Η πέτρα στη χολή είναι ένα πρόβλημα που απαντάται συχνά στις μέρες μας. Υπολογίζεται ότι 2 στους 10 ενήλικες σήμερα αντιμετωπίζουν προβλήματα χολολιθίασης.
Η ύπαρξη των λίθων στη χολή είναι πολύ συχνά ασυμπτωματική. Ενδέχεται λοιπόν ο ασθενής να μην παρουσιάσει καμία ενόχληση ακόμα και για μεγάλο χρονικό διάστημα που μπορεί να φτάσει ακόμα και αρκετά χρόνια.
Ο πόνος στη χολή
Ο πόνος στη χολή, αν δεν απαντάται πάντα, αποτελεί μια συχνή ένδειξη για προβλήματα που σχετίζονται με τη χολή. Ο πόνος μπορεί να πάρει αρκετές μορφές φανερώνοντας διαφορετικές αιτίες για διαφορετικούς τύπους πόνου, όπως μπορεί κανείς να δει παρακάτω.
Α. Κολικό Χοληφόρων
Περιγραφή Πόνου: Πρόκειται για συνεχόμενο ή διακοπτόμενο πόνο στο κέντρο ή το δεξί πάνω μέρος της κοιλιάς, με ασαφή διάρκεια(από μερικά λεπτά μέχρι 24 ώρες) και διαλείμματα που μπορεί να είναι ακόμα και μήνες.
Αιτία: Οι συσπάσεις των τοιχωμάτων της χοληδόχου κύστης ή των χοληφόρων αγγείων κατά τη μετατόπιση των λίθων ή της λάσπης.
Β. Οξεία Χολοκυστίτιδα
Περιγραφή Πόνου: Οξύς και σταθερός πόνος που εντοπίζεται στο δεξί μέρος της κοιλιάς και σε ορισμένες περιπτώσεις δύναται να εξαπλωθεί μέχρι τον ώμο της ίδιας πλευράς.
Αιτία: Φλεγμονή που οφείλεται σε απόφραξη της χολής.
Γ. Οξεία παγκρεατίτιδα
Περιγραφή Πόνου: Οξύς πόνος ακριβώς κάτω από τα πλευρά. Εμφανίζεται ξαφνικά και έχει διάρκεια μία με δύο μέρες.
Αιτία: Φραγή του παγκρεατικού πόρου από την ύπαρξη λίθων με αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό των πεπτικών υγρών.
Δ. Χολαγγειίτιδα
Περιγραφή Πόνου: Πόνος στο πάνω και δεξί μέρος της κοιλιακής χώρας που μπορεί να συνοδεύεται από ρίγη, πυρετό, ίκτερο. Του πόνου μπορεί να προηγηθεί δυσφορία στην ίδια περιοχή.
Αιτία: Φραγή του χοληδόχου πόρου με αποτέλεσμα φλεγμονή.
Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή
Οι πέτρες στη χολή δεν έχουν δίοδο προκειμένου να αποβληθούν από τον οργανισμό. Η μοναδική ουσιαστική θεραπεία είναι χειρουργική και έγκειται στην αφαίρεση της χοληδόχου κύστης, του οργάνου δηλαδή που περιέχει τη χολή.
Σήμερα η παραπάνω αφαίρεση δύναται να γίνει λαπαροσκοπικά με μία επέμβαση που είναι γνωστή ως λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή.