Πώς έστησαν τη χολιγουντιανή απόδραση από το Μεταγωγών

Σκηνές που θα µπορούσαν κάλλιστα να αποτελούν σενάριο χολιγουντιανής ταινίας εκτυλίχθηκαν κατά την απόδραση τεσσάρων κακοποιών τα ξηµερώµατα της 3ης Ιουνίου από τις εγκαταστάσεις όπου συστεγάζονται οι Διευθύνσεις Μεταγωγών και Αλλοδαπών στην οδό Πέτρου Ράλλη.

Το «Εθνος» αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της υπόθεσης, που ακόµα δεν έχει κλείσει για τις Αρχές, καθώς ο πιο επικίνδυνος από τους δραπέτες εξακολουθεί να παραµένει άφαντος. Πρόκειται για τον 30χρονο Αλβανό Asani Astrit, γνωστό ως «Τίτι», ο οποίος το 2012 σκότωσε µαζί µε συνεργούς του νεαρό σεφ στο σπίτι του στην Καισαριανή.

Η Αστυνοµία έδωσε την περασµένη Παρασκευή στη δηµοσιότητα τα στοιχεία ταυτότητας και τη φωτογραφία του «Τίτι», σε µια προσπάθεια να εντοπιστεί όσο το δυνατόν συντοµότερα.

Από την έρευνα της Αστυνοµίας προκύπτει ότι οι κρατούµενοι ξεδίπλωσαν ένα καλά οργανωµένο σχέδιο, προκειµένου να αποδράσουν µε περιπολικό και όµηρο αστυνοµικό.

Οταν κατάφεραν να βγουν από το κτίριο στον προαύλιο χώρο της Διεύθυνσης Μεταγωγών, στάθηκαν σε µη εµφανές σηµείο και περίµεναν την κατάλληλη στιγµή για να αρπάξουν κάποιο από τα οχήµατα της ΕΛ.ΑΣ. που περιπολούσαν εκείνη την ώρα, στις 3.00 τα ξηµερώµατα.

Την πήραν όµηρο

Σύµφωνα µε καλά πληροφορηµένες πηγές, από το σηµείο όπου βρίσκονταν κρυµµένοι πέρασε περιπολικό µε δύο αστυνοµικούς, χωρίς να επιχειρήσουν να τους κρατήσουν οµήρους.

Οταν, ωστόσο, µόλις δύο λεπτά αργότερα πέρασε από µπροστά τους το περιπολικό στο οποίο επέβαινε µόνη της µία γυναίκα αστυνοµικός, τότε αµέσως πετάχτηκαν µπροστά της και την πήραν όµηρο, υπό την απειλή όπλων που είχαν κλέψει λίγο νωρίτερα από τους σκοπούς των κρατητηρίων.

Οι ίδιες καλά πληροφορηµένες πηγές αναφέρουν ότι επειδή επιβιβάστηκαν στο περιπολικό της αστυνοµικού τρεις από τους τέσσερις δραπέτες, µαζί µε τη γυναίκα, ο ένας που περίσσευε αναγκάστηκε να ανέβει στο καπό του οχήµατος της ΕΛ.ΑΣ.

Ετσι ο σκοπός της κεντρικής πύλης, ο οποίος δεν γνώριζε ότι είχε γίνει απόδραση από τα κρατητήρια, είδε ξαφνικά µέσα στη νύχτα να έρχεται καταπάνω του ένα περιπολικό, στο καπό του οποίου βρισκόταν κρεµασµένος ένας άγνωστος άντρας. Τότε ήταν που κατάλαβε ότι πρόκειται για δραπέτες.

Στη συνέχεια τους είδε να σηµαδεύουν τη συνάδελφό του µε όπλο, προκειµένου να τον πείσουν να τους ανοίξει την κεντρική πύλη και να φύγουν µε το περιπολικό και την όµηρο.

Η γυναίκα καθόταν στη δεξιά πλευρά του πίσω καθίσµατος. Αυτός που ανέλαβε τη «διαπραγµάτευση» µε τον σκοπό για να ανοίξει η πύλη ήταν το άτοµο που βρισκόταν στο καπό.

«Ανοιξε γιατί θα τη σκοτώσουµε» φέρεται να του είπε.

Όταν οι δραπέτες κατάλαβαν ότι ο σκοπός δεν πρόκειται να τους ανοίξει, τότε απελευθέρωσαν τη γυναίκα και έφυγαν πεζοί, αφού πρώτα του πήραν το υπηρεσιακό όπλο.

Στον χρόνο της «διαπραγµάτευσης» ανάµεσα στους κακοποιούς και τον σκοπό, ο αστυνοµικός που ήταν υπεύθυνος για την παρακολούθηση των καµερών ασφαλείας εντός και εκτός του κτιρίου του Μεταγωγών είχε προλάβει να κατέβει από το γραφείο του και είχε φτάσει προς την πλευρά της κεντρικής πύλης, όπου πήρε θέση κάλυψης, χωρίς ωστόσο τελικά να εµπλακεί.

Στην Πέτρου Ράλλη περιπολούσε την ώρα της απόδρασης και ένα συµβατικό όχηµα της ΕΛ.ΑΣ., µε επιβαίνοντα έναν επόπτη.

Είχε πάρει οδηγίες

Αξιοσηµείωτο είναι ότι η γυναίκα αστυνοµικός που κρατήθηκε όµηρος είχε πάρει οδηγίες να δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην πλευρά των εγκαταστάσεων της Πέτρου Ράλλη, όπου βρίσκεται η ∆ιεύθυνση Αλλοδαπών, καθώς εκεί βρίσκεται το παράθυρο από το οποίο απέδρασαν στις 11 Ιανουαρίου 2019 µε σχοινί έξι άτοµα (δύο Αλγερινοί, τρεις Μαροκινοί και ένας Σύρος).

Το παράθυρο είχε καλυφθεί µετά την απόδραση µε σιδηροκατασκευή, η οποία, ωστόσο, θεωρείται µη επαρκής, καθώς δεν πρόκειται για κατασκευή υψίστης ασφαλείας για κρατητήρια, µε αποτέλεσµα να υπάρχει φόβος για νέα απόδραση από το ίδιο σηµείο.

Στην Πέτρου Ράλλη έχουν γίνει και άλλες απόπειρες απόδρασης, που δεν έγιναν γνωστές, καθώς δεν πρόλαβαν να εξελιχθούν.

Πριν από περίπου δύο µήνες οι αστυνοµικοί είχαν πληροφορίες ότι κρατούµενοι σχεδιάζουν να αποδράσουν από τα κρατητήρια.

Ακολούθησε αιφνιδιαστική έρευνα ανδρών της οµάδας ΟΠΚΕ, τα µέλη της οποίας βρήκαν και κατάσχεσαν διαρρηκτικά εργαλεία που επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες και την ανησυχία της ΕΛ.ΑΣ.

Έναν µήνα µετά στην πλευρά των εγκαταστάσεων από την οδό Σαλαµινίας, έξι αλλοδαποί που είχαν µεταφερθεί µαζί µε άλλους µετανάστες στην Πέτρου Ράλλη λόγω της παραβατικής συµπεριφοράς που είχαν στο νησί της Σάµου, προσπάθησαν κατά την άφιξή τους να αποδράσουν. Τελικά δεν τα κατάφεραν λόγω της γρήγορης αντίδρασης των αστυνοµικών.

Πηγή: ethnos.gr

Exit mobile version