στο star.gr πως «συνδεόμαστε με την μεγαλύτερη εταιρία στον κόσμο που έχει έξυπνους θερμοστάτες, και κάποιος μπορεί να σώσει ενέργεια στο σπίτι του, δωρίζοντας την σε κάποιον που έχει ανάγκη».
Ρεπορτάζ: Βεργιώτη Χριστίνα