Σε μια επικίνδυνη πολιτική κρίση που ίσως οδηγήσει σε εμφύλιο ή ακόμη και διαμελισμό έχει εμπλακεί η ΠΓΔΜ, έχοντας απέναντί της την Αλβανία την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.
Σε μια επικίνδυνη πολιτική κρίση που ενδεχομένως να οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο ή ακόμη και διαμελισμό έχει εμπλακεί η ηγεσία των Σκοπίων, έχοντας απέναντί της την γειτονική Αλβανία, την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ.
Δεκαέξι χρόνια έχουν περάσει από την ένοπλη εξέγερση των Αλβανών της ΠΓΔΜ τον Φεβρουάριο του 2001, όταν ο αυτοαποκαλούμενος Αλβανικός Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός, ένα μόρφωμα στα πρότυπα του ΟΥ ΤΣΕ ΚΑ άρχισε τις επιθέσεις εναντίον φυλακίων του στρατού της χώρας. Οι εχθροπραξίες έληξαν με την “Συμφωνία της Αχρίδας” και την ενίσχυση της πολιτικής αυτονομίας των Αλβανών της χώρας που αποτελούν τουλάχιστον το 25% του πληθυσμού.
Το προεδρικό “βέτο” στην αλβανική γλώσσα
Η νέα κρίση, η οποία δεν έχει πάρει την μορφή ένοπλης αντιπαράθεσης, ξέσπασε με αφορμή την απόφαση του προέδρου της χώρας Γκιόρκγι Ιβάνοφ να μην δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον σοσιαλδημοκράτη Ζόραν Ζάεβ, με το αιτιολογικό ότι θα είχε την υποστήριξη βουλευτών της αλβανικής μειονότητας, οι οποίοι επιθυμούσαν να καταστήσουν την αλβανική, επίσημη γλώσσα του κράτους.
Ο… παρολίγον πρωθυπουργός έκανε λόγο για πραξικόπημα και κατάφωρη παραβίαση του συντάγματος,ενώ ο απερχόμενος πρωθυπουργός Νικολα Γκορυέβσκι, γνωστός για τις ακραίες εθνικιστικές θέσεις του επικρότησε την κίνηση του προέδρου υποστηρίζοντας την επιχειρηματολογία περί απειλής καντονοποίησης της χώρας με αποτέλεσμα των διαμελισμό της.
“Τα Σκόπια είναι τελειωμένα”
Ο πρώην υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας, Μπόικο Νόεφ, εκφράζει την άποψη ότι τα Σκόπια είναι «τελειωμένα» και το θέμα τώρα είναι εάν ο διαμελισμός θα γίνει βίαια ή ειρηνικά. “Η «Δημοκρατία της Μακεδονίας» δεν έχει πια μέλλον ως ένα ενιαίο κράτος, στην πράξη η καντονοποίησή της έχει ήδη ολοκληρωθεί. Το θέμα τώρα είναι εάν η οριστική διαίρεση θα γίνει βίαια ή ειρηνικά”, δήλωσε στην συνέντευξή του για το Πρακτορείο Focus.
Ο Νόεφ είχε διατελέσει πρέσβης της χώρας του στο ΝΑΤΟ, σχολιάζει ότι η πολιτική κρίση κλιμακώνεται στον βαθμό που η «Δημοκρατία της Μακεδονίας» να χάνει πια στην πράξη της εθνική κυριαρχία της. «Οι αιτίες είναι περίπλοκες, αλλά με δύο λόγια η πολιτική ελίτ της χώρας εκμεταλλεύθηκε όλη την ενέργεια της χώρας και της κοινωνίας στη δημιουργία ενός φαντασιακού, τεχνητού παρελθόντος αντί να οικοδομήσει το μέλλον των πολιτών της χώρας.
“Η πολιτική ελίτ που κυβερνούσε βυθίζει τη χώρα λόγω συμπλεγμάτων κατωτερότητας, έλλειψης γεωπολιτικής διορατικότητας, επαρχιωτισμού και προσωπικής απληστίας”, τονίζει ο Νόεφ.
Πιέσεις από ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ενωση
Η Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ – θεσμοί στους οποίους η ΠΓΔΜ εδώ και χρόνια φιλοδοξεί να ενταχθεί – ασκούν έντονες πιέσεις για την αποδοχή της κυβέρνησης Ζάεβ. Ο Αμερικανός πρεσβευτής παρενέβη ανοιχτά στην πολιτική κρίση προτρέποντας τον πρόεδρο της χώρας Γκεόργκι Ιβανόφ να αναθέσει τον σχηματισμό κυβέρνησης στους Σοσιαλδημοκράτες και στους Αλβανούς συμμάχους τους. “Πιστεύουμε ότι η εξέλιξη αυτή δεν συνάδει με τις θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, οι οποίες χαρακτηρίζουν το ΝΑΤΟ” δήλωσε ο Αμερικανός διπλωμάτης.
Ο επίτροπος της Ε.Ε. για θέματα διεύρυνσης Γιόχανες Χαν τόνισε ότι σε μία δημοκρατία «πρέπει να γίνονται σεβαστές οι κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, ακόμα και εάν αυτό δεν είναι αρεστό».
Μόσχα υπέρ Σκοπίων και εναντίον “Μεγάλης Αλβανίας”
Στον αντίποδα βρίσκεται η Ρωσία, η οποία βλέπει στην περίπτωση των Σκοπίων ένα νέο “Κοσσυφοπέδιο” και φοβάται ότι τα Τίρανα έχουν θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο για την Μεγάλη Αλβανία. Το ρωσικό υπουργέιο εξωτερικών εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση των Τιράνων, αλλά και εναντίον της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ αναφέροντας χαρακτηριστικά: “Με την ενεργό συνεργασία αξιωματούχων της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, έχει επιβληθεί στους σκοπιανούς μια “αλβανική πλατφόρμα” που δημιουργήθηκε στα Τίρανα, εντός του γραφείου του αλβανού πρωθυπουργού” αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών.
Η Μόσχα τονίζει ότι αυτές οι κινήσεις επιβεβαιώνουν τις αξιώσεις της Αλβανίας σε περιοχές της Ελλάδας, της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και των Σκοπίων, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου για την δημιουργία της λεγόμενης “Μεγάλης Αλβανίας”.
Πηγή: TheTOC.gr