Ποιο ήταν το λάθος της Ισπανίας στη διαχείριση του κορωνοϊού

Μετρώντας δεκάδες χιλιάδες κρούσματα και αρκετές δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, η Ισπανία είναι πίσω μόνο από την Ιταλία στην Ευρώπη σε φόρο αίματος από τον νέο κορονοϊό.

Η κυβέρνηση επέβαλε τελικά lockdown για να περιορίσει την εξάπλωση, κάπως απρόθυμα είναι η αλήθεια και σίγουρα με χαρακτηριστική καθυστέρηση.

Ακόμα χειρότερα, το 1/5 του πληθυσμού της χώρας είναι άνω των 65 ετών, διατρέχοντας ως ευπαθείς ομάδες αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν πολύ σοβαρά από Covid-19, όπως ισχυρίζονται όλοι οι παγκόσμιοι και εθνικοί φορείς υγείας.

Σήμερα οι Ισπανοί είναι υποχρεωμένοι όχι μόνο να ζουν στα σπίτια τους, αλλά πρέπει να ζουν και με την αστυνομία και τα drones να περιπολούν νυχθημερόν τους δρόμους διασφαλίζοντας τα μέτρα της κοινωνικής απομάκρυνσης.

Και την ίδια ώρα να βλέπουν ένα από τα καλύτερα εθνικά συστήματα υγείας της Ευρώπης να γονατίζει προσπαθώντας να διαχειριστεί τον αδιανόητο όγκο κρουσμάτων.

«Αυτό που με εξοργίζει είναι ότι είχαμε έναν μήνα και μισό για να προετοιμαστούμε μετά το πρώτο μας κρούσμα, και είχαμε βδομάδες να προετοιμαστούμε βλέποντας τι γινόταν στην Ιταλία», λέει χαρακτηριστικά η Ángela Hernández Puente, αξιωματούχος σε δομή υγείας της Μαδρίτης.

Γιατί καθυστέρησε όμως τόσο η Ισπανία να πάρει τα απαιτούμενα μέτρα; Βλέποντας μάλιστα τι συνέβαινε δίπλα της;

Όπως μας λένε οι αναλυτές, είναι δυστυχώς ένα μείγμα πολιτικών, οικονομικών και ιστορικών προβλημάτων που δυσχεραίνουν κάθε απόπειρα συνεκτικής και αποφασιστικής απάντησης…

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο newsbeast.gr

Exit mobile version