Πώς μπαίνουμε από σήμερα σε ΜΜΜ και σουπερμάρκετ; Οι μάσκες ΚΝ-95 και τα πρόστιμα που προβλέπονται

Μάσκα KN-95: Τι πρέπει να φοράμε από σήμερα σε σούπερ μάρκετ και ΜΜΜ; Η κυβέρνηση αποδέχτηκε την εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για χρήση μάσκας αυξημένης προστασίας, της ΚΝ-95, για την είσοδο των πολιτών σε σούπερ μάρκετ και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και έτσι από σήμερα το πρωί οι πολίτες θα πρέπει να φορούν σε σούπερ μάρκετ ή ΜΜΜ είτε τη συγκεκριμένη, είτε διαφορετικά να χρησιμοποιούν διπλή μάσκα.

Μάσκες παντού σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ειδικές μάσκες ή διπλή μάσκα σε σουπερμάρκετ και ΜΜΜ, ματαίωση των εορταστικών εκδηλώσεων για τις γιορτές και αλλαγή στα τεστ για κοροναϊό για όσους εισέρχονται στην Ελλάδα.

Νέα μέτρα ισχύουν από το πρωί της Παρασκευής 24 Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση μετά τις εισηγήσεις των ειδικών για τον περιορισμό του κοροναϊού μετά και την εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον.

Μάσκες παντού σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ειδικές μάσκες ή διπλή μάσκα σε σουπερμάρκετ και ΜΜΜ, ματαίωση των εορταστικών εκδηλώσεων για τις γιορτές και αλλαγή στα τεστ για κοροναϊό για όσους εισέρχονται στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, από σήμερα, μεταξύ άλλων:

Τσουχτερό το πρόστιμο για τη μη χρήση μάσκας

Για όσους δεν τηρούν τα μέτρα, προβλέπεται και το ανάλογο πρόστιμο, το οποίο ανέρχεται στα 150 ευρώ, όπως είχε διαμορφωθεί το 2020.

«Τα διοικητικά πρόστιμα υπήρχαν, αλλά τώρα που υπάρχει συγχρωτισμός παντού, είναι υποχρεωτική η μάσκα παντού. Άρα ισχύει κανονικά και το διοικητικό πρόστιμο. Δεν έχει αλλάξει», διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας και τόνισε πως το επόμενο διάστημα θα γίνουν τόσοι έλεγχοι όσοι είχαν γίνει σχεδόν συνολικά όλο το έτος.

Σε περίπτωση που ο παραβάτης δεν πληρώσει το πρόστιμο, τότε αυτό αποστέλλεται στην εφορία, στη ΔΟΥ κατοικίας του παραβάτη και αντιμετωπίζεται πλέον ως φορολογική απειλή.

Αυτό σημαίνει πως εάν ο παραβάτης δεν αποπληρώσει το πρόστιμο, η εφορία μπορεί να προβεί στις κινήσεις, που προβαίνει για τις φορολογικές οφειλές, δηλαδή κατασχέσεις ή συμψηφισμό με ενδεχόμενη επιστροφή φόρου.

Μάσκες ΚΝ95 – Πόσο μειώνουν τον κίνδυνο μετάδοσης του κοροναϊού

Οι μάσκες υψηλής προστασίας που προβλέπονται για ΜΜΜ και σουπερμάρκετ είναι γνωστές με δυο ονομασίες: Ως ΚΝ95 που είναι ο κωδικός πιστοποίησής του στις ΗΠΑ και ως FFP2 που είναι ο κωδικός πιστοποίησής του στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με πρόσφατη γερμανική έρευνα , οι μάσκες αυξημένης προστασίας KN95, ιδίως αν εφαρμόζουν καλά στο πρόσωπο χωρίς να αφήνουν αέρα να μπαίνει και να βγαίνει από τις άκρες τους, μπορούν να μειώσουν δραστικά κάτω από 1% τον κίνδυνο μόλυνσης από κοροναϊό.

Είναι ένας εξοπλισμός ατομικής προστασίας που -σύμφωνα με τους ειδικούς- απαιτείται σε χώρους με αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης του κοροναϊού.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Δυναμικής Μαξ Πλανκ στο Γκέτινγκεν, με επικεφαλής τους Έμπερχαρντ Μπόντενσατς και Γκολαμχοσέιν Μπαγκέρι, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), διαβεβαίωσαν ότι οι μάσκες FFP2 ή KN95 είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στο να φιλτράρουν τα μολυσμένα σωματίδια του αέρα. 

Ο κίνδυνος μόλυνσης

Στην περίπτωση δύο ατόμων χωρίς μάσκες που μιλάνε σε απόσταση τριών μέτρων και ο ένας έχει κοροναϊό με τυπικό ιικό φορτίο, ο κίνδυνος μόλυνσης του δεύτερου σε λίγα λεπτά είναι έως 90%.

Αν βρίσκονται σε απόσταση ενάμισι μέτρου και μόνο ο άνθρωπος χωρίς ιό φορά χειρουργική μάσκα, ο κίνδυνος μόλυνσής του θα είναι πάλι έως 90%, αλλά σε περισσότερο χρόνο (μετά από 30 λεπτά). Αλλά αν αυτός φορά μάσκα FFP2, ο κίνδυνος μόλυνσης του δεν θα ξεπεράσει το 20%, ακόμη και μετά από μία ώρα συζήτησης.

Όταν και οι δύο μιλάνε φορώντας χειρουργικές μάσκες, ο κίνδυνος μόλυνσης του δεύτερου δεν ξεπερνά το 30% μετά από μια ώρα, ενώ αν και οι δύο φοράνε μάσκες αυξημένης προστασίας, ο κίνδυνος μόλυνσης είναι 0,4% (τέσσερις πιθανότητες στις χίλιες).

Η μελέτη υπολόγισε ότι, αν τόσο ένας άνθρωπος μολυσμένος με κοροναϊό όσο και ένας χωρίς τέτοια λοίμωξη φορούν καλά εφαρμοσμένες μάσκες αυξημένης προστασίας, ο μέγιστος κίνδυνος μόλυνσης μετά από 20 λεπτά ακόμη και σε μικρή απόσταση μεταξύ τους είναι περίπου ένα τοις χιλίοις (0,1%), δηλαδή μία πιθανότητα στις χίλιες ο ένας να κολλήσει τον άλλο.

Αν οι μάσκες τους δεν εφαρμόζουν καλά, τότε η πιθανότητα μόλυνσης είναι γύρω στο 4%. Αν και οι δύο φοράνε καλά εφαρμοσμένες απλές ιατρικές (χειρουργικές) μάσκες, μέσα σε ένα 20λεπτο η πιθανότητα μετάδοσης του κοροναϊού είναι έως 10%.

Σύμφωνα με τη μελέτη, αν δύο άνθρωποι -ο ένας με τον κοροναϊό και ο άλλος χωρίς- δεν φοράνε μάσκες, ούτε τα τρία μέτρα απόσταση δεν είναι αρκετά για να διασφαλίσουν την προστασία από την μετάδοση του ιού. Ακόμη και σε αυτή την απόσταση, σύμφωνα με τους ερευνητές, χρειάζονται λιγότερα από πέντε λεπτά για έναν ανεμβολίαστο να μολυνθεί με πιθανότητα σχεδόν 100% από έναν άνθρωπο με κοροναϊό.

Exit mobile version