Βρέθηκε η λύση για τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα… και όχι μόνο!
Η πολιτική των επιδομάτων βέβαια τόσο στους εργαζόμενους όσο και στις εργοδοσίες κάνει κάπως ελεγχόμενη την κατάσταση.
Ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τις επιχειρήσεις, υπάρχει η (νόμιμη) δυνατότητα να «παγώσουν» την δραστηριότητά τους χωρίς να απολύσουν κόσμο.
Υπάρχει βέβαια και μια επιχειρηματική τάση που αρνείται να προσαρμοστεί στα δεδομένα της εποχής.
Για τους ιθύνοντες πολλών επιχειρήσεων δεν αρκεί απλά να βγει όπως-όπως η συγκυρία, αλλά να μην χαθούν και τα κέρδη που θα είχαν σε συνθήκες κανονικότητας.
Επτά μέρες δουλειά την εβδομάδα, με 12 ώρες δουλειά την ημέρα μετά το lockdown προτείνει ο ιδιοκτήτης των Jumbo, Απόστολος Βακάκης ως απάντηση στην κρίση του λιανεμπορίου λόγω της πανδημίας Covid-19 και των περιοριστικών μέτρων.
Σε συνέντευξή του στο euro2day.gr, ο ιδιοκτήτης των πολυκαταστημάτων είπε πως όταν η αγορά επιστρέψει σε καθεστώς φυσιολογικής λειτουργίας έπρεπε να δοθεί η δυνατότητα λειτουργίας επτά ημέρες την εβδομάδα και 12 ώρες ημερησίως «φυσικά για όσους το θελήσουν και για χρονική περίοδο που θα καλύψει και τη ζήτηση του Πάσχα».
Στην περίπτωση που το lockdown παραταθεί, ο κ. Βακάκης υποστήριξε πως θα θα πρέπει όλος ο κλάδος της λιανικής πώλησης να λειτουργήσει εναλλάξ.
Συγκεκριμένα ο κ. Βακάκης προτείνει:
«Εάν τα μέτρα του lockdown αρθούν, θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα λειτουργίας 7 ημέρες την εβδομάδα και 12 ώρες ημερησίως, φυσικά για όσους το θελήσουν και για χρονική περίοδο που θα καλύψει και τη ζήτηση του Πάσχα.
Εάν το lockdown παραταθεί, θα πρέπει όλος ο κλάδος της λιανικής πώλησης να λειτουργήσει εναλλάξ.
Είτε τα καταστήματα που ήδη λειτουργούν θα πρέπει να είναι ανοιχτά 4 ημέρες την εβδομάδα (Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή), το δε υπόλοιπο λιανεμπόριο που δεν λειτουργεί σήμερα, να είναι ανοιχτό Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή όλη την ημέρα (12 ώρες), είτε τα σήμερα λειτουργούντα καταστήματα να είναι ανοιχτά 4 ημέρες την πρώτη εβδομάδα έναντι 3 ημερών για τα υπόλοιπα, σήμερα μη λειτουργούντα καταστήματα, αντίστροφα την επόμενη εβδομάδα, κ.ο.κ.».
«Είναι απαραίτητο να διαμορφωθεί από τώρα το plan B λειτουργίας για το σύνολο του κλάδου των καταστημάτων λιανικής, καθότι, λόγω του αρχικού σχεδιασμού «κλείνουμε Νοέμβριο, για να δουλέψουμε Δεκέμβριο», δεν δόθηκε η δυνατότητα επιβίωσης στο λιανεμπόριο λειτουργώντας μέρος του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου, όπως έγινε σε όλες τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου ανεξαιρέτως» τονίζει μεταξύ άλλων.
Τι λέει, εν ολίγοις, ο κύριος Βακάκης- ο οποίος, προς αποφυγή παρεξηγήσεων, αποτελεί έναν από τους πιο ευφυείς ανθρώπους στο χώρο των επιχειρήσεων;
Ότι οι εργαζόμενοι (εάν κι εφόσον, φυσικά, «περάσει» μια τέτοια πρόταση) θα πρέπει να ξεχάσουν τα ρεπό τους, θα πρέπει να αυξήσουν κατά τέσσερις ώρες την ημερήσια εργασία τους και, εν συντομία, πως ούτε λίγο ούτε πολύ θα πρέπει η έννοια της εργασίας να γίνει κάτι εντελώς εξαντλητικό προκειμένου να τα κέρδη που χάθηκαν (λόγω lockdown) να επιστρέψουν στα γνωστά τους στάνταρ και να καλυφθεί η- αδιαμφισβήτητη, είναι η αλήθεια, χασούρα.
Αυτή είναι μια ονειρώδης, για τους επιχειρηματίες, κατάσταση, μόνο που η πραγματικότητα φυσικά απέχει: οραματίζεται ο κ. Βακάκης (και, για να μην το προσωποποιούμε, και κάθε άλλος κεφαλαιούχος) μια επαναφορά στην κανονικότητα που αφορά μόνο τους επιχειρηματίες και κατά την οποία οι εργαζόμενοι καλούνται να «βάλουν λίγο παραπάνω πλάτη» για να γεμίσουν τα ταμεία των μαγαζιών.
Λέει ανερυθρίαστα, δηλαδή, πως μετά το lockdown αυτή θα είναι μια «κανονικότητα».
Δεν αρκεί, δηλαδή, στο μέσο εργαζόμενο η ψυχολογική και οικονομική πίεση που έχει υποστεί εξαιτίας της πανδημίας, πρέπει να συνεχίσουμε σε δύσβατα εργασιακά μονοπάτια και μετά το τέλος του εφιάλτη.
Πηγές: euro2day.gr, menshouse.gr, fortunegreece.com